Het radiobloed stroomt bij Jente Kater door zijn hart en nieren. Toch koos hij er voor om een ander vak uit te oefenen. Met Voicebooking.com heeft hij een stembureau 2.0 opgericht dat als een webwinkel werkt. We spraken hem over zijn carrière en de toekomst van radio.
Je hebt bij flink wat stations als radio-dj carrière gemaakt. Toch heb je ervoor gekozen om op een gegeven moment je te richten op je eigen bedrijf. Was de passie weg voor het presenteren van radioprogramma’s?
Ik heb altijd al meerdere interesses gehad, die allemaal iets te maken hebben met media en communicatie. Toen ik mijn eigen bedrijf begon, merkte ik al snel dat ik daar veel beter mijn creativiteit in kwijt kon.
Al meer dan tien jaar geleden produceerde je ‘webradio’ voor diverse merken, waaronder CNR Entertainment, Erasmus Universiteit, Sprout en Delta Lloyd. Was het in die begintijd lastig om bedrijven te interesseren in online radio?
Lastig? Dat is een understatement. 😉 We waren dan ook ook te vroeg, toen in 2007. In die tijd hadden adverteerders en internetplatforms het over ‘brandexperience’ (wat je nu ‘branded content’ noemt). Iedereen wilde daar iets mee doen, en dus ook met radio, maar er waren er maar weinig die het besef hadden hoe hoe je zoiets aanpakt. Lars en Jacco van YPCA (Traffic Radio, All Sports Radio, New Business Radio) waren een van de weinigen die er businesswise wel raad mee wisten. Daarnaast is online radio heel erg afhankelijk van mobiel internet. Iets wat toen nog traag was, duur en niet overal goed qua bereik. En dan heb je ook nog eens de muziekrechten die heel onduidelijk en belachelijk duur zijn voor online initiatieven. Je ziet nu sinds een jaar of twee, drie, dat Nederlandse bedrijven serieus bezig zijn met online radio. En dan vooral met gesproken podcasts, waar veel te halen is en je geen gedoe hebt met muziekrechten.
Met Voicebooking.com heb je het grootste voice-over bureau van Nederland. Hoe belangrijk is een goede stem voor radio, commercials en tv?
Heel belangrijk! Maar belangrijker nog is dat je als stem regisseerbaar bent en tot in je tenen voelt wat er bedoeld wordt met het verhaal dat je vertelt, de alinea, de zin en soms zelf een specifiek woord an sich. Er zijn maar heel weinig mensen die dat kunnen. Hoe gek het ook klinkt, dan heb ik het ook over radio dj’s.
Moet je met een goede ‘radiostem’ geboren worden of kun je het ook leren?
Een goeie radiostem heeft persoonlijkheid. Een mooie stem kan je deels leren door logopedie en stemtraining te doen. Persoonlijkheid is wat lastiger te leren (hoe hard de halikidee halloo dj’s ook proberen). Sommigen hebben persoonlijkheid van nature (zoals Adam Curry, Erik de Zwart, Michiel Veenstra en Barry Paf), bij anderen komt het pas als ze hun aangeleerde dj toontje hebben afgeleerd. En sommigen zullen het gewoon nooit krijgen. Voor jonge radiomakers dus: wees jezelf en jezelf en nog eens jezelf. Laat anderen maar lullen.
Onder Voicebooking help je partijen ook met ‘Sound Design’. Wat houdt dit precies in?
We helpen onze klanten met audionabewerking en sound design. Dingen waarvoor je voorheen altijd naar een studio moest, regelen wij nu online voor je, waardoor het veel sneller gaat, vaak al binnen een paar uur. Vooral handig is je videocontent aan het maken bent.
Nog een mooie term de ‘Audiobot met fully automated audio nabewerking’. Wat is dit voor een tool?
Met één druk op de knop wordt je voice-over opname geanalyseerd en vervolgens uitzendklaar gemaakt. Soms heb je dus geeneens een studio meer nodig.
2018 lijkt hét Jaar van de Podcast te worden. Dagelijks worden er nieuwe podcastinitiatieven opgestart. Door het grote aantal podcasts zullen straks alleen de podcasts van hoogstaande kwaliteit opvallen. Waar moet een goede podcast aan voldoen?
Het klinkt misschien een beetje als een schot voor open doel: het moet voldoen aan de wetten de radio. Lance Armstrong is sinds een jaar of 2, 3 bezig met zijn podcast The Move (voorheen Stages). Love him or hate him; de godfather van de EPO generatie maakt een van de beste podcasts over sport die er zijn. Goed gepresenteerd, inhoudelijk, hier en daar grappig, enz enz. In zijn iTunes podcast feed zit tijdens deze tour de France ook een soort van aanhangsel, gemaakt door een van zijn sponsors. Als je deze podcast (B-Fast) dan weer luistert, hoor je vooral hoe het niet moet. In B-Fast is er geen sprake van serieuze presentatie, je wordt niet uitgedaagd te blijven luisteren en je hoort zoveel omgevingsgeluid dat luisteren überhaupt al een hele opgave is.
Wat kunnen podcasters leren van de ‘good old radio’?
Formatdenken, denken vanuit je luisteraar en opnemen van goeie kwaliteit audio.
Al meer dan 15 jaar ben actief op de radio. Je hebt bij de mooiste landelijke radiostations gewerkt, waaronder 538, Radio Veronica, Kink FM en SlamFM. De afgelopen jaren zitten we in een sterk veranderd radiolandschap. Hoe ziet de toekomst van radio er uit?
Er zijn heel veel kansen voor radio! Bijvoorbeeld online met gepersonaliseerd radioluisteren, waarbij bijvoorbeeld in een ochtendshow de muziek en reclame op jou zijn toegespitst. Alleen staat of valt die ontwikkeling met het ontwikkelen van een nieuw afrekenmodel van muziekrechten. Bij Spotify kijken ze al jaren naar de grote luisteraars aantallen in radio en hoe ze daar op in kunnen spelen. Het is daarom wachten totdat Spotify of Apple Music serieus met radio aan de slag gaat.
Geef als eerste een reactie