Jeroen Krabbé op zoek naar de schilder Paul Gauguin

In ‘Krabbé zoekt Gauguin’ reist Jeroen Krabbé in het spoor van Gauguin naar Peru, Kopenhagen, Parijs, Bretagne, Martinique, Tahiti en Hiva Oa. Daar ziet Krabbé met eigen ogen wat de kunstenaar zag en probeert hij te begrijpen waarom Gauguin zo’n eind moest reizen om zo’n unieke schilder te worden. Paul Gauguin wordt als één van de grootste schilders van de 19e en 20ste eeuw gezien. Achter zijn meesterwerken, die nu honderden miljoenen euro’s per stuk waard zijn, schuilt een dramatisch levensverhaal van een wereldreiziger die zijn hele leven op zoek is geweest naar vrijheid, erkenning en herkenning.

Jeroen Krabbé: “Na de Krabbé zoekt series over Van Gogh en Picasso was het in mijn ogen tijd voor de man die als belangrijk inspirator voor deze en andere grote schilders werd gezien. Een rusteloze man met een zeer turbulent leven. Als kind hield ik al zielsveel van zijn schilderijen. Die felle kleuren, het sprak mij enorm aan. Hij was de eerste schilder die dromen en gedachtes zichtbaar maakte. Ik ga in deze reeks op zoek naar deze droomwereld vol symbolen.”

Inca-bloed
De Fransman Gauguin woonde in zijn vroege kindertijd in Peru. De kleuren, de symbolen en de weelde; de sprookjeswereld van zijn jeugd betoverde en inspireerde hem. Maar ook zijn karakter werd beïnvloed door zijn tijd daar. Hij heeft altijd beweerd dat hij Inca-bloed had. Hij voelde zich een wilde, een primitief, en kon niet aarden in de Westerse samenleving. Hij verliet zijn gezin, een goedbetaalde baan als beurshandelaar en de Westerse samenleving voor zijn kunstenaarschap. Het bracht hem op vele plekken in de wereld, maar uiteindelijk stierf hij alleen, doodziek en zonder geld, op een klein eilandje in de stille Zuidzee.

Van Gogh
De levens van Gauguin en Van Gogh zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Jeroen Krabbé reist in deze serie naar het Franse Arles waar de twee kunstenaars twee maanden samen met elkaar doorbrachten, Van Gogh als leerling van Gauguin. De maanden samen vormen een hoogtepunt in de moderne schilderkunst en tevens een dieptepunt in de verhouding tussen deze twee giganten. Het eindigt met de zelfverminking van Van Gogh. Een gebeurtenis die bepalend blijft in de permanente zoektocht naar erkenning en herkenning van Gauguin.

Krabbé kijkt verder
Nieuw dit seizoen is dat Jeroen Krabbé op NPO 2 Extra direct na iedere aflevering vanuit zijn eigen atelier met regisseur Richard den Dulk over iedere aflevering napraat. De twee gaan dieper in op opvallende momenten tijdens de opnames, de bijzondere kunstwerken van Gauguin en anekdotes die de uitzending niet hebben gehaald, maar toch ook niet gemist kunnen worden.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*