De opiniesite Joop.nl heeft besloten het kopje ‘nieuws’ van haar platform te verwijderen na een omstreden artikel over NSC-kandidaat Soepboer. Het artikel suggereerde mogelijk rechtsextreme sympathieën bij Soepboer zonder de kandidaat om een reactie te vragen. Dit leidde tot een breed gedragen kritiek, vooral na het aanpassen van het artikel en de kop later op de dag. De oorspronkelijke kop luidde: “Schuurt kandidaat Soepboer van Omtzigts Nieuw Sociaal Contract te dicht tegen rechtsextremisme aan?”. De aangepaste versie bracht een reactie van Soepboer via een ander medium naar voren.
Deze controverse heeft de al lang bestaande discussie over de aard van Joop.nl, een platform van BNNVARA, aangewakkerd. Terwijl de site beweert een opinieplatform te zijn, zorgde de categorisering van sommige artikelen onder ‘nieuws’ voor verwarring bij lezers over de aard van de content. De Ombudsman ontving talrijke klachten, wat leidde tot een onderzoek naar de journalistieke praktijken van de site.
Na de ophef heeft Joop.nl in een reactie aan de Ombudsman laten weten dat het de categorie ‘nieuws’ zal schrappen. Dit besluit komt na intern overleg, waarbij dit incident niet het eerste bleek te zijn dat tot discussie leidde. De vernieuwde site zal later deze week online komen, waarbij een duidelijker onderscheid tussen opinie en nieuws wordt gemaakt.
Partijleider van NSC, Pieter Omtzigt, en Soepboer zelf hebben hun bezorgdheid geuit over de snelheid en onzorgvuldigheid waarmee Joop.nl beschuldigingen uitte. De kwestie heeft ook de discussie aangewakkerd over de journalistieke verantwoordelijkheid en de regels die gelden voor nieuwsberichten bij de publieke omroepen.
Dit incident onderstreept het belang van een duidelijk onderscheid tussen feiten en meningen in de journalistiek, en de invloed die één platform kan hebben op de perceptie van de publieke omroep als geheel.
Joop: extreem-radicale,linkse betweters.
Eens, ennnn waarvan akte natuurlijk…
polariserende rommel is het die site van de vara
Daarom vind ik het Nederlands omroepbestel allang geen verrijking meer. Van BNNVARA tot ON en van VPRO tot OZ, een publieke omroep hoort geen verzamelplaats te zijn van extremen.