De journalistieke gedragscode van de publieke omroep voldoet niet, vindt Ton F. van Dijk. Het is een interne afspraak waar alle omroepen zich aan moeten houden. Maar dit is een pluriform bestel met onafhankelijke omroeporganisaties. ‘Beter zou zijn te accepteren dat alles gezegd mag worden, maar begrensd door de wet. Wie het niet eens is met bepaalde visies doet aangifte bij justitie en dan wordt onafhankelijk, los van enige politieke invloed bekeken of er een grens is overschreden. Zo ja dan krijg je een enorme waarschuwing, nog een keer dan ben je exit. Het bestel is sterk genoeg om dat aan te kunnen. Het oordeel wordt nu geveld door de Raad van Bestuur en de staatssecretaris voor mediazaken, op de een of andere manier allen representanten van de drie establishmentpartijen CDA, VVD en D66. Van Dijk zegt dit in een interview met Spreekbuis.nl
Je mag in principe alles zeggen behoudens de wet, maar dr geldt n journalistieke code bij de NPO om voor de kijkers feiten te verifiëren en objectief weer te geven zoals door hoor en wederhoor. N discussie op NPO 1 tussen alleen mensen die menen dat de Aarde plat is en anderen vierkant vinden, is niet strafbaar, maar geheel onwenselijk en wordt niet getolereerd. En wat racistische meningen betreft, Barack Obama n ‘neger’ noemen is ook niet verboden, maar …
Voor mij mag de vrijheid van meningsuiting ongebreideld zijn, ook als je meent dat de Holocaust nooit heeft plaatsgevonden, wat strafbaar is. Maar de politiek en de NPO denken daar anders over, zo lopen de hazen en ON heeft willens en wetens de onderschreven code voortdurend geschonden en daarom vliegt ON uit t publieke bestel. Niet omdat de code niet voldoet, maar omdat ON niet deugt. Opgeruimd staat netjes, dat dan weer wel.