Wat houdt de jongeren in het gebied langs de Duitse grens bezig? Waar worden ze blij van? En waar maken ze zich zorgen over? Dat is waar de redactie van Kalm An zich over buigt.
Kalm An is een initiatief van de gezamenlijke regionale omroepen (RPO). De omroepen willen met dit initiatief leren wat jongeren bezighoudt en hoe de omroepen jongere doelgroepen kunnen bereiken. De aanleiding is de kloof tussen het mediagebruik van jongeren en oudere leeftijdsgroepen die volgens het Commissariaat voor de Media alsmaar groter wordt.
De redactie bestaat uit drie jonge, journalistieke talenten (Arjan Hoefakker, Charlotte van de Kant en Ricardo Jonker) en een projectleider. Zij vertellen de verhalen van jongeren tussen de 20 en 30 jaar in het gebied dat zich uitstrekt van Noordoost Groningen tot aan de Achterhoek. Hun verhalen zijn te volgen op Instagram en TikTok.
Voor en door jongeren
“Ons doel is om in nauw contact met deze doelgroep onze community op te bouwen”, vertelt projectleider Hermina de Vries. “We zijn gestart met een kleine groep jongeren uit de grensregio met wie we onze plannen hebben besproken. Zij gaven ons mee: maak verhalen voor en door jongeren. Met het opzetten van een netwerk van zogenoemde buurtmakers willen we aan deze oproep gehoor geven. Buurtmakers zijn jongeren die ons voorzien van tips en die het leuk vinden om ook zelf video’s te maken voor onze kanalen.”
Positieve energie op het platteland
De eerste video’s richten zich voornamelijk op plattelandscultuur zoals geheime zenders en carbid schieten. “De eerste contacten met jongeren die we benaderen voor onze reportages zijn heel positief”, vertelt projectleider De Vries. “Ze ontvangen ons met open armen en vinden het leuk om te laten zien wat er dankzij hun positieve energie allemaal gebeurt op het platteland.”
KalmAn werkt samen met studenten van de hbo-opleiding Journalistiek van Windesheim in Zwolle en met Beeldbrengers Doetinchem. De redactie van KalmAn is ondergebracht bij Omroep Gelderland.
Geef als eerste een reactie