‘Kids zijn uitgekeken op Sesamstraat’

Al langere tijd gaan er binnen de omroepwereld geruchten dat het einde van Sesamstraat nabij is. NTR wilde het nog niet bevestigen dat er al langere tijd een discussie is tussen de omroeporganisatie en de Amerikaanse producent ‘Sesame Workshop’ over de hoge licentievergoeding voor het kinderprogramma dat steeds slechter wordt bekeken.

Aart Staartjes liet deze week ook weer van zich horen en meldde op Radio 538 dat er een sterfhuisconstructie gaande is. Al langere tijd worden er geen nieuwe afleveringen gemaakt. Het grootste probleem is dat deze 81-jarige kindervriend met zijn Sesamstraat-bewoners steeds minder kinderen naar de beeldbuis weet trekken. 

In mei vorig jaar kreeg ik van Stichting Kijkonderzoek (SKO) de kijkcijfers onder ogen, waaruit goed bleek dat kinderen uitgekeken zijn op Pino, Tommie, Bert en Ernie.

Zelf ben ik nooit liefhebber geweest van deze dagelijkse kinderserie. Als kind vond ik het programma al te braaf, te traag en te belerend, maar af en toe keek je dan toch maar omdat er in die tijd niet veel keuze was. We moesten het begin jaren ’80 immers doen met slechts twee Nederlandse zenders en het Vlaamse BRT (TikTak). 

Afgelopen jaren heeft het programma veel concurrentie erbij gekregen van nieuwe kidszenders zoals Nickelodeon en Cartoon Network, videoplatformen zoals Netflix en Youtube en dan ook nog eens (mobiele) gameplatformen. Anno 2019 hoeven de kids hoeven zich niet meer te vervelen. 

Eerder hebben diverse initiatiefnemers getracht Bassie & Adriaan en Loeki de Leeuw weer op tv te krijgen. Het is twijfelachtig of er ook mensen op de barricades gaan staan voor het behoud van Sesamstraat. En zelfs dan is het af te vragen of het zin heeft: Sesamstraat is gewoonweg een te duur programma met  een beperkt aantal kijkers.

Sesamstraat was één van de eerste Nederlandse straten die de opkomst van de multiculturele samenleving liet zien, maar blijkbaar nu ook de impact van vergrijzing. De leeftijd van de huidige bewoners is dusdanig hoog dan er weinig aansluiting is met het jonge publiek. Naast de stoffige poppen is Aart Staartjes 81 jaar, Gerda Havertong 74, Frank ‘Boy Zonderman’ Groothof 72, Hakim Traïdia 62, Martin ‘Buurman Baasje’ Waardenburg 63 en de ‘jeugdige’ Elvan Akyıldız 42.

Ondanks de klachten van enkele bewoners moet het heerlijk toeven zijn in Sesamstraat. Net als bij veel woningcoöperaties heeft Sesamstraat namelijk ook te maken met weinig doorstromers. De meeste acteurs wonen namelijk al meer dan 20 jaar in de straat. De oudjes lijken het contact met de huidige generatie ‘kijkbuiskindertjes’ te zijn verloren. 

Richard Otto is uitgever van Spreekbuis.nl en extern consultant op gebied van marketing, communicatie en PR voor diverse (media)bedrijven.

3 Comments

  1. Wat een zuur en ongenuanceerd artikel. Je verzuimt te vermelden dat Sesamstraat tegenwoordig deels is weggestopt op een digitale themazender, Zappelin Xtra. Alleen herhalingen zijn nog op NPO 3 te zien, maar wel op de meest onmogelijke tijden: 6.55 uur en 14.00 uur. Geen wonder dat er dan geen kind kijkt, laat staan samen met de ouders. Ook veel eerder al werd het programma op slechte tijden op Zappelin geprogrammeerd. Om dus te stellen dat kinderen zijn uitgekeken op Sesamstraat vind ik erg flauw en veel te kort door de bocht. Het is de zendermanager van NPO Zappelin die al jaren slecht met dit programma omspringt, met alle gevolgen van dien. Een grote schande. Aan de kwaliteit van het programma ligt het absoluut niet: die is onverminderd hoog.
    Het is bovendien wetenschappelijk bewezen dat kinderen die naar Sesamstraat kijken beter presteren op school dan kinderen die dat niet doen. Een programma dat zo’n sterk educatief effect heeft op kinderen mag wat mij betreft ook wat kosten. De waarde van Sesamstraat is óók anno 2019 niet in geld uit te drukken. Het is te hopen dat de NPO dat ook eindelijk eens gaat inzien, voordat het echt te laat is.

    • Mijn kleinzoon van 4 vindt het prachtig om naar Sesamstraat te kijken. Een leerzaam humoristisch programma. Ik hoop dat mijn kleinzoon van 3 weken ook nog de kans krijgt om naar Sesamstraat te kijken wanneer hij de leeftijd er voor heeft. Op een ander tijdstip zou vlgs mij zeker helpen voor betere kijkcijfers.

  2. Wat lult deze schrijver slap. Nickelodeon en Cartoon Network bestaan al heel lang en hebben niet dezelfde doelgroep. Het boeit koters echt niet dat acteurs in sesamstraat bejaard zijn. Tien jaar geleden hadden ze ook geen ”aansluiting bij de jeugd”.

1 Trackback / Pingback

  1. 'Protest om Sesamstraat te behouden is vals sentiment' - Spreekbuis.nl

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*