Hoe werkt het klankbankje? Wie een koptelefoon meeneemt en die inplugt in zo’n bankje krijgt gesproken tekst te horen over de plek waar het bankje staat en/of muziek van het Metropole Orkest. 3 jaar geleden toerde het orkest door Nederland met de film ’De nieuwe wildernis’. In verband daarmee werden in plaatsen waar werd opgetreden tijdelijk klankbankjes in parken gezet. De gemeente Hilversum had ze voor een bedrag van ruim 10.000 euro overgenomen van het orkest.
De combinatie Dudok en het Metropole Orkest is logisch. Dudok tekende bij muziek, omdat zijn ouders musici waren en soms tekende hij zelfs op muziekpapier. De bankjes, ontworpen door Piet Hein Eek, bestaan grotendeels uit door Staatsbosbeheer geleverd hout.
Pieter Hunfeld, manager marketing van het Metropole Orkest en zelf hoornist bij het gezelschap, raakt niet uitgepraat over de klankbankjes. “Ze passen heel goed in de omgeving. Misschien blijven ze op hun plek in Hilversum, maar dat is aan de gemeente om te beslissen”.
Hij is verder vooral ook enthousiast omdat dit initiatief getuigt van een nieuw weg, die het orkest is ingeslagen. “We waren altijd een onderdeel van de publieke omroep. Er waren weinig regionale of lokale bindingen en die worden op deze manier met de klankbankjes zichtbaar”.
Het klankbankje bij het Raadhuis bevat muziek van Duke Ellington, Harlem. Een jazzy ode aan dit deel van de wereldstad New York. Pieter Hunfeld over de relatie met het raadhuis: “In die omgeving komen mensen van allerlei culturen samen, voor zaken als geboorte, overlijden, trouwen, verblijfsregelingen en dat soort zaken”.
“We would now like to take you on a tour of this place called Harlem. It is Sunday morning. We a strolling from 1110th Street up 7th Avenue. Heading north through the Spanish and West Indian neighborhood towards the 125th Street business area. You may hear a parade go by, or a funeral, or you may recognize the passage of those who are making Civil Rights demands”.
Geef als eerste een reactie