Kolonel Reyes Mena moet zo snel mogelijk in de VS worden aangehouden en uitgeleverd aan Nederland. De kolonel heeft in 1982 opdracht gegeven om de vier Nederlandse IKON-journalisten in El Salvador te vermoorden.
D66-Kamerlid Sjoerdsma wil dat het kabinet alles in het werk stelt om deze verdachte alsnog voor de rechtbank te krijgen. Ook Jos van Dongen, regisseur van het televisieprogramma Zembla, hoopt daarop. “Tot onze verrassing blijkt het Openbaar Ministerie al vijf jaar onderzoek te doen naar de moord. Tegen ons wilden ze niets zeggen, maar minister Grapperhaus verklaarde op de radio dat hij niets kon zeggen over het lopende onderzoek. Toen wisten we pas dat er wel degelijk een onderzoek loopt.”
Het Openbaar Ministerie bevestigt dat. Maar inhoudelijk wil de woordvoerder niets zeggen. Ook niet of er inmiddels een internationaal aanhoudingsbevel ligt. De grote vraag is of het OM in de afgelopen jaren voldoende bewijzen heeft gevonden. Van Dongen: “Als dat wel zo is, dan kunnen ze hem morgen laten aanhouden. Als er voldoende bewijs is, dan leveren ze hem wel uit, zeker onder Trump. De VS leverde al een verdachte van de moord op de zes jezuïeten in El Salvador uit aan Spanje en Trump liet ook enkele nazi’s uitzetten.”
Vluchtgevaar
Het gevaar is nog wel dat de kolonel er nu vandoor gaat. “Niet omdat wij bij hem op de stoep stonden. Wij zijn maar journalisten. Hij wist al dat in El Salvador aangifte tegen hem is gedaan met steun van de Nederlandse ambassadeur. Maar dat onderzoek kan ongelooflijk lang duren. Nu hij door de uitlatingen van Grapperhaus weet dat het Openbaar Ministerie in Nederland ook onderzoek doet, kan hij er wel eens vandoor gaan”, vreest Van Dongen.
Aan de andere kant, wanneer het Openbaar Ministerie de laatste jaren weinig heeft gedaan, dan is de kans klein dat het nu alsnog lukt. “Sinds twee jaar geleden de amnestiewet werd ingetrokken, houdt iedereen de kaken op elkaar. Getuigen zullen nu niets meer zeggen. De enige kans is nog dat de Amerikaanse militair Bruce Hazelwood gaat praten. Hazelwood wist van de hinderlaag. Hij kan een fraaie kroongetuige zijn.”
De vier journalisten, onder wie Hans ter Laag uit Kortenhoef, maakten indertijd reportages over de burgeroorlog.
Geef als eerste een reactie