KPMG en WNL niet op één lijn rond Huisjes

Het blijft rommelen rond het KPMG-rapport dat WNL-baas Bert Huisjes vrij zou moeten pleiten van laakbaar gedrag waar het gaat om zijn leiderschapsstijl. Volgens presentatrice Roos Moggré staan de onderzoekers die het rapport schreven niet achter de conclusie van de Raad van Toezicht van WNL. Roos was een van de omroepmedewerkers die ooit werkzaam waren voor Huisjes en in de publiciteit traden met klachten over hun voormalige baas.

Roos reageert op linkedin op het verschijnen van het rapport. Ze zegt; ‘Ik heb KPMG om een reactie gevraagd. De onderzoeker in kwestie liet weten dat de conclusies van de Raad van Toezicht van WNL niet de conclusies van KPMG zijn’. Volgens de presentatrice heeft de RvT zelfstandig geconcludeerd dat er ‘juridisch geen verwijtbaar gedrag is’.  Volgens Roos lijkt het er op dat KPMG en RvT niet op één lijn zitten. ‘Dit lijkt niets minder dan een vorm van machtsrealisme; wie betaalt, bepaalt. Dit heeft weinig te maken met onafhankelijk en integer onderzoek’.

De kritiek op de Raad van Toezicht wordt breed gedragen. Over het rapport is niet gecommuniceerd met de andere omroepen, zo liet voorzitter Arjan Lock van het College van Omroepen eerder weten. Ook de NVJ is niet gekend in de uitslag en wat de Raad van Toezicht van WNL ervan vindt is niet besproken met de slachtoffers die hebben meegewerkt aan het onderzoek. Wat de toezichthouders van de omroep en ook Bert Huisjes zelf hebben geleerd van deze kwestie blijft in het ongewisse. Arjan Lock zei eerder dat het niet de bedoeling is van de nieuwe bestuurscultuur van de publieke omroep dat barbertje moet hangen, maar het is vooral belangrijk te weten wat betrokkenen ervan opgestoken hebben.

Margreet Spijker, als oud-medewerker van WNL eveneens kritisch op het rapport, vindt het onvoorstelbaar dat de Raad van Toezicht in de consternatie bij de omroep geen aanleiding ziet om op te stappen. Ze laakt met name voorzitter Loek Hermans. Hij heeft een sterk gekleurde politieke achtergrond en is vader van minister Sophie Hermans, een combinatie van hoedanigheden die gezien het brisante gedoe bij WNL in haar ogen onwenselijk is.

7 Comments

  1. Ik weet een beter idee, laat de NPO omroep WNL maar helemaal opheffen! Ooit opgericht om een rechts geluid op de NPO te brengen. Hier is niets van terecht gekomen. Programma’s die door Omroep WNL gemaakt worden kunnen net zo goed door andere omroepen gemaakt worden.

    En dan ook nog dit gedoe erbij? De stekker uit omroep WNL trekken, en snel ook!

  2. En zullen we alle andere bedrijven ook eens doorlichten?
    Gebeurd niet alleen bij de Omroep. Misschien ook wel bij KPMG………………………………..

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*