Hoe vervuild is de lucht in jouw straat? Hoeveel sterren kun je zien in jouw buurt en hoe groen is je omgeving? Allemaal vragen die beantwoord worden in de interactieve postcodetools van Ruimteschip Aarde.
11 miljoen 3D-gebouwen
De postcodetools bevatten maar liefst 11 miljoen gebouwen uit het kadaster. Ieder huis staat in 3D op deze kaart. Via het invullen van de postcode of het adres kun je in- en uitzoomen van het ene gebouw naar het andere. Door een koppeling van satellietdata, meetdata en geodata kun je per adres zien hoe vervuilt de lucht is, hoe hoog het water komt, hoeveel sterren je kunt zien en hoeveel bijensoorten er in jouw omgeving zijn. Tot slot, krijg je tips hoe jij een steentje bij kan dragen tot het verbeteren van de luchtkwaliteit, het opvangen van water, de biodiversiteit en het verminderen van de lichtvervuiling.
Dit zijn de postcodetools:
Hoeveel sterren kun je zien in jouw buurt?
Hoe vervuild is de lucht in jouw straat?
Hou jij droge voeten bij een extreme bui?
Geïnspireerd door het ‘overview effect’
‘Je ziet de wereld anders wanneer je er niet op staat, maar erop neerkijkt’, aldus André Kuipers. Je ziet vanuit de ruimte hoe mooi en nietig de aarde is, maar ook hoe kwetsbaar, dat er grenzen zijn en dat de aarde hersteltijd nodig heeft. Er is vooralsnog geen andere planeet waarop wij kunnen wonen. Dit inspireerde de makers van de postcodetools om vanuit de ruimte in te zoomen tot in je achtertuin.
7.000 satellieten waarvan 3.000 actief
Naast het overview effect is het ook fascinerend om te zien hoeveel satellieten er om de aarde draaien en data verzamelen. Ze verzamelen gegevens over het weer, over de luchtkwaliteit, smeltende gletsjers , uitstoot, bomenkap en ga zo maar door. Eén van de bekendste Nederlandse satellieten is de Tropomi die wereldwijd de luchtkwaliteit meet.
Mobile first scrollytel
Het merendeel van het online bezoek komt via mobiel. Dat is ook de reden waarom de makers gekozen hebben voor een mapzoomtool die gekoppeld is aan het scrollen, waardoor je nauwelijks hoeft te klikken. De scrolly is opgebouwd uit geokaarten gekoppeld aan tekstlabels, foto’s en video’s.
Enorme luchtvervuiling
In de postcodetool LUCHT zoomen we in op de dampkring. De dampkring beschermt ons tegen gevaarlijke straling en zorgt dat we kunnen ademhalen. We zien de NASA weergave van de wereldwijde CO2 vervuiling. Dan zoomen we in op Europa en zien hier de enorme stikstofdioxide vervuiling vooral in Nederland, het Ruhrgebied en de Italiaanse Po-vlakte. Uiteindelijk zoomen we in tot de postcode die de bezoeker invoert en zien of jouw straat voldoet aan de schone lucht normen van de WHO.
Extreme regenbuien
In de scrolly WATER zit onder andere een video van Bas Boterman, watermanager van Rijkswaterstaat die vertelt dat er iedere dag honderden mensen bezig om Nederland veilig te houden voor het water. Als alle watermanagers morgen zouden stoppen zouden binnen afzienbare tijd hele grote delen van Nederland onder water staan zelfs als er geen storm is als er niets bijzonders aan de hand is. Daarna zien we het ingenieuze netwerk van polders, dijken en keerkringen die ons beschermen tegen het water. Maar tegelijkertijd komt het gevaar uit de lucht, de extreme regenbuien. Hou jij droge voeten als zo’n extreme bui bij jou in de straat valt?
Credits:
– Ali Haselhoef – conceptontwikkeling, KRO-NCRV
– Edward Mac Gillavry – geo-ict ontwikkelaar, Webmapper
– Frédérik Ruys – datavisualisatie, Vizualism
– Philip van der Lugt – geo-informatie consult
Mede mogelijk gemaakt door NPO Innovatie
Geef als eerste een reactie