Kunstenaars starten bij Beeld en Geluid

Vijf jonge kunstenaars starten deze maand hun werkperiode bij het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, waar ze binnen het project Open Media Art nieuw werk op basis van de audiovisuele collectie van Beeld en Geluid creëren. Open Media Art is een initiatief van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, dat in april in samenwerking met het Stimuleringsfonds een open oproep plaatste voor makers met een affiniteit voor audiovisueel werk. De geselecteerde kunstenaars leveren hun werk in het voorjaar van 2017 op, waarna het online en bij Beeld en Geluid te zien zal zijn.

Open Media Art is opgezet om hergebruik van de open collectie van Beeld en Geluid te stimuleren en bekendheid te geven. Het instituut stelt archiefmateriaal met open licenties beschikbaar op openbeelden.nl en geluidvannederland.nl. 

De vijf makers zijn geselecteerd uit 34 aanmeldingen. Tijdens het werkproces worden zij ondersteund door medewerkers van Beeld en Geluid en externe experts uit de kunstsector, te weten:

Mieke Gerritzen – MOTI

Arnout Hulskamp – Children of the Light

Dirk Vis – DirkVis.net

Farah Rahman – Fariatie

Marloes de Vries – Showroom MAMA

Julia van Mourik – The One Minutes

De voortgang is te volgen in blogs en verslagen op openmediaart.nl.

Kunstenaars
De volgende makers zijn geselecteerd voor de werkperiode van Open Media Art:

Anna Klevan
Anna is documentairebeeldmaker en is in 2015 afgestudeerd in de richting fotografie aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten. Met de fotocamera als haar voornaamste gereedschap onderzoekt ze in haar werk hoe media en beeld een verband hebben met identiteit en het zelfgevoel.  Zo deed zij onder andere onderzoek naar “the most quoted man in the news”, Greg Packer, en maakte daar een publicatie over.

De meest geciteerde man is abnormaal gewoon (Rob Wijnberg, De Correspondent, 2015)

Elki Boerdam
Elki is beeldonderzoeker en is daarbij op zoek naar de betekenis, de waarde en de communicatieve eigenschappen van beeld. In 2011 studeerde zij af aan de Gerrit Rietveld Academie Amsterdam in de richting grafisch ontwerp. Sindsdien werkt zij als freelance beeldonderzoeker en -redacteur. Hierbij analyseert en bewerkt zij beelden die ze on- en offline vindt, zowel fotografisch als videografisch, om ze daarna in haar werk te herdefiniëren.
 
Tereza Ruller
Tereza is grafisch ontwerper en beeldend kunstenaar. In 2012 is zij afgestudeerd in de richting beeldende kunst aan VUT Brno in Tsjechië waarna zij in 2015 aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunst haar bachelor haalde in grafisch ontwerp. Ze gebruikt het vak grafisch ontwerp in de breedste zin in van het woord, onder andere in de vorm van performance art en werken welke zicht richten op sociale interactie. In 2014 won ze eerste prijs van het Ministerie van Financiën voor haar lyric video Budget Cuts.

Bram Bogaerts en Robin Smits (Superposition)
Bram Bogaerts en Robin Smits hebben samengewerkt bij grafisch designstudio LUSTLab en hebben beiden gestudeerd aan de ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten. Zij werkten o.a. samen aan de interactieve installatie Beaufort’s Poetry in Den Haag. In 2015 hebben Bram en Robin samen het ontwerpstudio Superposition opgericht waarbij ze belevingen ontwerpen welke technologie persoonlijker maakt en dichter bij de mens brengt.

Het project Open Media Art wordt mede mogelijk gemaakt door Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.
 
 
 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*