Kwaliteitsprogramma’s als drukmiddel bij NPO

Ook steeds meer wetenschappers lopen te hoop tegen de kaalslag onder kwaliteitsprogramma’s bij de NPO. Anderen verdenken de NPO ervan zo bewust de publieke opinie en de politiek te bewerken om de bezuiniging van 62 miljoen van tafel te krijgen.

De Leidse hoogleraar wetenschapscommunicatie Ionica Smeets is boos dat de NPO het mes zet in het geschiedenisprogramma Andere Tijden en het wetenschapsprogramma Focus. “We vragen niet eens om meer wetenschap en geschiedenis op tv, maar om niet nog ’fokkin’ minder dan nu.’’

Remco Raben, historicus bij de Universiteit Utrecht: “De NPO marginaliseert de serieuze publieksgeschiedenis. Laat geschiedenis geen speeltuig worden van politici en ideologen. Nederland heeft Andere Tijden nodig.’’ De Leidse Noord-Koreadeskundige Remco Breuker steunt zijn oproep.

Louise Vet, directeur van het Nederlands Instituut voor Ecologie, vindt het ook vreemd dat de NPO juist gaat bezuinigen op de journalistiek sterkste programma’s van de publieke omroep zoals Tegenlicht. ,,Programma’s met volop innovatie en wetenschap. Laat het niet gebeuren.’’

Focus

Wetenschapsjournalist Diederik Jekel, die het wekelijkse programma Focus presenteert, vindt de aangekondigde bezuinigingen een ramp. “Als we nu heel veel van dit soort programma’s als Focus en Andere Tijden hadden, dan had jij mij niet gehoord. Het is vooral de waan van de dag die regeert. Wij willen de wetenschappelijke vergezichten en geschiedkundige context laten zien.’’ Andere Tijden-presentator Hans Goedkoop vreest dat halvering van het aantal uitzendingen het begin van het einde is. Dan is er geen enkel geschiedenisprogramma meer op televisie.

Half Nederland viel al meteen over deze keuze van de NPO heen. Waarom snijden in Brandpunt+, Zembla, Focus en Andere Tijden, terwijl er bakken met geld gaan naar dure presentatoren en amusementsprogramma’s. Daarbij wordt gewezen op BNN’ers die in het buitenland in een auto een zogenaamde gevaarlijke weg afrijden of erger, op zoek gaan naar zichzelf in een warm land. “Maar het zijn wel die amusementsprogramma’s die veel kijkers trekken en daardoor krijgt de NPO ook reclameopbrengsten’’, reageert Jekel.

Toch zijn er velen die denken dat het NPO-besluit een truc is om de politiek mee te krijgen. Vooralsnog laten politici en minister Arie Slob zich nog niet uit over dreigende bezuinigingen bij de NPO. “Laten we even afwachten hoe het de komende maanden gaat’’, zei hij vrijdag. Eerder had Slob gesteld dat de NPO, ondanks 62 miljoen euro minder aan reclame-inkomsten, helemaal niet hoeft te snijden in de programma’s.

Dat in het publieke debat weer wordt gewezen op de dure organisatie en hoge salarissen, komt de NPO niet goed uit.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*