Liegen en bluffen tijdens je sollicitatie: wat levert het op?

Je werkervaring wat aandikken, je talenknobbel groter laten lijken, liegen over de reden van vertrek bij je vorige werkgever of zelfs een diploma verzinnen om meer kans te maken op die ene baan. Hoewel het verfraaien van een curriculum vitae vaak voorkomt, is het niet aan te raden. Natuurlijk kun je aan de hand van een mooi cv format eenvoudig een cv opstellen, maar maak deze niet mooier dan hij is. Zelfs de kleinste leugens kunnen grote gevolgen hebben.

Weg vertrouwen, weg reputatie en weg baan

Je bent bezig met het opstellen van je cv en je mist net dat beetje extra werkervaring. Een beetje bluffen of toch niet? Pas op: liegen op je cv kan je duur komen te staan. Niet alleen voor de baan waarop je solliciteert, maar voor je hele carrière. Ben je al aangenomen en komt jouw leugen later aan het licht? Dan ligt een ontslag op de loer. De vertrouwensband die je hebt opgebouwd is in ieder geval verdwenen.

En wat zeg je tegen een volgende potentiële werkgever over je vertrek? Lieg je ook hier weer over dan kom je in een vicieuze cirkel terecht die moeilijk te doorbreken is. Eerlijkheid levert je veel meer op.

Verdraaide waarheid

Hoewel het advies is ‘spreek altijd de waarheid’, blijkt dat liegen soms in je voordeel kan werken. Daryl Jones uit het Verenigd Koninkrijk had in zes maanden meer dan 400 keer gesolliciteerd met nul resultaat. In zijn ogen was de enige optie: de waarheid op zijn cv verdraaien. De man heeft een aangeboren aandoening en besloot alles wat wees op zijn handicap te verwijderen van zijn cv. Zijn inzet in de gehandicaptensport, zijn functie als contactpersoon voor gehandicapte studenten en oprichter van een stichting voor gehandicapte sporters heeft hij van zijn cv geschrapt. Hoewel elke werkgever dergelijke activiteiten juist zo moeten waarderen, werd hij pas uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek toen er niks meer te lezen was over zijn handicap op zijn cv.

Soms mag liegen wel

Ja, in bepaalde gevallen mag je juist wel informatie achterhouden tijdens het sollicitatieproces. Zo delen veel sollicitanten minder snel het feit dat ze graag kinderen willen in de (nabije) toekomst of dat ze zwanger zijn. Ook als je (chronisch) ziek bent, is het niet verplicht om je potentiële werkgever hierover in te lichten. Hierbij geldt wel dat je ziekte je functioneren niet in de weg mag staan.

Een werkgever mag geen vragen stellen over een kinderwens of over gezondheidszaken tijdens een sollicitatiegesprek. Dergelijke informatie zegt niks over of de kandidaat geschikt is voor de functie. Ook vragen over politieke voorkeur, afkomst, geaardheid en religie zijn een no go tijdens een gesprek. Worden deze vragen toch gesteld, weet dat je jezelf niet hoeft te verklaren en dat je niet verplicht bent antwoord te geven.

Wees eerlijk over je carrière

Hier en daar wat bluffen  op je cv of tijdens een gesprek kan soms aantrekkelijk lijken, maar als je moet liegen om een baan te krijgen moet je jezelf afvragen of die wel echt bij je past. Vaak bereik je met eerlijkheid meer dan met een leugentje om bestwil!

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*