In ‘De Ongelooflijke Podcast’ (EO) onderzoekt David Boogerd – samen met ‘Theoloog des Vaderlands’ Stefan Paas – wat het voor onze samenleving betekent als religie meer en meer afneemt. In hoeverre verschuiven grenzen en wat komt er voor religie in de plaats? De eerste aflevering, met cabaretier en presentator Arjen Lubach is inmiddels beschikbaar via de website van NPO Radio 1 en de podcastapps van Apple en Android.
“We leven in een fascinerende tijd”, vindt Boogerd. “Voor het eerst zijn er meer niet-gelovigen dan gelovigen. Wat zijn daarvan de gevolgen voor onze samenleving, voor mijzelf als christen en voor de kerk?” ‘De Ongelooflijke Podcast’ is geen algemene podcast over zingeving. “We maken dit vanuit een christelijke identiteit. Ik wil laten zien dat het christelijk geloof nog steeds relevant is. Dat betekent overigens niet dat we in onze eigen cocon blijven: we kiezen juist voor het publieke debat en gaan in gesprek met christenen en atheïsten.”
Arjen Lubach
De nieuwbakken podcast-presentator trapt ‘De Ongelooflijke Podcast’ af met een bekende gast. “Welke christen gaat nu in zijn eerste podcast tegenover Arjen Lubach zitten?”, zegt hij met een knipoog. Lubach geloofde een substantieel deel van zijn leven dat er een God was. Inmiddels heeft hij zich daarvan afgekeerd. “Ik wil niet naar een religie-loos bestaan”, vertelt de Zondag met Lubach-ster. “Ik wil alleen dat het uit de openbare ruimte gaat, dat de indoctrinatie met kinderen verdwijnt en dat de bemoeienis met andere mensen weggaat.”
De deur sluiten
Op de vraag wat de gevolgen zijn als de secularisatie doorzet, antwoordt Lubach: “Je sluit in ieder geval de deur voor het toelaten van de dingen die je niet kan bewijzen. Dan wordt het een zuivere discussie: ‘Wat zijn mensenrechten?’ en ‘Wat doen we met de verhouding tussen man en vrouw?’ Maar het lijkt me ook een heel saaie wereld.”
Brede kennis en scherpe opinies
Theoloog des Vaderlands Stefan Paas is volgens Boogerd “een van de scherpste denkers over religie van dit moment”. Hij geeft als vaste gast verdieping en duiding bij de verschillende thema’s die besproken worden. Boogerd: “Paas kan als geen ander religie en theologie vertalen naar het publieke debat. Dat bewijst hij dagelijks op Twitter. Hij verbindt zijn brede kennis met scherpe opinies en interessante weetjes.”
Luisteren
‘De Ongelooflijke Podcast’ is te beluisteren via: iTunes, The Podcast App en de website van NPO Radio 1. Eens in de twee weken verschijnt een nieuwe aflevering van ‘De Ongelooflijke Podcast’.
Vandaag in de auto geluisterd naar de 1e aflevering. Complimenten voor de opzet en het gesprek met Paas en Lubach. Er was over en weer een luisterend oor en Boogerd gaf ook inhoudelijk tegengas richting Lubach. Inhoudelijk heb ik een aanvulling. Lubach droomt van een ‘neutrale maatschappij’. Aangezien die niet bestaat/nooit bestaan heeft, denkt hij dat veel discussies ‘verstandiger’ zullen verlopen. Waar hij niet op in gaat is wat er dan gebeurt met de minderheden. Het gevaar wat ik zie is dat een meerderheid altijd gaat beslissen. Welke gevolgen heeft dat voor de vrijheid van minderheden, meningsuiting en vrijheid van godsdienst? Ik denk dat de tolerantie eerder afneemt dan toeneemt. Je ziet het al in de politiek, waarin bijv GL en PvdA weinig (geen) begrip heeft voor een minderheid geluid van Siriz en het liefst in de ban doen. Ten tweede is circa 80% (!) vd mensheid religieus georiënteerd. Het wegdrukken van religie door Lubach alleen daarom is niet realistisch, utopisch en te typeren met een zeer oud woord: mesjogge. O ja, Lubach probeert met veel woorden uit te leggen waarom religie gekkigheid. Kan hij aantonen dat atheisme geen gekkigheid is? Want atheïsme is een tegen geloof.