Het vervangen van de ochtendshow bij Radio 538 (Tim Klijn in plaats van Wietze de Jager) legt het station geen windeieren: het wint maarliefst 2% marktaandeel en komt eindelijk weer eens boven de 9% uit. Het lijkt vooral Radio 10, 100% NL en Radio Veronica luisteraars te kosten. Ook in weekbereik verliest Veronica terrein door de verhuizing van hun ochtendshow naar 538, ze duiken onder het miljoen. Qmusic wint weer flink en Talpa’s andere zender Sky Radio stijgt ook weer boven de 8%.
Gerelateerde berichten
Luistercijfers week 23: JOE begint Radio 10 te verslaan, Qmusic de bereiksleider
De top vier stations maken allemaal een plus. Zowel NPO Radio 2, Qmusic, 538 en Sky Radio krijgen er wat bij. Opvallend is het volle procentpunt dat Radio 10 zakt na het vertrek van Gerard [lees verder]
Luistercijfers week 32: NPO Radio 1 boven 2, Qmusic nog steeds marktleider
De Olympische spelen hebben twee zenders bijzonder goed gedaan: NPO’s Radio 1 en DPG’s Qmusic. De opleving van JOE is wat minder dan de week ervoor maar het station scoort toch nog 6,2% aan marktaandeel [lees verder]
Patrick Kicken: Wat de nieuwe luistercijfers en meetmethode ons leren
[BLOG] Nou daar kwam ie aan hoor, de aardverschuiving in radioland. Met die nieuwe luistercijfermeetmethode zou het wel even duidelijk worden dat er veel meer mensen naar 3FM luisteren, KINK of een andere marginale zender. [lees verder]
Heb ik wat nieuwsberichten gemist over massale ziekenhuisopnames, gigantische oversterfte of halve uittochten van ouderen? ORN ineens van 6,3 naar 5,4%, NPO Klassiek van 1,5 naar 1,1, terwijl het luistergedrag van ouderen (toch traditioneel de groep die veel naar regionale zenders en ex-Radio 4 luistert) in de praktijk nog stabieler is dan een berg. Het NMO wil ons echter laten geloven dat ze minder trouw zijn aan regionale zenders dan wijlen Berlusconi was aan de gemiddelde 16-jarige dame. Kijkende naar het verlies in weekbereik van NPO Klassiek zou je bijna gaan denken dat we de afgelopen week een massale oversterfte hebben gehad, want er zijn ineens ruim 100.000 luisteraars verdwenen.
Ook grappig dat de diverse extra zenders ineens halveren in weekbereik en AAS network er ineens weer 200.000 luisteraars bij heeft qua weekbereik.
Zelfde geld voor E-power die vertegenwoordigd maar liefst 15 radio zenders.
Dus die moet ook uit deze rij gehaald worden, geeft een vertekend beeld, als je die cijfers gaat delen door alle 15 zenders hou je nauwelijks luisteraars en bereik over.
Maar ik weet wel waarom dit zo gaat kunnen ze bedrijven mooiere luistercijfers laten tonen dan dat ze werkelijk zijn, om zo de reclame minuten veelste duur te verkopen.
Want welke adverteerder zit anders te wachten op pauper zenders als Hitzzz met Wim Drnet en Evert Baptist die plaatjes draaien voor asocialen, werkelozen en geestelijk gestoorden, of wel voor mensen waar je als adverteerder geen rooie cent aan kan verdienen, maar om toch adverteerders te krijgen trukjes uithalen om luistercijfers en bereikcijfers mooier te doen lijken dan dat ze werkelijk zijn, om zo die zenders in de lucht te houden, als ze dit niet deden waren ze allang verdwenen ( en dat geld ook voor zenders als Radio NL, Tukker fm etc )
Reken dr maar op dat zenders als tukker fm, hitzzz en radionl beter scoren dan een Veronica en ruim beter dan Kink..
Gelul. Stel dr zijn maar twee zenders die meedoen. De een heeft 1000 luisteraars en de andere 3. Dan meet je over 1003 luisteraars. Prima en die 3 van die kleine zender? Simpel, kwa reëel bereik, die luisteren dan /niet/ naar de andere zender. Dus.
Maar …
https://youtu.be/RxsBc5p-dPU
,
Read this verry carefully, I gonna write this only once …
Dan ga ik nu voor de laatste disbelievers nog de andere kant van mn redenering volgen.
Kijk, onderzoek met alleen slechts 1 grote en 1 piepkleine radiozender is al relevant, dus t idee is dat je t liefst als onderzoeker (en zender en adverteerder) zoveel mogelijk zenders bij de (wekelijkse) peiling zou willen betrekken, dat maakt t beeld alleen maar zuiverder.
Maar waar zit de denkfout van de verstokte achterdochtigen?
Als je nu vier achtereenvolgende weekcijfers van n station bij elkaar optelt en door vier deelt, dan krijgt – zeg – Radio 538 9.1%. Ok. Maar dan lijkt t alsof 538 die maand alle dagen en weken zo’n beetje tzelfde aantal luisteraars had. Maar dat blijkt vertekend en nu niet zo te zijn, de cijfers per week fluctueren en dr zijn uitschieters. Maar niet door verkeerde metingen, maar door (grillig) luistergedrag. Maar als je middelt, dan filter je die fluctuaties eruit. En nu niet dus. Capice?
Tuurlijk moet r goed gemeten worden en dat kan vast beter, maar wekelijks peilen met zoveel mogelijk zenders is de beste methode.
Fijne, zonnige dag. Ik ga vissen met Sjors in de Gaasperplas. DAB+ mee. Gaat vandaag de hele dag is 247Spice aan, hier uit 020 (90.1 fm), t station van Koen van Tijn met al die leuke vrouwen-dj’s …
Trek in watermeloen.
kun je nagaan hoe groot 538 zou zijn in de luistercijfers als ze dit niet meer met die batterijvretende privacyschendende app zouden meten maar met een systeem wat ook mensen onder de 40 willen gebruiken
Ik denk dat Steven last heeft van de hitte.
sorry, maar ik vind het luisteronderzoek echt niet meer geloofwaardig. Veel te fraudegevoelig. Alsof idd luisteraars bij sommige zenders opeens massaal afhaken en bij andere opeens massaal gaan afstemmen. Wie gelooft zulk grilligheid en volatiliteit van een medium van als radio?