Uitgangspunt is een rapport uit 2010 waarin wordt geconstateerd dat zij hun rol niet meer kunnen vervullen door gebrek aan kwaliteit en verlies van bereik. Vorming van streekomroepen is een logische volgende stap, meent de NLPO. “Gemeentegrenzen bepalen niet langer wat lokaal nieuws is, maar de leefwereld van de burger”.
Landelijke overheid en Vereniging van Nederlandse Gemeenten benadrukken het belang van nieuw te vormen streekomroepen. Dat moet op dezelfde manier in de wet worden vastgelegd als bij regionale omroepen. Per streek komt er 1 administratieve organisatie. Wat daarin gebeurt, moet in de ogen van de NLPO maatwerk worden.
Vrijwilligers
Onder leiding van professionals moeten vrijwilligers daarin een belangrijke rol blijven spelen. In april zullen op de website van de OLON, de organisatie van lokale omroepen in Nederland, een modelplan van aanpak en een modelbedrijfsplan geplaatst worden.
Voor de Gooi- en Vechtstreek geldt bijvoorbeeld dat Radio 6FM in Blaricum, Eemnes en Huizen, de Stichting Lokale Publieke Media Instelling Bussum en Naarden, de Stiching Omroep Weesp/Slow, de Stichting Plumego voor Wijdemeren en de Stichting RTV Hilversum de handen ineen moeten slaan. Deze regio heeft dan een bereik van ruim 255.000 inwoners.
Het woord is na de bijeenkomsten volgens de NLPO nu aan alle lokale omroepen. Zij moeten de gepresenteerde omroepkaart met 62 streekomroepen gaan beoordelen. Tot 1 juni kunnen ze wijzigingsvoorstellen indienen en dan moet in augustus de definitieve kaart klaar zijn. De NLPO heeft de plannen en de motieven daarvoor vastgelegd in een video.
UPDATE 5 april: In bovenstaande artikel werd ook het Commisariaat voor de Media vermeld. Als toezichthouder nemen zij echter een neutrale positie in en zijn geen partij in de besluitvorming.
Geef als eerste een reactie