De oprichting van de Nederlandse Seintoestellen Fabriek in 1918 markeert het begin van Hilversum als mediastad. Dit jaar wordt dat in deze gemeente gevierd, maar ook elders staat men bij het jubileum stil. Zaterdag en zondag is er een manifestiatie ’100 jaar NSF radio – draadloos als leidraad’ in Driebergen.
Op beide dagen kunnen radio-uitzendingen anno 1925 worden bijgewoond. Verder is er een expositie van NSF radiotoestellen uit de periode 1923-1955, op zaterdag is er een radiobeurs (10 tot 14 uur, entree acht euro) en op zondag is er radio-reparatiedag.
De manifestatie duurt telkens van 11 tot 17 uur en de toegang is gratis. Locatie: Health Center Hoenderdaal.
Tijdens de radio-uitzenddemonstraties wordt met apparatuur uit 1925 een uitzending verzorgd. Elders in het gebouw kan worden beluisterd hoe deze ’live’ muziekuitzending klinkt op oude radio’s en luidsprekers. De verbetering van de geluidskwaliteit tussen circa 1923 en 1950 zal goed te horen zijn.
Voor de expositie met historische NSF radio’s zijn toestellen uit verschillende verzamelingen samengebracht.
Zelden stonden zoveel verschillende toestellen van dit merk bijeen. Op de ruilbeurs kan men oude radio’s ruilenof naar onderdelen speuren. Op de radioreparatiedag kan iedereen zijn defecte buizenradio gratis laten repareren door experts.
NSF H54U (1945)
De manifestatie wordt georganiseerd door de Nederlandse Vereniging voor de Historie van de Radio (NVHR) en het Radio Amateur Museum. De ’live’ muziekuitzendingen worden verzorgd door het Walter Mooij Jazz Trio (zaterdag), het ’strijkje’ Trio Sorelli (salonmuziek) (zondag van 11-14 uur) en Mabel’s Dream (jazz anno 1930) (zondag van 15-17 uur). De uitzendingen zijn alleen op de manifestatie zelf te horen.
NSF H57A (1938)
De activiteiten vinden plaats om te herdenken dat 100 jaar geleden de Nederlandse Seintoestellen Fabriek werd opgericht. De directie koos bij de oprichting in 1918 Hilversum als locatie voor de fabriek, daar was de grond goedkoop. Dit leidde er uiteindelijk toe dat Hilversum de mediastad van Nederland werd.
Het was voor de omroep aantrekkelijk om zich nabij de NSF, een centrum van radiotechniek, te vestigen. Draadloos als leidraad; de productie en verbetering van ’de draadlooze’ (de oude benaming voor radio) was het doel van de onderneming. Eind jaren twintig nam de invloed van Philips op de NSF toe en uiteindelijk werd de NSF onderdeel van het Philips-concern.
NSF YD4A (1933-1934).
Voor 15 euro is tijdens de manifestatie een facsimile uitgave van ’25 jaren NSF’ verkrijgbaar, het gedenkboek uit 1943 dat destijds niet is uitgegeven.
Zie ook: www.nvhr.nl en www.radiomuseum.driesens.nl
Geef als eerste een reactie