Omroep MAX zendt de vierdelige documentaireserie De doe-het-zelf Dictatuur uit op NPO Start. De doe-het-zelf Dictatuur is het persoonlijke avontuur van programmamakers/journalisten Fidan Ekiz en Kees Schaap over de wereld van wokeness, uitsluiting en angst; verschijnselen die veel impact hebben op de wereld van nu in het algemeen en de wereld van Fidan en Kees in het bijzonder.
De doe-het-zelf Dictatuur is vanaf donderdag 8 juni in z’n geheel te zien op NPO Start. Wanneer de serie wordt uitgezonden op televisie is op dit moment nog niet bekend.
De reeks is oorspronkelijk gemaakt voor BNNVARA, maar die heeft zich teruggetrokken omdat die omroep gaandeweg zelf inhoudelijk onderdeel werd van de serie. De makers hebben Jan Slagter benaderd en in overleg met BNNVARA is besloten dat Omroep MAX de documentaireserie uitzendt. Jan Slagter, directeur Omroep MAX: “Het is inmiddels wel duidelijk dat ik geen fan ben van de huidige woke- en cancelcultuur. Ik heb me daar regelmatig tegen uitgesproken, we slaan er wat mij betreft in door. Een verhaal heeft altijd meerdere kanten en het is belangrijk die te belichten. Fidan en Kees schuwen in deze serie hun persoonlijke visie en ervaring niet en stellen maatschappelijke vraagstukken aan de kaak die te vaak onbesproken blijven. Dus toen BNNVARA zich terugtrok en wij werden benaderd om op de rijdende trein van deze reeks te springen, hebben we dat gedaan. Nadrukkelijk in goed overleg met de directie van BNNVARA.” In vier afleveringen van De doe-het-zelf Dictatuur gaan Fidan en Kees op zoek naar de relatie tussen de cancelcultuur en de toegenomen polarisatie. Waarom worden mensen met afwijkende meningen en afwijkend gedrag publiekelijk veroordeeld en uitgesloten? Wat gebeurt er met mensen die worden verstoten? Waarom worden mensen agressiever en radicaliseren ze? Waarom polariseert onze samenleving? Wat is de rol van social media? En hoe verlamt de angst voor uitsluiting onze politieke en culturele instituties?Fidan en Kees kennen elkaar al jaren en zijn het vaak met elkaar oneens. Hun discussies zijn openhartig en ongezouten eerlijk. In hun onderlinge gesprekken in De doe-het-zelf Dictatuur nemen ze ook hun eigen rol en ervaringen onder de loep. Zo duiken ze samen diep in de maatschappelijke conflictgebieden van vandaag. Ze ontdekken aangrijpende verhalen en spreken met controversiële mensen. Maar zonder dat ze dat van tevoren beseften, worden ze gaandeweg zelf ook onderdeel van het verhaal. Dat leidt tot radicale keuzes en een zeer onverwachte ontknoping. Aflevering 1: Tribunalen De eerste aflevering begint in de coulissen van de talkshow Op1 die Fidan die avond presenteert. Belangrijkste onderwerp is de rel rondom het RTL-programma Voice of Holland dat die middag naar buiten is gekomen via het BNNVARA-programma Boos! Doet Fidan nu niet precies waar ze zo’n hekel aan heeft: trial by media? Fidan en Kees spreken deze aflevering met mensen die gecanceld werden, waaronder ook PvdA Tweede Kamerlid Gijs van Dijk. Hij werd beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag en vervolgens zonder weerwoord door de PvdA gedwongen terug te treden uit de politiek. Fidan wil zelf ook weten of zij gecanceld werd nadat het BNNVARA-programma De Vooravond van de buis werd gehaald. Ze gaat op zoek naar een antwoord. Aan het woord komen, naast Fidan Ekiz en Kees Schaap, Gijs van Dijk, Ian Buruma, Peter Vasterman, Renze Klamer en Lonneke van der Zee. |
Het programma heet DE doe-het-zelf DICTATUUR. Ik heb r lang op zitten kauwen, maar weet niet wat t nu precies betekent, maar wel dat t natuurlijk geen documentaire is, maar n pamflet tegen woke.
T zal zoiets zijn dat als ik mn mening geef over Jan Pieterszoon Coen, onze grote Vaderlandse held met veel bloed aan zn handen door t slavernijverleden, en ik /voorstel/ om zn standbeeld in Hoorn weg te halen – wat nooit gaat gebeuren – dat ik dan n dictator ben, een doe-het-zelf-dictator.
En zo wordt de polarisatie groter en groter gemaakt, niet door al die betrokken en solidaire dictatortjes, maar door figuren als Ekiz, Schaap en Slagter die eigenlijk vinden dat de woke-mens de mond moet worden gesnoerd.
+
Vanavond Peter Gabriel in de Ziggo Dome en de encore is Biko. Steve Biko, de zwarte mensenrechten-activist die in 1976 overleed onder duistere omstandigheden in n politiecel in Johannesburg, gemarteld, vermoord. Een paar jaar later werd hier om de hoek door burgemeester Wim Polak t Pretoriusplein omgedoopt in t Steve Bikoplein.
“Steve Biko, a brave man who wasn’t afraid to speak up for the rights of his people whatever it costs himself.”
https://youtu.be/3EVOJrvrquM
T is wel duidelijk aan welke kant meneer Vos staat. Ik vind Fidan een fantastische vrouw en ben het op voorhand met haar eens.