Mediabedrijf Facebook introduceert advertising model voor video

Al jaren zegt Mark Zuckerberg dat Facebook een tech bedrijf is en geen media bedrijf maar daar lijkt nu verandering in te komen. In december stelde Zuckerberg tijdens een interview over ‘fake news’ aan The Guardian: “Facebook is een nieuw soort platform. Het is niet een traditioneel tech bedrijf. Het is geen traditioneel media bedrijf. Wij bouwen technologie en wij voelen ons verantwoordelijk voor hoe het wordt gebruikt.”

Nu lijkt het erop dat wij de eerste tekenen zien van hoe hij invulling aan deze stelling wil geven. Vorige week, huurde Facebook voormalige NBC anker Campell Brown in als “Hoofd van News Partnerships”. Op maandag berichtte, Recode dat Facebook het delen van video-advertentie-inkomsten met media-partners zal beginnen. En op woensdag kondigde Facebook het “The Facebook Journalism Project” aan. Een initiatief dat ondermeer diensten en trainingen zal ontwikkelen voor zowel journalisten en het gewone publiek.

Facebook wordt nu een legitieme inkomstenbron voor partners.

Toen Facebook in 2014 hun eerste native video-speler introduceerde werden er nog geen revenue-sharing mogelijkheden geboden. Hierdoor bleef de meerderheid van content producenten (o.a. vloggers, onafhankelijke filmmakers, muziekanten en grote bedrijven ) hun video’s op platformen als YouTube plaatsen.

Echter, recentelijk leerden wij dat Facebook een exclusieve groep partners betaalde om live video’s op Facebook te streamen. Het plan is nu dat deze partners, met het publiek ze hebben gebouwd op het platform, als eerste groep begint met geld te verdienen doormiddel van een revenue-share model. Dat betekent dat zij, net als op YouTube, directe reclame inkomsten kunnen genereren door commerciële boodschappen te laten plaatsen voor of tijdens hun video’s. Als gevolg van het nieuwe verdienmodel, kunnen YouTubers, vloggers, programma makers en andere producenten van digitale video zich eindelijk concentreren op het ontwikkelen van platform specifieke content en programma formats voor Facebook.

​Een uitgelezen kans voor Facebook.

Het is nu de vraag wat de impact zal zijn op de markt en of er een shift zal plaatsvinden van YouTube video naar Facebook video. Bij Facebook hoopt men waarschijnlijk dat het gigantische bereik in combinatie met het revenue-sharing model leidt tot een massale migratie van content creators van andere platformen. Er is een grote groep bekende YouTubers die zich bedrogen voelen door de enorme daling in views. Zij voelen zich tevens niet serieus genomen omdat communicatie met Google vrijwel onmogelijk is. En nu ook Vine uit de app store is gehaald kan Facebook mooi gebruik kunnen maken van de situatie door de bekende kijkcijferkanonnen naar hun platform te trekken.

Het verschil tussen YouTube video en Facebook video.

In tegenstelling tot YouTube dat primair is gemaakt om video’s te hosten werd Facebook video gebouwd voor een bestaand social netwerk waar contacten centraal staan. Het is interessant om te zien hoe die dynamiek beide platformen heeft beïnvloedt: Terwijl YouTube zich richt op het bekijken van video’s doormiddel van kanaal specifieke abonnementen, verschijnt Facebook video in een feed, wat betekent dat je de video’s automatisch tegen komt in plaats van dat je actief op zoek moet gaan. De video’s spelen tevens automatisch af (zonder geluid).

Met de komst van het revenue-share model begint Facebook video een volwaardig commercieel video distributie platform te worden. Facebook is naar verluidt vanaf 2015 al aan het testen met pre-roll en “mid-roll ‘advertenties. Mid-rolls zijn in feite korte commercials die een video”tijdens het kijken” voor korte tijd zal onderbreken. YouTube biedt deze vorm, waar ik zelf als kijker absoluut geen fan van ben, ook aan adverteerders. Het verschil is echter dat YouTube vereist dat video’s langer dan 10 minuten duren alvorens mid-roll-advertenties worden getoond terwijl de vereiste van Facebook 90 seconden zal zijn. Dat heeft te maken met dat Facebook video’s vaak korter zijn dan video’s op bijvoorbeeld YouTube omdat Facebook een mobile first social media platform is. Daarom telt Facebook voor adverteerders een videoweergave binnen drie seconden terwijl YouTube daar 30 seconden voor rekent.

Op dit moment is Facebook de aangewezen partij die de leiding neemt en tevens ook echt in staat is om een nieuwe, mobile first vorm van video reclame te pushen. Want zoals Facebook keer op keer heeft bewezen zijn zij in staat om nieuwe advertising modellen te lanceren en commercieel succesvol te maken. En is Facebook in mijn ogen toch wel meer en meer een echt media bedrijf aan het worden.

Note: Gek genoeg kon ik geen video vinden van Facebook over dit onderwerp

Columnist: Remco Vroom is managing partner bij TABWORLD <digital> productions en actief als spreker/columnist over digital marketing en innovatie.

Credits: Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Dillon Baker.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*