De hervorming van de publieke omroep zal “zeker” gevolgen hebben voor het aantal lineaire zenders en netten van de NPO, aldus bestuursvoorzitter Frederieke Leeflang tijdens de seizoenspresentatie van de publieke omroep. Ze benadrukte dat er uiteindelijk keuzes gemaakt moeten worden met betrekking tot de lineaire programmering. Dit is noodzakelijk vanwege de geplande bezuinigingen waarbij de NPO vanaf 2027 structureel 100 miljoen euro moet inleveren. Het nieuwe kabinet heeft bepaald dat de NPO zich meer moet richten op digitalisering en het bereiken van een jonger publiek.
Leeflang wees erop dat de focus op digitalisering onvermijdelijk zal leiden tot een reductie in lineaire zenders. Dit kan ook consequenties hebben voor het personeel, maar de NPO wil deze veranderingen zorgvuldig en met respect voor de makers doorvoeren om onveilige situaties te voorkomen.
Daarnaast zullen de bezuinigingen alle onderdelen van de NPO raken. Er wordt meer nadruk gelegd op samenwerking, bijvoorbeeld door gezamenlijke radiostudio’s en mogelijk ook televisiestudio’s te gebruiken.
Oftewel minder omroep en meer digitale activiteiten die anderen ook kunnen en doen.
Meer gericht op eigen behoud.
Dus ook meer gericht op Jongeren die niet geinteresseerd zijn in Radio en TV.
Die oudjes die dat nog wel leuk vinden moeten zo wie zo weg, euthanaseren, scheelt ook een hoop in AOW kosten en zone.
Ruud,
Ga jij toch een commerciele radio en tv zender op zetten voor de oudjes?
Nee, want commerciele zenders richten zich uitsluitend op de 20-49 groep omdat adverteerders alleen die doelgroep willen bereiken.
Juist daarom is het zo kwalijk dat de PO ook weer dezelfde groep centraal stelt zodat alles en iedereen alleen maar voor dezelfde groep hetzelfde doet.
Anderen zoals 50 + wordt Dan door niemand direct bereikte, ja ze mogen mee kijken en luisteren.
Gast… niet elke hersenscheet moet je ook optypen…
kansloos dit.
Aow kosten? Hebben ze premie voor betaald! Publieke omroep afschaffen, zien we wel wie er commercieel overblijft. Overheid kan dan hun propaganda als reclame uitzenden.
Zorg,
(kan er een correctie mogelijkheid ingebouwd worden)
Je moet nu eens gewoon je reactie eerst doorlezen voordat je impulsief op de verzendknop drukt.
Precies dat! Wat we vroeger tegen elkaar zeiden op de bank (eerste ongenuanceerde “mening”. Komt nu over het hele wereld wijde web te staan. Even doorlezen voor je op verzenden drukt zou een heleboel onzin kunnen voorkomen….
Laatste zin helemaal weghalen. Dat slaat toch nergrns op.
Slordig
Stukje geschiedenis, vroeger heel vroeger was radio het belangrijkste en toen de tv kwam was dat weerzinwekkend voor de meeste radio mensen in Hilversum.
Een herhaling van zetten, voor de TV is TikTok lange tijd weerzinwekkend, er wordt nu content op internet gemaakt die niet te controleren is door de bobo’s.
Als men in Hilversum eindelijk inziet dat lineaire tv een gepasseerd station is en men eindelijk digitaal gaat dan is er weer wat nieuws waar weerzinwekkend naar wordt gekeken.
Televisie en radio verliezen hun waarde wanneer de aanbieders ophouden met kijk- en luisterwaardige inhoud aan te bieden. Tik Tok is een leuk nieuwedium, maar geen serieuze concurrent voor lineaire omroepen. Het gevaar komt van streamingdiensten die de rechten opkopen van nieuwe programma’s of die rechten überhaupt niet aanbieden. Hierdoor vervalt de omroep in herhalingen en goedkope programma’s. Sport, films, muziek, series, zelfs reality shows kunnen alleen tegen extra abonnementskosten worden bekeken.
Niet het zogenaamd achterhaald zijn van de lineaire zenders doet de omroep de das om, maar de eigen hebzucht van de programmamakers.
@ Jac,
Wat moet ik dan als bijna 80 jarige? Mee geholpen om het land weer op te bouwen. Telefoons met postzegel schermen? Of moet ik maar “gewoon stoppen met ademhalen?”
Ja, als geboren en getogen Hilversummer heb ik het allemaal mee gemaakt.
Juul gebruik jij nog steeds de telefoon met slinger? Je hebt je toch aangepast aan de nieuwe tijd. Je kan zelfs reacties hier posten. Je bent nooit te oud om te leren. Schaf een 12 inch Android tablet aan of een veels te dure iPad. Vraag bijvoorbeeld je kleinkind X, Tiktok te installeren. Er gaat een wereld voor je open. Waar denk je dat de nos zijn info vandaan haalt. Je hebt geen vergrootglas nodig bij aan 12 inch tablet
Ik krijg de indruk dat Tvkijker de materie niet helemaal in de vingers heeft.
De NPO heeft de taak alle leeftijdsgroepen te bedienen en doet dat -gezien de plannen- in steeds mindere mate. Dan houd je je dus niet aan de wet; bezuinigingen of niet…
Nederland is zo gedigitaliseerd dat bij een internetstoring heel het land plat legt. Ga maar eens pennen zonder internet, zowiezo blijven winkels dicht. Naar een bank gaan? Waar? Brieven… postnl doet aan digitale zelfmoord.
En dan media …hoe gaan we geïnformeerd worden als Ziggo of welk provider ook plat ligt..? Met ons DABplus radio.
Het is een grondrecht om beschermd en geïnformeerd te worden. NL is doorgeslagen in het efficient digitaliseren. Kijk naar Duitsland, België?
Als je dure IPhone het niet doet…zou je willen dat je een telefoon met draadje had.
Ik vind dat de PO analoog moet blijven uitzenden. Op zijn minst 1 tv en 1 radio zender. Ook de regio omroepen.
Ps. Effe nalezen op tikfouten…🤔
“Ps. Effe nalezen op tikfouten…🤔” → ik lees er wel overheen…:)
Als Hilversum z’n werk beter en efficiënter had gedaan, dan waren de regionale omroepen wat mij betreft al een stuk minder hard nodig geweest.
De volkomen doorgeslagen digitalisatiedrift (leuk Scrabblewoord) komt dit land ooit duur te staan. Maak ik geen lang verhaal van. Iedereen die een beetje kritisch kijkt en het nieuws volgt kan de klap aan voelen komen, in welke vorm of intensiviteit dan ook.
Vooruitziende blik , nieuws van vandaag: storing Defensie enz.
Gewoon doorademen Juul.
Het lijkt me sterk dat je als peuter al meehielp om het land op te bouwen. Ik ga er eerder vanuit dat je als babyboomer van de Wederopbouw profiteerde; van harte gegund.
Maar: elke samenleving en conjunctuur kent z’n hoogte- en dieptepunten. Kunnen wij het met elkaar eens zijn dat de huidige wederafbraak uitermate vervelend maar helaas onontkoombaar is?
Eens.
Ik zag op het journaal een item over kantoorpersoneel. Bedrijven moeten kantoren aanpassen anders wil men misschien niet komen.
Dat zal Juuls generatie onbegrijpelijk wederafbraak vinden denk ik. Generatie “rubbere tegels” aan het roer van Nederland.
Ben 57 en vind ’t bar en boos tegenwoordig. Ik begrijp Juuls commentaar wel en ga daar voor een groot deel in mee.
Wat vind je tegenwoordig bar en boos in je nu al zo ongelukkige leven?
Weer lekker op de man spelen en iemand uit zijn tent lokken. Misschien ben je zelf heel ongelukkig Jordie.
Juul, als 50 jarige wil ik ook nog gewoon televisie kijken en niet alleen naar de commerciële omroepen. En dan zeker ook de nederlandse producties, zoals de series of documentaires die echt niet gemaakt of aangekocht zullen worden door hen. Het mooie van lineaire televisie is de regelmaat en herkenning. Bij online streaming diensten moet je zelf de keuze maken en kom je helemaal niet achter een nieuwe serie, laat staan een spelshow of documentaire(want misschien over het algemeen saai).
Tip voor Frederieke Leeflang: hef 3FM op! Scheelt weer nodeloos geld uitgeven 🙂
Dat is natuurlijk het eerste dat moet gebeuren, dus wat de NPO ook gaat doen: dát zal het in ieder geval níet zijn.
Ik zou 3FM afschaffen en op laten gaan in NPO Blend, de FM frequenties naar Radio 5. NPO1 en NPO2 “Extra” of hoe die zooi ook allemaal heet samenvoegen en louter online zetten. Omroepen verder laten fuseren; AvroTros samen met WNL en MAX, KRO/NCRV met de EO, BNNVara met Powned en de VPRO. Licenties ON en Zwart niet verlengen. Uiteindelijk de losse omroepen helemaal afschaffen.
NPO 1 2 en 3 duidelijke profielen geven naar de 3 politieke hoofdstromingen met de bijbehorende omroepen dus, 1 net conservatief/liberaal (AvroTros, Max & WNL), 1 net progressief/socialistisch (BNNVara, VPRO, Powned), 1 net religieus (KRONCRV, EO). Deze netten stroomlijnen naar het bedienen van die doelgroepen en dan uiteindelijk de omroepen afschaffen zodat niet de omroep maar de zender centraal staat.
Geen geld meer voor Eredivisie samenvattingen en Europees voetbal, dat mag de commercie gaan betalen. EK/WK en OS blijven wel bij de NOS.
Verder eindelijk een investeringen in UHD uitzendingen zowel lineair als streaming. Bij Netlix, Amazon, Disney e.d. is Dolby Vision in 4K allang de norm, bij de NPO hebben ze na 6 jaar zelfs HLG uitzendingen nog niet eens onder de knie. En dat terwijl er al jarenlang niet eens meer tv’s te koop zijn *zonder* UHD en HDR.
Verder een onmiddellijke stop op alle woke propaganda onzin met diversiteitsrolodexen en de overmaat aan Randstad-meningen. Er is meer dan alleen de Volkskrant en NRC en nee, het is niet je taak het volk op te voeden met ‘de juiste meningen’.
Kortom: haal de overtollige onzin weg en ga gewoon normaal doen. Het publiek dat je bedient en je financiert bestaat niet uit kleine kinderen, behandel ze dus ook niet zo.
Overtollige onzin volgens u, maar gelukkig bent u niet de enige. En had u het dan ook over het vrouwenvoetbal en EK/WK van alle sporten, want hockey is bijvoorbeeld ook erg gewild. Bovendien gooit u nu gewoon omroepen samen die wezenlijk anders zijn. Omroep MAX bijvoorbeeld is toch echt een omroep met zijn eigen kenmerk met allerlei klassieke programmas en ook slow tv, wat de AVRO/TROS toch echt niet altijd is (muzikaal bijvoorbeeld)
We zouden dat gedoe met die omroepen en thema’s helemaal niet nodig moeten hebben. Haal die uit dat proces, stel evenwichtige en vooral deskundige en objectieve (!) redacties samen die vanuit de behoefte van kijkers produceren. Laat het gemakkelijke amusement over aan de commerciële omroep en zet in op wat meer kwaliteitsprogramma’s. Lagere kijkcijfers, maar daar zou een publieke omroep zich in de kern van de zaak veel minder mee bezig moeten houden dan nu het geval is.
Juist, dus zoals de publieke omroep in België is.
Goh, dan luister jij ook nooit naar NPO radio 2 en NPO klassiek
uhd is geld wegsmijten. gewoon npo 1 en klaar. journaal en rampenzender. klaar alleen hd is zat
Leg eens uit hoeveel en waar je dat op baseert. 3FM heeft een groeiend marktaandeel met wekelijks meer dan 1 miljoen luisteraars. Hoezo nodeloos dan?
@joost
De doelgroep jongeren waar het voor bedoeld is luistert niet. Die luisteren niet naar FM radio. Dus voldoet de NPO niet aan een van haar kern taken. Radio/muziek voor jongeren is er daar een van maar dan wel op de plek waar ze jongeren bereiken. Online en op de mobiel. Niet op FM. Dus moet de NPO het belastinggeld wat het nu aan 3FM uitgeeft anders besteden. Dat had de NPO ruim 10 jaar geleden al moeten doen.
Het is jammer als 3FM je favoriete zender is. Deels kunnen programma’s, dj’s en medewerkers naar Radio 2, een van andere radio zenders of meeverhuizen naar het online gebeuren. Van anderen zal helaas afscheid genomen moeten worden. Jammer maar zo gaat dat.
@michel. Hier in het oosten van het land is de fm juist in trek. Veel jongeren luisteren samen en chillen samen. Ik ben van mening dat 3FM als opleidingsstation verder kan voor dj’s. Die kunnen uiteindelijk doorstromen naar andere stations. Zo’n station kost dan niet zo heel veel. Je kunt beter kijken naar het kostenplaatje van tv-programma’s: locatie van opnames gewoon in Hilversum in plaats van Amsterdam etc. Daar is meer en sneller winst te behalen.
Om radio dj’s op te leiden hoeft er geen miljoenen kostende radiozender in de lucht gehouden te worden. Ook nog eens van belastinggeld. Dat geld bestemt voor jongeren kan de NPO anders besteden. Jongeren luisteren in het Oosten blijkbaar nog wel naar FM, daarvoor zijn genoeg radiozenders met muziek die ze leuk vinden. Opleiden van ook Radio 2 en op dat nieuwe online platform voor jongeren dat de NPO allang had moeten hebben. Op dat platform is dan uiteraard ook plek voor 3FM (muziek) nieuwe bandjes, FunX en Blend.
Een radiostation inzetten om mensen op te leiden lijkt me niet zo’n goed idee. Indertijd hadden we Santbergen, maar dat is in de chaos verloren gegaan.
Ik woon zelf ook in het oosten van het land en hier luisteren jongeren net zo min naar FM als in de rest van het land. Het zal sommigen misschien verbazen, maar ook in Twente en de Achterhoek hebben we 5G en lopen jongeren massaal met iPhones. Gek hé?
Jongeren luisteren niet naar lineaire radio en de doorsnee 15-jarige weet niet eens meer wat FM is. Voor hen geldt: als het niet op de mobiel zit, bestaat het niet. Hou dus op met de geldverslindende flauwekul genaamd 3FM en geef die frequenties aan Radio 5. 3FM kost 7 miljoen per jaar en bereikt al jarenlang zijn doelgroep niet. De onzin had allang gestopt moeten worden.
3FM bereikt een jong publiek, precies wat dit kabinet wil.
Pure onzin kots je hier uit.
Dat bereiken ze niet en dat is gewoon een feit. Niet iets wat ik verzin. Is niet leuk om te horen als jij wel graag naar 3FM luistert dat snap ik heel goed.
3FM hoeft ook niet helemaal weg. Het zou in iets andere vorm een doorstart moeten krijgen op dat nieuwe online jongeren platform/app.
Kun je dit met cijfers onderbouwen Streampie?
Dat bereiken ze helemaal niet. 3FM bereikt üperhaupt geen enkele doelgroep, het staat niet in eens in de top 10 van best beluisterde zenders ondanks het beste zenderpark van het land.
Hilversum 3 had ooit een marktaandeel van zo’n 80%. Daar is nu nog 2% van over. Voor jongeren is deze zender volkomen irrelevant geworden. En hoe jammer sommige boomers die nog steeds in de jaren 80 en 90 zijn blijven steken dat ook vinden: dat gaat niet meer veranderen. Die jongeren zijn weg en komen nooit meer terug.
Radio is klein bier. Je kunt beter NPO 2 en 3 opheffen. Voetbalrechten weg. Dat levert veel meer op dan die paar radio zenders.
Dan geef je dus dagelijks ongeveer 20% markt weg… kijken naar een juiste programmering en de kosten daarvan levert iets op. Dit niet!
Marktaandeel dus
marktaandeel kan prima naar de commercielen
Dan kost het dus meer geld!
Het hoort bij de van belasting betaalde NPO niet om de marktaandelen te gaan maar dat ze alle doelgroepen die ons rijk is bedienen op de plek waar deze te bereiken zijn.
@juul,
Als we niet mee gaan met de nieuwe tijd dan blijven we achter de feiten aanlopen. Dan hadden we nu nog mechanische lange golf zenders gehad.
Radio 5 doet het goed op internet zonder fm zender.
Dat betekent dat de andere zenders dus ook meteen van de FM kunnen.
Precies
Kwa radio zit de NPO puur op de commerciele stoel met de overige zenders,
Radio 1 en 5 blijven de rest is commerciele zooi en kan wel weg, die zijn al ingehaald.
Nee dat betekend het niet. Beter lezen
Als je je op oudere luisteraars richt, is het verstandig om oudere technieken nog even te handhaven. Radio 10 werd -toen de 828 kHz nog in de lucht was- goed beluisterd. Dat was de moeite zeker waard. Tien ging naar de FM en was in één klap heel wat luisteraars kwijt.
In Noorwegen ging dat nog harder: daar zette de regering in één klap alle FM zenders uit. Dat heeft de omroepen daar ook erg veel luisteraars gekost.
Ook zie ik de opmerking dat met name in het oosten van het land FM nog steeds goed beluisterd wordt. Waarom moeten die mensen dan per sé ineens naar DAB+ met z’n ronduit slechte indoor coverage en hopeloos ingewikkelde interface? Het is wat Madelief elders op de site in een commentaar aanhaalde: dat doorgeschoten digitaliseren, alleen maar omdat het kan, is waanzin.
En dat geldt zeker niet alleen voor de omroep.
Het bezuinigen zit hem niet in een zender weg. De zender NPO3 hoort gewoon al jaren een andere invulling te hebben.
Er moet bezuinigd worden vanuit de politiek op de publieke omroep en als dat goed wilt doen dan moet je al decenia lange achterhaalde omroepsysteem opheffen. En een nieuwe organisatie opbouwen die de publieke omroep gaat zijn in Nederland. Net zoals dat in België is gebeurd en waar ze Nederland al lang en breed hebben ingehaald. Iets wat ooit andersom was. En dan nog steeds zal de publieke omroep in Nederland meer budget hebben.
Als voorbeeld:
1 breed/actueel/amusement/voor iedereen
2 overdag ZAPP en s’avonds grotendeels zoals de zender nu ook is
3 De Extra zender met alle sport, evenementen, herhaling/herkansing tv, doorkijk tv (live programma’s die nog even door kunnen/willen en napraat programma’s als Mol Talk), experiment tv, thema avonden, Beeld en Geluid. Een brede mix van alles en bovenal een zender die een brug gaat slaan tussen de lineaire zenders en Start.
Thema zenders opheffen (voor recente herhalingen en de helft van de dag radiostudio’s in beeld hoeven deze zenders niet te blijven bestaan)
De betaalde plus functie opheffen en alle programma’s op Start gewoon voor iedereen altijd toegankelijk.
Snijden in het aantal radiozenders. Hoeveel dat er moeten zijn moet dan bekeken worden. 3FM kan in elk geval zeker van de FM. Radio/muziek voor jongeren zou in een andere vorm online gestalte moeten krijgen.
Grote woorden ook weer van Frederique over meer jongeren bereiken. Waarom de NPO de laatste 10 tot bijna 20 jaar maar blijft aankloten (en geld verspillen) aan jongeren bereiken op NPO3 en 3FM weet niemand. Doen we altijd al zo zal de gedachte zijn.
Voor jongeren had er al heel lang een groot online platform moeten zijn waar alles voor jongeren toegankelijk is. En waar ook radio en televisie een onderdeel van is. Een platform dat ook samenwerkt met bestaande kanalen, socials en diensten waar jongeren al jaren gebruik van maken.
Eigenlijk is de publieke omroep hier al veel te laat mee. We gaan het zien of een paar mensen wakker zijn geworden.
Nog een bezuiniging is flink snijden in de organisatie NPO zelf (met name de top van de organisatie) deze uiteindelijk helemaal opheffen en vervangen voor een nieuwe organisatie.
3fm heeft een wekelijks bereik van meer dan 1
Miljoen luisteraars! Aandeel stijgt weer overigens de laatste maanden. Zullen dus echt wel wat goeds doen, zonder die dure dj’s van 538 etc…
Lees mijn reactie onder Joost.
Nee, geen interesse.
Ik had het tegen Rogier.
‘Verjongen’ is al jaren de modeterm binnen de omroep. Als dat woord niet gebruikt, dan zien ze je volgens mij meteen als onbruikbaar fossiel 🙂
Ze hebben het altijd over verjongen. Dat gaan ze dan vervolgens weer doen op NPO1. Gevolg de oudere kijkers herkennen zich niet meer in programma’s en het profiel van de zender en haken af. De jongere kijker keek al niet en gaat ook niet kijken waardoor de kijkcijfers naar beneden gaan. Waarna de NPO dan altijd weer teruggrijpt op oude successen.
Dit dan nog los van het geklooi op NPO3 de afgelopen 15 jaar.
De fusies tussen omroepen zullen door gaan zetten en ik denk dat EO samen met KRO-NCRV een aanbieder gaat worden waar geloof centraal staat. Vervolgens MAX met AVRO-TROS, Powned en WNL een wat rechts blok met ook kunst en cultuur (van muziekfeest tot prinsengracht). Tot slot nog BNN-VARA met VPRO omroep Zwart als een links progressieve stroming. Daarnaast nog de taakomroep NTR en NOS. Ik geloof niet meer in thuisnetten maar meer in de verdeling van soort programma’s
1. amusement, groot publiek bereik
2. verdieping en duidend. Overdag idd een zapp
3. Vervalt en kan bij grote evenementen tot leven worden gebracht.
Radio
1, 4 en 5 blijven. 2 en 3 gaan online verder of verdwijnen. Teveel commercie en de muziek wordt voldoende gedraaid op de commerciele zenders.
Sportrechten: eredivisie naar commercielen, mits op open net, dat is ook prima gelukt bij de CL. 19 uur bord op schoot bestaat ook niet echt meer.
Een evenement als WK / EK / Olympische spelen past prima op NPO3.
Amusement mag en kan zeker, dat trekt ook diverse en veel kijkers aan. De vraag is of drama wel op een zender hoort, het klinkt vaak heel goed “kwaliteitsdrama” maar ik denk dat veel serieliefhebbers meer kijken naar streamingsdiensten. De vraag is dan ook of er wel zoveel geld heen moet gaan gezien de kijkcijfers (denk aan Arcadia…).
Er vast best wat te snijden: meer sport naar de commerciëlen; dat scheelt al enorm in de aankoop van dure sportrechten. En met dure programma’s op locatie, zoals de Avondetappe, kan het ook wel een paar tandjes minder.
Radio: hef Radio 2 op. Controversieel, maar we kunnen prima zonder. De pubermuziek (waar ze veel te veel van draaien) kan naar 3FM, de volwassen muziek naar Radio 5 – inclusief de FM-frequentie. En Radio 4 kan ook wel uit de ether: de zeer beperkte doelgroep kan thuis, of via DAB+ luisteren. Verkoop de vrijgekomen kavel maar aan de hoogste commerciële bieder.
Waarom is de publieke omroep ooit opgericht, omdat er vroeger een beperkt aantal zenders waren, elke stroming had zijn eigen zender (radio). Nu vele jaren later zijn er geen beperking meer. Er is een overvloed aan content te beluisteren en te bekijken via Internet.
De omroep voert een achter hoeden gevecht, om bestaande luisteraars en kijkers te behouden. Jonge aanwas blijft beperkt.
Je kan en mag daar je ogen voor sluiten. Maar het FM net gaat binnen niet al te lange tijd definitief uit. Dan wordt het ploeteren op DAB (waarvan ik zelf net 2 allotments heb bemachtigd )
Maar ook DAB heeft geen lang leven, hoewel nu alle nieuwe auto’s DAB moeten hebben, zit er ook een media systeem in dus kan je luisteren naar wat je zelf leuk vindt. Muziek/Podcast.
De videotheek is door de streamingdienst vervangen, je kijkt wat je zelf wil, op de tijd dat het uitkomt. En NL ZIET speelt daar mooi op in, het 20:00 TV journaal kan je later kijken en suffe items doorspoelen.
De macht ligt nu bij de kijker en luisteraar, niet meer bij de zender managers met prime time talkshow slots, met later kijken hebben die slots hun waarde definitief verloren.
Wat ik wel belangrijk vind is, hoe gaat het in de toekomst met de media en meningsvorming? Ai staat al te rammelen aan de deur, en is niet meer te stoppen. En zelf ben ik benieuwd naar de betaalbare ProVision van Apple. Een nu nog te duur systeem (hoewel de eerste radio en eerste kleur tv’s ook duur waren)
Maar… het aller belangrijkste blijft, en dan maakt het niet uit welk systeem je gebruik, is het verhaal dat je vertel je aan je luisteraars/kijkers.
Het zal nog even duren maar waarom gaat het FM signaal eigenlijk uit?
Omdat die frequenties goud geld waard zijn. Ze zijn namelijk zeer geschikt voor mobiele telefoonnetwerken. De digitale televisieuitzendingen via de ether hebben ook minder bandbreedte toegewezen gekregen dan wat de totale analoge band vroeger was om dezelfde reden. Een gedeelte van dat spectrum is ook naar mobiele telefonie gegaan.
En DAB radio wordt niet uitgezonden in het spectrum dat nu voor FM radio gebruikt wordt maar in Band III, de voormalige VHF frequenties. 174-230 MHZ.
Mobiele telefonie op 100 MHz, op dat lullige bandje van 20 MHZ.
Op band 1 kwam ook geen mobiele telefonie