Eppo Bruins, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft de Tweede Kamer geïnformeerd over de voortgang rondom transparantie bij de landelijke publieke omroep. Naar aanleiding van drie aangenomen moties benadrukt de minister het belang van transparantie als essentieel onderdeel van de voorgenomen hervorming van het publieke omroepbestel.
De Kamer had eerder moties aangenomen waarin werd opgeroepen tot een transparantieregister voor de kosten per programma, een toelichting op de genre-indeling van de programmering, en structureel onderzoek naar de kosten van programma’s. De minister stelt dat transparantie onmisbaar is bij het uitgeven van publieke middelen, maar waarschuwt ook voor de negatieve gevolgen van te vergaande openbaarheid, zoals risico’s voor de onafhankelijkheid van de publieke omroep.
Het transparantieregister, zoals voorgesteld in een van de moties, wordt door de minister afgewezen. Dit vanwege mogelijke schendingen van de privacy van presentatoren, verstoring van concurrentieverhoudingen met commerciële partijen, en risico’s op politieke inmenging in programma-inhoud. De minister benadrukt dat de bestaande verantwoording op genreniveau al voldoende inzicht biedt in de uitgaven en prestaties van de publieke omroep.
De minister wil de transparantie verder vergroten door jaarlijks een overzicht van programma’s per genre te publiceren, zoals nu al gebeurt in de Terugblik van de NPO. Dit draagt bij aan een bredere verantwoording en aan het vertrouwen in het publieke bestel. Daarnaast worden de beloningsregels voor presentatoren verder aangescherpt, mede naar aanleiding van aanbevelingen uit een KPMG-rapport.
Volgens de minister moet de transparantie zorgvuldig worden afgewogen om de onafhankelijkheid van de publieke omroep te waarborgen. “De grens ligt wat mij betreft op genreniveau,” aldus de minister. Specifieke kosteninformatie kan op verzoek van de Kamer alsnog worden verstrekt, mits zorgvuldig gewogen.
De minister concludeert dat transparantie een kernonderdeel blijft van de geplande hervorming van het omroepbestel. Hierbij wordt ook gekeken naar verbeteringen in de verantwoordingscyclus van de publieke omroep, zodat de bestedingen en prestaties beter navolgbaar worden voor het publiek.
Geef als eerste een reactie