Enige tijd terug werd bekend dat VRT uit BVN stapt, waardoor de financiële bijdragen van bijna een miljoen euro wegvalt. Door het wegvallen van deze bijdrage uit Vlaanderen zal BVN bezuinigen op haar satellietdekking. Vooral voor veel Nederlanders buiten de EU heeft dit nadelige gevolgen. Minister Slob heeft begrip voor de bezuinigingen en volgens hem zijn er voldoende alternatieven om alsnog Nederlandse televisieprogramma’s vanuit het buitenland te kunnen volgen.
Slob: ‘Ik ben me er bewust van dat er consequenties zijn verbonden aan het stoppen van de wereldwijde dekking van BVN voor Nederlandstaligen die zich in de betreffende landen bevinden. Het stoppen van de Vlaamse financiële bijdrage (EUR 990.000 in 2020) aan BVN betekent echter een significante afname van de inkomsten van BVN. In 2020 bedroegen de bijdragen van de NPO en OCW resp. EUR 1,63 mln. en EUR 1,58 mln. De voornaamste kostenpost van BVN zijn de contracten met de verschillende satellietdistributeurs’.
Door het teruglopen van deze inkomsten kan volgens Slob de huidige wereldwijde satellietdekking van BVN niet langer in stand gehouden worden. De content van de publieke omroep blijft echter via de app en website van BVN beschikbaar. Daarnaast is het grootste deel van de content van de publieke omroep wereldwijd ook via NPO Start beschikbaar. Om toegang tot deze content te krijgen, adviseert de NPO een internetsnelheid van 8 mbps. Met een lagere internetsnelheid kan men wel uitgesteld de programma’s terugkijken, of via de online radio van de publieke omroep of via artikelen en liveblogs op de app of de website van de NOS toegang krijgen tot kwalitatief en onafhankelijk nieuws en actualiteiten.
De NPO heeft de wettelijke taak om media-aanbod te verspreiden voor Nederlandstaligen in het buitenland. Met de beschikbaarheid van de content van de publieke omroep via BVN en via NPO Start voldoet de NPO aan deze wettelijke bepaling. Er is volgens Slob geen wettelijke verplichting dat de BVN-programmering volledig en daadwerkelijk bereikbaar moet blijven voor alle Nederlanders wereldwijd.
‘De NPO moet een constante afweging maken in investeren in diensten zoals BVN en NPO Start en investeren in programmering. Dit zijn bij gelijkblijvende budgetten communicerende vaten, waarbij de NPO altijd de kosten tegen de baten moet afzetten.’, aldus Minister Slob.
De Vlaamse overheid heeft aan Minister Slob aangegeven dat het besluit om uit BVN te stappen definitief is, maar dat Vlaanderen mee zal werken aan een ordentelijke afbouw van de bijdrage van Vlaanderen aan BVN in 2021.
Bron: Tweekamer.nl
Beste Redactie, een internetsnelheid van 8 mbps (millibits per seconde) zoals u schrijft, betekent acht duizendste bits per seconde. Bedoeld wordt 8 Mbps (megabits per seconde) ofwel 8 miljoen bits per seconde. Een behoorlijk verschil!
Ik weet ook heel zeker dat je niet in de hele wereld 8 Mbit/s haalt.
Juist daar waar ze BVN van de satelliet af halen (Afrika, Azië) is die bitsnelheid lang niet overal de norm.
Het verhaal klopt niet helemaal. Ten eerste is er nauwelijks fatsoenlijk internet grote delen in de wereld. Zelfs in de Eifel niet. Bij het afbouwen van de Wereldomroep toen hetzelfde verhaal. Internet neemt het wel over. Niet dus.
NPO heeft geld genoeg maar wil het gewoon niet. Van die 1 miljard die de NPO jaarlijks ontvangt kan ze best BVN in de lucht houden.