Minister Slob wil nieuwe criteria voor toetsing nieuwe omroepen

Minister Slob wil nieuwe toetredingscriteria voor omroepen. Op dit moment is alleen de ledengrens een hard criterium. Die is recent verlaagd van 150.000 naar 100.000 (50.000 voor nieuwkomers). De instanties die de minister advies geven over toe- en uittreding van omroepen waren eerder kritisch over de toetsing, bleek begin oktober uit onderzoek van NRC.

Vandaag stuurt de minister Slob een document naar de Kamer dat duidelijkheid over nieuwe criteria moet brengen.

Minister Slob meldt: aan NRC: „In een samenleving waarin steeds minder mensen lid worden van een omroep moet je naar nieuwe manieren zoeken om te meten in hoeverre een omroep geworteld is in de samenleving. Het aantal leden blijft belangrijk, deze criteria komen erbij.” De nieuwe criteria is er volgens hem niet voor om het aantal omroepen te verminderen, al niet hij het publieke bestel ‘wel erg vol’.

lees hier het rapport

5 Comments

  1. In een samenleving waar steeds minder mensen lid worden van een omroep moet je niet weer nieuwe regels gaan verzinnen maar stoppen met dat omroepen systeem. Het is achterhaald uit de tijd van de verzuiling. Die ligt al even achter ons. Maak gewoon een omroep van en ga investeren in meer onafhankelijkheid i.p.v. spreekbuis te zijn van de politiek en zogenaamde wereldverbeteraars. Maak gewoon goede programma’s. NED1 breed NED2 verdieping en NED3 voor de kinderen, evenementen en programmering die een brug slaat tussen NED1/NED2 en NPO Start.

  2. Vraag mij af hoelang de Publieke omroep in het huidige media landschap nog overeind blijven.
    Als ik er soms naar luister zijn het alleen nog de oudere generatie, die er mee op is gegroeid, er naar zit te luisteren, en weet de jongere generatie de publieke omroep geheel niet meer te vinden, gezien oa de luistercijfers van radio 3 en het op tv gebodende voor de jeugd.
    Ik denk dat het meer en meer een sterfhuis constructie gaat worden en fade de publieke omroep langzaam weg in een stille dood.
    Denk dat ze het beste kunnen doen de hele omroep saneren, tot 1 tv zender en 2 radio zenders om propaganda uit te strooien, en de rest overlatend aan de commercie, waar vele goede dingen gebeuren, daar waar de Publieke omroep het laat afweten en blijft drijven op het verleden.

  3. Als de grens van lidmaatschap steeds lager wordt dan sterft het vanzelf uit. Als je in de omroep geschiedenis duikt dan is het een herhaling van zetten. Vroeger was radio belangrijk, en toen de tv kwam werd daar schande van gesproken om daar te gaan werken.

    Tv nam het toch over. Nu is er internet en streaming diensten. En wordt er schande van gesproken om daar te gaan werken.

    Internet en streaming diensten nemen het uiteindelijk toch over en er zal vanzelf sprekend weer iets nieuws komen waar schande van gesproken wordt die het gaat overnemen. De virtuele wereld kan niet wachten, en staat nu al te morrelen aan de deur…

  4. Wat is het onderwerp van dit nieuwsbericht nou?
    De titel “Minister Slob komt met nieuwe criteria voor toetsing nieuwe omroepen”?
    Of de eerste zin “Minister Slob wil nieuwe toetredingscriteria voor omroepen”?
    Want dat zijn volgens mij twee totaal verschillende dingen.

    Daarnaast:
    Nederlanders worden lid van een club waarbij ze er iets voor terug krijgen. Bij de NPO is dat niet het geval. Als je je lidmaatschap opzegt, gaat de NPO gewoon door. Als lid heb je toch niks in de melk te brokkelen. En ben je jarenlang lid geweest van jouw favoriet omroep, dan beslist er één of andere hotemetoot in Den Haag, dat jouw omroep moet fuseren met een andere omroep waar je geen lid van was.
    Tijd om je lidmaatschap op te zeggen, toch?

    Rink

    • Mee eens. Toen BNN fuseerde met de VARA heb ik onmiddellijk mijn lidmaatschap van BNN, waarvan ik vanaf de oprichting lid van was, opgezegd.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*