Mohammed Mohandis: “Ik ga nu niet precies in het rapport Van Geel zitten. Ik denk dat de kiezer zich ook vooral zich zorgen maakt over grote onderwerpen zoals bestaanszekerheid, zorg enz…”
Aan het begin van dit Spreekbuis.nl-interview met GroenLinks-PvdA-mediawoordvoerder Mohammed Mohandis geeft hij antwoord op vraag hoeveel zijn partij gaat bezuinigen op de publieke omroep, zoals alle Haagse fracties doen. “Ik verbaas me dat je er gelijk vanuit gaat dat wij gaan bezuinigen. Wij willen helemaal niet bezuinigen op de publieke omroep. Waarom zou je moeten bezuinigen? Ik geloof niet dat het goed is. We gaan niet bezuinigen, punt.” GroenLinks-PvdA wil, zo valt te lezen in het verkiezingsprogramma, toewerken naar een reclamevrije publieke omroep. “Het geld dat hiermee wordt misgelopen, dat wordt gecompenseerd.”
Toen wij als Spreekbuis.nl Mohammed Mohandis in november 2014 als mediawoordvoerder spraken, zei hij: ‘In Hilversum is altijd gezonde weerstand te voelen’ en ‘Ik daag Hilversum uit om deze handschoen op te pakken en van deze brief iets moois te maken, in het belang van de kijkers en een sterke en brede publieke omroep.’
Hoe kijkt Mohandis anno 2023 naar de publieke omroep? “Er is continue een evolutie gaande. Het medialandschap verandert sterk, dat geldt ook voor de media buiten Nederland. Je ziet dat de jonge kijkers steeds meer op andere manieren nieuws tot zich nemen. Daarom is het voor de publieke omroep des te relevanter om in een sterk veranderend medialandschap relevant te blijven. Ik daagde de publieke omroep destijds uit, dat is nog steeds actueel, omdat de publieke omroep zich continu moet uitvinden.” De mediawoordvoerder zegt een voorstander te zijn van ‘stevige samenwerking’, ‘meer gezamenlijke distributie en online strategie’. “Ik ben meer voor samenwerking tussen omroepen en NPO, om te voorkomen dat je in een enorm divers en versnipperd medialandschap, door juist grotere aanbieders, een ouderwetse Hilversum discussie voert over macht. Voor je het weet worden de jonge kijkers gegidst door buitenlandse streamers. Dat zie ik als grootste gevaar voor de publieke omroep.” Mohammed Mohandis zegt tegen de klassieke Hilversumse machtsdiscussie, die er al jaren heerst op het Mediapark. “Ik ben niet voor dat we elkaar vier jaar weer bezighouden met Hilversumse structuur discussies. Dat was ik niet van plan.” “We hebben, zoals is dat historisch gezien opgebouwd, een uniek landschap met omroepen en een NPO. De omroepen zijn heel waardevol in het bestel, maar ze moeten het veel meer hebben van een gezamenlijk belang, als het gaat om hun programma’s, en ook interessant blijven voor een jonger kijkpubliek die veel meer on-demand kijkt dan lineair.” Het Kamerlid gaat in het interview in op de vraag of die macht discussie verlammend werkt of dat er meer een balans moet, waarbij omroepen zelf meer dingen kunnen bepalen.
Mohandis zegt voor goede maatregelen te zijn die de publieke omroep versterken. “Zo heb ik ook het rapport van de commissie Van Geel (rapport Eenheid in Veelzijdigheid van 25 september, red.) gelezen.” Opvallend is dat het GroenLinks-PvdA in het interview niet verder inhoudelijk wil ingaan op dat rapport, maar verwijst naar de wens voor een debat met de nieuwe mediawoordvoerders die na 22 november zullen aantreden in een nieuwe mediacommissie (Vaste commissie Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, red.) en een hoorzitting met de rapport schrijvers. “Ik ga nu niet precies in het rapport zitten, daar komt een debat over. Ik mis in het algemeen wel dingen, zoals de wens om veel meer te willen lezen hoe omroepen en NPO gezamenlijk toch herkenbaar en vindbaar blijven, voor kijkers die steeds meer online zich laten gidsen. Nogmaals, ik ga nu niet in op wat ik vind van het advies of er 6 dragende omroepen komen of niet. Ik wil gewoon meer weten wat het verhaal achter het rapport is en wat ze precies aan de politiek vragen. Terwijl ik het gevoel heb dat de belangrijkste vraag blijft liggen: hoe blijft een omroep relevant en maken ze een vuist in de eigenheid van alle afzonderlijke omroepen en iets blijven betekenen in een veranderend medialandschap.”
Als Spreekbuis.nl vragen wij verder omdat het rapport Van Geel gaat om vernieuwing van het omroepbestel, dat van belang is voor onze lezers; de mediamakers in Hilversum (25% van de Hilversumse inwoners werkt in de media, red.) en in de regio. “Ik denk dat de kiezer ook vooral zich zorgen maakt over grote onderwerpen zoals bestaanszekerheid, zorg enz… Kijk naar de lijstjes van waar zijn kiezers vooral nu mee bezig.” Mohandis zegt hierna dat zijn partij niet wil dat de omroepen verdwijnen. “Is dat duidelijk?”
Met Mohammed Mohandis praten we ook uitgebreid over zijn rol in het mediadebat rond de lokale, regionale en streekomroepen. “Wij willen beginnen met de streekvorming en de Rijksfinanciering, dat moet gewoon goed. Leer hierbij ook van het RPO-traject.”
Het GroenLinks-PvdA-Kamerlid gaat ook in op de vraag over de Kamerbrede wens voor transparantie van programmakosten bij de publieke omroep: “Dat is een goed punt. Maar wat is nou het motief om dat te willen weten? Natuurlijk is het belangrijk om zo transparant te zijn als het kan. Maar je moet ergens voorkomen dat de publieke omroep een speelbal wordt, omdat het ene programma net duurder is dan het andere. Het wordt een soort menukaart, zo’n programma kost zoveel. Aan de andere kant denk ik: als je trots bent op wat je maakt, heb je niks te verbergen als publieke omroep. Dus daar kun je best wel wat ontspanner in zijn in transparantie.”
Mohammed Mohandis was voor de Pvda eerder van 20 september 2012 tot 23 maart 2017 Kamerlid en mediawoordvoer. Op 2 juni 2022 werd hij wegens het vertrek van Lilianne Ploumen alsnog Kamerlid, nu in de combinatie GroenLinks-PvdA. Na zijn terugkeer in de Tweede Kamer werd Mohandis ook weer mediawoordvoerder.
Het volledige interview, van in totaal 45 minuten, is als podcast te beluisteren:
NPO een speelbal? Een propagandamachine voor Groen Links-Pvda en D66 zul je bedoelen! Natuurlijk wil Mohammed Mohandis hier niets aan veranderen. Wat een bla, bla, bla verhaal voor een instituut die op de hand van Frans Timmermans van Groen Links-Pvda en Rob Jetten van D66(ik word gek van die D66/Rob Jetten reclame)is. En negatief naar alles wat naar rechts riekt is.
Is dat een mening of kun je dat ook onderbouwen met voorbeelden?
PS. Ik ben geen “aanhanger” van PVDA-GroenLinks en D66. Dat voor de duidelijkheid.
En ik ben tijdens m’n werkzame omroepleven nog nooit opgestaan handenwrijvend; “Zo nu zullen we eens propaganda bedrijven”. Ik weet niet hoe het in jou “vak” is…………………..
@Juul Geleick; voorbeelden? Meester G.B.J. Hiltermann had zoals jij wel weet radiocolumns bij de toen nog rechtse omroep AVRO. Totdat hij in een radiocolumn kritisch over asielzoekers en migratie was werd hij onmiddellijk door de AVRO gecanceld.
Gecanceld? Deze man noem ik een visionair die zijn tijd ver vooruit was en jammer dat ik te jong was om deze man bewust mee te maken. IK denk hij net als Frits Bolkestein een groot voorbeeld voor Geert Wilders is geweest.
Oskar Freysinger van de Zwitserse Volkspartij heeft de Nederlandse media geanalyseerd(in opdracht van Elsevier)en hij heeft geconstateerd dat 93% van de Nederlandse media politiek links georiënteerd is. Geloof ik onmiddellijk. Ik ga deze meneer nog eens een e-mail sturen met de vraag welke 7% van de Nederlandse media politiek(misschien Business Class en Ongehoord Nederland?)rechts georiënteerd is?
EN voor de slimmeriken onder ons; toen Oskar Freysinger van de Zwitserse Volkspartij de Nederlandse media analyseerde was dat met hulp van een tolk.
Waarom moet je hier alles checken? Hilterman is niet door de AVRO weggestuurd nadat hij had gezegd dat asielzoekers ‘etnische profiteurs’ waren en niets toevoegen aan de cultuur. Hij moest daarna alleen z’n teksten, 1998, vooraf laten zien aan de AVRO. Hij is later zelf gestopt, niet lang voor z’n dood.
(hij noemde zichzelf een ‘progressieve, liberale cultuurdemocraat’ en gaf als baas van De Haagse Post alle ruimte aan Joop van Tijn, Cherry Duyns, Simon Vinkenoog en Jan Vrijman.)
@Frits Sprits: als je teksten van de te voren moet laten controleren terwijl dat eerst nooit hoefde noem ik dat je reinste CENSUUR! Dat is geen vrijheid van meningsuiting meer en zijn praktijken die wij van Rusland en Noord-Korea kennen. Kennelijk was de AVRO(die van een rechtse omroep in een D66 omroep veranderd was)bang voor de toorn van de politiek links correcte elite.
En wat is er mis mee dat meneer Hiltermann destijds asielzoekers etnische profiteurs zijn en niets aan de cultuur toevoegen. Bij een aantal zal dit ook wel het geval zijn. Ik hoor dat heden ten dage verschillende politici roepen en die worden ook niet meer in de media gecanceld. Met dank aan Pim Fortuyn.
Meldt hier even als je antwoord hebt gekregen van Freysinger. Ik hoop dat je geen tolk nodig hebt.
Toch nog even Hendrik, ik ben geen voorstander van censuur, maar cancelen is wat anders, dat is iemand de wacht aanzeggen, boycotten en dat is niet gebeurd.
Zo, nu aan de Zwitserse kaasfondue met emmentaler, stukjes Turks brood en erbij een potje thee met vrouwenbloesem. Mandarijntje toe. Guten appetit.
En mijn stukjes brood vallen nooit in de fondue, ik blijf lekker hoog en droog. 😉
“ Voor je het weet worden de jonge kijkers gegidst door buitenlandse streamers. Dat zie ik als grootste gevaar voor de publieke omroep.”
Dit is al gebeurd in de afgelopen 10 jaar. Lekker blijven slapen, vergaderen en rapportjes maken en naar elkaar toesturen.
Zwitserse volkspartij?
Ik krijg check neiging.
Vrijheid van meningspuiting is prima maar lulkoek verhalen als feiten voirschotelen is ON gedrag.
Dom rechts gaat daar gretig in mee.
Zet je de onzin op zijn plek zoals Juul doet gaat Juul zich nog verontschuldigen; Ik ben geen pvda/d66
Alsof het iets vies is.
Maar duidelijk dat jongeren op dit soort gehakketak niet te wachten.
Als rechts de verkiezingen wint zullen we het merken wat er in Hilversum gebeurt of niet.
Een SBS 2.0 ws.
@check Oskar Freysinger van de Zwitserse Volkspartij? In een artikel van de Elsevier. Oh dus als je niet op Groen Links-Pvda, D66, of Volt stemt ben je dom rechts?
Hoe zullen wij deze partijen eens noemen? Een extreem linkse elite die aan de Amsterdamse Grachtengordel woont en hautain neerkijkt op alles wat buiten de randstad komt.
Dom rechts zijn degene die klakkeloos aannemen wat partijen als FVD roeptoeteren. Als je namelijk een beetje nadenkt zit er veel onzin tussen.
De npo is niet linkser, Nederland is rechtser geworden. En opzich is dat niet erg. Met rechts valt heerlijk te discussieren. De meeste vvders gaan niet met een fakkel bij iemands voordeur staan.
Censuur, mensen monddood maken, dat doen ze in landen als Rusland of China. De NPO daarvan beschuldigen omdat er een D66 in het bestuur zit is dom rechts geleuter.
Hendrik, we worden het niet eens. Je zal een lieve man zijn, maar wat deze discussie betreft ..
Het voegt ook niks toe.
onguur rechts