Op Radio 1 is zojuist bekendgemaakt dat Astrid de Jong met haar nachtprogramma Nachtzuster winnaar is van De Nachtwacht Award 2021.
De Nachtwacht Award is een radioprijs voor het beste nachtprogramma van Nederland. Astrid de Jong (1971) werkt meer dan 25 jaar voor en achter de radio. In vele rollen en bij vele omroepen heeft ze haar multi-talent ingezet. Zo presenteert ze nu dagelijks op NPO Radio 5. Nachtzuster, vernoemd naar het gelijknamige Doe Maar liedje, maakt ze sinds 2010 voor Omroep MAX op NPO Radio 1. Het programma werd in 2017 genomineerd voor de Zilveren Reissmicrofoon ze wint er in 2021 De Nachtwacht Award mee.
Dit is de Top 5 op basis van aantal stemmen:
- Nachtzuster (Astrid de Jong/ Omroep Max/ NPO Radio 1)
- Zet ‘m op Rutger (Rutger Radstaake/ BNNVARA/ NPO Radio 2)
- Parels van de Nacht (Kevin van Arnhem/ KRO-NCRV/ NPO 3FM)
- RickvanV Doet 2 (Rick van Velthuysen/ Powned/ NPO Radio 2)
- Wildgroei (Jeroen Mulder & Evert Duipmans/ BNNVARA/ NPO Radio 2)
Arjan Snijders, organisator van de Nachtwacht Award, namens Spreekbuis.nl: “Mooi om te zien dat nachtradio nog steeds leeft, wat blijkt uit de ruim 6000 stemmen. Nachtzuster is tussen alle programma’s die Astrid maakt haar vaste waarde, het programma wat ze nooit zal opgeven. Het is al ruim tien jaar een baken voor slapelozen, nachtbrakers, nachtwerkers en liefhebbers die er speciaal een nachtje voor op blijven. Want Astrid is als geen ander in staat een typisch, vertrouwde sfeer op te bouwen, waarin ze de luisteraar laat uitpraten en het vertrouwen geeft om elke vraag die je maar hebt te durven stellen. Toen in 2010 AVRO’s Nachtdienst ophield en Astrid die formule niet wilde missen, waarin de ene luisteraar een vraagt heeft die andere luisteraars oplossen, heeft ze Nachtzuster bedacht. Het is daarmee hét archetypische nachtradioprogramma. Dat zij nu de Nachtwacht Award heeft gewonnen, is een fraaie bekroning van lang volhouden en uniek zijn.”
Nachtwacht Award
De Nachtwacht Award is een radioprijs voor dj’s die voor de nachtbrakers, nachtwakers en nachtwerkers de mooiste radio maken. De award is vernoemd naar het legendarische TROS-nachtprogramma ‘Nachtwacht’ dat tot 1995 op Radio 1 en 2 en 3FM te beluisteren was. Dit programma werd gepresenteerd door onder andere Tom Mulder, Ferry Maat, Ad Roland, Rob van Someren en Ron Brandsteder.
In 2019 wist het nachtprogramma ‘Onze Man in Deventer’ (NPO Radio 1/ BNNVARA) de meeste stemmen binnen te halen. Vorig jaar was Martijn Kolkman van Qmusic de favoriet bij de nachtelijke luisteraars. De Nachtwacht Award is onderdeel van vakmediaplatform Spreekbuis.nl
Zowel de titel, de inhoud als het format van dit programma zijn plagiaat. Dit programma stond in de jaren ’90 bekend als “AVRO’s Servicestation.” Dat werd uitgezonden zaterdag op zondagnacht van 01.00 tot 06.00 uur op Radio 1. De formule was dat luisteraars konden bellen met een vraag (van soms zinnig tot volkomen onnozel), die dan door andere luisteraars telefonisch beantwoord werden. Tussendoor werden plaatjes gedraaid. Ik vond het toen al een beetje saai programma. Het werd pas een beetje leuk als allerlei halve zolen en garen in min of meer beschonken toestand gingen reageren. Bij Astrid de Jong krijg ik af en toe het gevoel dat zij de deelnemers ook niet altijd serieus en in de maling neemt. De titel “Nachtzuster” is eveneens gejat. In de jaren’90 zond de VPRO op Radio 1 van 00.00 tot 01.00 uur een cabaretesk programma uit met de naam: “Nachtzusters”. Twee boerinnen, Ans & Kaat Schalkens “van het platteland”, ontvingen dan gasten uit kunst, cultuur, sport en politiek en ondervroegen die op serieus komische wijze. Kortom: ik vind de eerste prijs voor het huidige “Nachtzuster” eigenlijk onverdiend.
Je roept maar wat. Nachtzuster is een voortzetting van wat ooit, in 1982, begon als Avro’s Servive Station en later de Nachtdienst werd. Helemaal geen plagiaat. Het heet nu Nachtzuster omdat het door Astrid de Jong wordt gepresenteerd en de naam is mogelijk ook gekozen vanwege het nummer Nachtzuster van Doe Maar waar het programma iedere vrijdagnacht mee opent.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Nachtdienst
En for your interest. Het nachtprogramma van de VPRO met de typetjes Kaat en Anna Schalkens (gespeeld door Ottolien Boeschoten) en Jet van Boxtel) heette Nachtzusters, met een s en ging over twee zussen, de titel Nachtzuster dat nu bekroond is slaat op een verpleegster, een verpleegster in de nacht.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Hoofdpagina
Gefeliciteerd Astrid.
Het enige waar je gelijk in hebt, dat het programma van de VPRO inderdaad “Nachtzusters” heette en dat Ans Anna heette. Voor de rest is je reactie minstens net zo “muggenzifterig” en zuur als jij mijn opmerkingen inschat. “Nachtzuster” van Astrid de Jong is zowel naar inhoud, vorm en sfeer een heel oppervlakkig, gemakzuchtig, flauw en weinig creatief (dus tamelijk goedkoop) programma. De vrijdagnacht verdient beter. Ik maak me een beetje zorgen over de “gemiddelde smaak” van de vrijdagnacht luisteraars.
Dan luister je toch niet….. en er is eerlijk gestemd.
Ik heb in het begin vaak geprobeerd om eerst te luisteren of er misschien interessante vragen gesteld worden. Het komt helaas meestal niet verder dan wat borreltafel- en kroeggeleuter met een presentatrice, die dikwijls de laconieke “lolbroek” aantrekt. Ik kreeg niet zelden de indruk, dat ze de luisteraars in de maling aan het nemen was. En inderdaad: ik schakel na 10 minuten over op iets anders. Maar ik mis mijn VPRO vrijdagnacht nog steeds. Gelukkig hebben we doordeweeks van 00.00 tot 01.00 “Nooit meer slapen” van de VPRO, waar overigens ook al een uur vanaf is gesnoept. Het gaat er niet op vooruit met de nachtradio.
Bij het VPRO programma “Nachtzuster” was publiek aanwezig en werd ook een verslaggeefster de straat op gestuurd om aam toevallige passanten “de vraag van de dag” te stellen. Ik vond dat uitermate vermakelijk.
Wat een zure reactie op een prachtig nacht programma wat ik al jaren beluister met veel plezier. Dat jij het niks vind prima maar dat deze formule al decennia lang een aantrekking heeft op vele luisteraars zegt mij voldoende
In de jaren 80 zonden wij het programma “Klantservice” uit. Presentaie was van Freek Simon † en Eefje Smit .Dat was een afgeleide van een BRT radioprogramma. We zijn nog bij de BRT geweest om te kijken en luisteren hoe de collega’s dat daar deden.
Plagiaat is in mijn ogen als je het “stiekem” doet. En dan kun je naar de rechter, dus Paul je gaat wel een beetje kort door de bocht.
En ook nog iets, is alles al niet een keer gedaan?……………………………………………
Juul, zo langzamerhand twijfel ik inderdaad aan het originele en creatieve vermogen van veel programmamakers. Ze bootsen elkaar allemaal na en vechten elkaar de tent uit. Ik spreek van “plagiaat” in die zin, dat het toch een beetje pronken met andermans veren blijft. Ik heb Astrid de Jong nog nooit horen zeggen, dat haar programma eigenlijk een voortzetting is van AVRO’s Servicestation”. Intussen doet zij net alsof ze het programma zelf heeft uitgevonden. Ik vind er bovendien niet veel aan. Vroeger had de VPRO de Radio 1 zendtijd tijdens de vrijdag- op zaterdagnacht: stukken spannender, inhoudelijker en creatiever. Ik bleef er voor op. Nou, als Astrid komt, dan schakel ik over op een klassieke zender of ga de hond uitlaten en dan naar bed.
@ Hoi Paul,
Je gaat voorbij aan mijn opmerking dat wij bij de TROS al zo’n programma maakten in 1988 september om precies te zijn.
Dus ook de VPRO waar jij steeds over schrijft, prima omroep trouwens, deed aan “nadoen’.
En je schrijft:
“Vroeger had de VPRO de Radio 1 zendtijd tijdens de vrijdag- op zaterdagnacht: stukken spannender, inhoudelijker en creatiever.”
Dat heeft natuurlijk niet zo veel van doen met het inhoudelijke van “Nachtzuster”.
Ik kan ook nog wel erg veel programma’s opnoemen die ik beter vindt. Maar daar gaat het niet om.
Genieten doe ik tussen 24.00 en 01.00 uur op Zaterdag (nacht van zaterdag op zondag ).
En ook bij Pieter van der Wielen is het genieten..
Maar verder vindt ik dat Astrid, ik ken haar niet, ‘em verdient heeft.
PS het eerste echte Nachwacht programma deden wij ook al in het najaar van 1974. En die naam stond “model” voor de Award.
Maar ik weet dat nog want ik was ook in de studio met Tom Mulder en ook Ron Brandsteder.
“Maar verder vindt ik dat Astrid, ik ken haar niet, ‘em verdient heeft.”
Hoezo vind je (het is ‘ik vind’, Juul) dat Astrid ‘m verdiend heeft (het is ‘verdiend heeft’, Juul), als je haar niet kent?
Dag Luuk,
Dank voor je opmerkzaamheid.( “haastige spoed is zelden goed”)
Ze heeft ‘em verdient omdat ik het programma wel eens hoor als de slaap niet komt.
En dat niet kennen daar bedoel ik mee dat ik haar niet ken in de persoonlijke sfeer. Net zoals ik jou ook niet ken.
Juul, Het is: ze heeft hem verdiend……
Juul, Radio Veronica had in 1970 al een “Nachtwacht” (met StanHaag) van zaterdag op zondag van 00 tot 02 uur.
Lekker ongedwongen luisteren als ik op zaterdag morgen vroeg moet beginnen om nog een beetje op tijd thuis te zijn na een week onderweg te zijn.
Krijg er altijd een glimlach van om mijn mond van zowel de bellers en van de Zuster.
Ga gewoon zo door er zijn genoeg luisteraars die het wel waarderen en voor de mensen die het niet leuk vinden er is nog genoeg op andere zenders te beluisteren.