
De Nederlandse Christelijke Radio Vereniging (NCRV) zou in 2024 haar 100-jarig bestaan hebben gevierd. Deze Nederlandse publieke omroepvereniging, met een protestants-christelijke signatuur, speelde een belangrijke rol in de ontwikkeling van radio en televisie in Nederland. De NCRV bestond officieel van 1924 tot en met 2018 en ging later op in KRO-NCRV.
De NCRV werd in 1924 opgericht op initiatief van Pieter Kors Dommisse, een jonge radio-enthousiasteling uit Maassluis. De eerste ledenvergadering vond plaats op 15 november 1924, waarbij advocaat Abraham van der Deure tot voorzitter werd gekozen. Op 24 december 1924 was de eerste uitzending te horen via de zender van de Nederlandsche Seintoestellen Fabriek.
In de beginjaren had de NCRV een sterk orthodox-protestants geluid. De omroep zag radio als een middel om het evangelie te verspreiden en de christelijke gemeenschap te versterken. Naast religieuze uitzendingen, zoals kerkdiensten en morgenwijdingen, breidde het programma-aanbod zich al snel uit met maatschappelijke en culturele programma’s.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de NCRV in 1941 ontbonden door de Duitse bezetter en vervangen door de Nederlandsche Omroep (NO). Een deel van het werk werd voortgezet door de Christelijke Radio Stichting (CRS). Na de bevrijding probeerde de overheid een nationale omroep te vormen, maar deze poging mislukte. Vanaf 1947 keerde de NCRV terug in de ether en herstelde zich als een invloedrijke publieke omroep.
Met de opkomst van televisie breidde de NCRV haar aanbod uit. Sinds de jaren ’50 en ’60 werden er talloze iconische programma’s geproduceerd, waaronder Swiebertje (1955), Stiefbeen en Zoon (1963), Farce Majeur (1966), De Zevensprong (1982) en Villa Felderhof (1996). Daarnaast leverde de NCRV bijdragen aan populaire jeugdprogramma’s zoals Willem Wever, De BZT-Show en SpangaS.
In augustus 2010 startte de NCRV fusiebesprekingen met de KRO, IKON en RKK, met als doel een grote confessionele omroep te vormen. Uiteindelijk fuseerden KRO en NCRV in 2014 onder de gezamenlijke merknaam KRO-NCRV. De ledenverenigingen werden in 2019 samengevoegd, waarmee de NCRV als zelfstandige omroep ophield te bestaan.
Recorder magazine staat stil bij het jubileum van de NCRV. Deze is hier te lezen.
De NCRV kreeg zendtijd bij de NSF (later Philips) enkel en alleen omdat de AVRO die begon op de NSF zender de zendtijd niet vol kreeg. Zo ook KRO en VARA.
Het ging de NSF erom zoveel mogelijk uren uit te zenden om de verkoop van radio toestellen te stimuleren. Wat er werd uitgezonden maakte kennelijk weinig uit zolang het maar binnen de toenmalige fatsoensnormen bleef.
De eerder begonnen Idzerda maakte de programma’s zelf maar ging mede Daardoor failliet. Anders hadden we hier net als in America geen zuilenbestel gehad maar meteen commerciele omroep, wat Idzerda was met sponsoring zelfs uit GB.
200 jaar zal het niet worden.
Hiep hiep hoera
Weer zo’n nietszeggende domme reactie zonder inhoud.
Don’t blame him, blame X.
Oók NCRV !!
Ik mis programma,s als De Stoel. Er was een programma ervoor met bijzondere Nederlanders. Wo een oude man die niet geloofde in de maanlanding.
Prachtige series als Bartje. Vader zo zoon. Presentator Gerard van den Berg. Los Vast. Ted de Braakshow.
En Een spel met allerlei hindernissen. Een glijbaan met zeep. Ging tussen steden. Ik weet niet meer de naam van de Presentator.
Last not least: Bolke de beer.
Zeskamp en Spel zonder Grenzen. Presentator heet Dick Passchier
Jah Dick.
https://www.youtube.com/watch?v=R_vRQ39Ivx0
Truttiger kon niet.
https://www.youtube.com/watch?v=R_vRQ39Ivx0
Blijkbaar ben je dit vergeten.
En terecht!
Nee die was ik niet vergeten.
Toen was het op die manier leuk.
Zou nog steeds wel kunnen dit soort shows maar dan moet het veel eigentijdser gemaakt worden.
De “maan”-man zat in Showroom. Werd volgens mij geïnterviewd door Jan Fillekers.
Ja. Die.
Dank!
Je brengt John de Mol op een idee.
De NPO moest zich maar niet meer aan entertainment branden.
Nee dit soort amusement hoort zeker niet meer bij de NPO thuis.
Bij Talpa of RTL zou het wel kunnen maar dan moeten ze het wel meer aanpassen naar een reality game.
De titel Spel Zonder Grenzen (los gezien van het oude format) leent zich wel als een goed uitgangspunt om een reality game te verzinnen die zich afspeelt in meerdere landen. Niet Peking Express/Amazing Race maar meer gericht op spellen en/of overleven
Heeft Frank Masmeijer het niet ook gepresenteerd?
Dat was ook zo.n degelijke man.
Was ja.
Maar je heb gelijk. Het format is nog steeds goed. In een 2025 jas kan het succesvol zijn.
Hahaha Ja die zat ook bij de NCRV. Nee die heeft dit niet gepresenteerd. Dat was De Holidayshow.
Spel zonder Grenzen was dacht ik een NCRV idee.
Peter Gabriel heeft er een liedje over gemaakt, Jeux sans Frontiers. Ook de Engelse naam komt er in voor, It’s a Knock Out (BBC) Niet de Nederlandse…
En vergeet niet good old Barend Barendse (met pet)