De televisiewereld en de creatieve en culturele sector worden hard getroffen door de coronacrisis. Tegelijkertijd groeit het illegale IPTV-aanbod. NLconnect pleit voor een bewustwordingscampagne over illegaal IPTV-aanbod door het Rijk.
De leden van NLconnect zien een structureel stijgend gebruik van de breedbandnetwerken door onder andere thuiswerken en een groter gebruik van streamingdiensten.
Netflix, Disney+, Videoland en andere contentaanbieders bevinden zich onder de weinige ondernemingen die in de crisis groeiden. Dat geldt helaas niet voor de televisiewereld en de creatieve en culturele sector in bredere zin, die hard is getroffen. De kijktijd naar lineaire TV steeg weliswaar aanzienlijk, maar de advertentie-inkomsten vanuit getroffen bedrijven namen af. En hoewel de weg naar boven al weer is ingezet zal een recessie deze inkomsten de komende tijd zeker onder druk zetten.
Niet alleen legale TV- en streamingdiensten, maar ook illegale streaming vindt vinden volgens NLCONNECT gretig aftrek. Uit recent onderzoek in 10 landen (pre-corona) blijkt dat meer dan de helft van de kijkers naar sport regelmatig gebruik maakt van illegale diensten. Tijdens de COVID-19 pandemie ging IPTV-piraterij helemaal door het dak. TorrentFreak tekende enkele interessante voorbeelden op uit Italië en Europol zag nieuwe illegale diensten opduiken.
NLCONNECT: ‘De crisis laat ook zien hoe gewiekst IPTV-piraten anno 2020 zijn geworden. Op het moment dat de Europese Commissie aan de streamingdiensten vroeg om tijdelijk bandbreedte besparende maatregelen te nemen, stonden de illegale aanbieders vooraan om klanten te werven voor diensten die zogenaamd van een hogere beeldkwaliteit waren. En toen sportcontent stopte omdat er geen wedstrijden meer werden gespeeld, kwamen de illegale aanbieders doodleuk met kortingen voor hun gebruikers. Legale partijen kunnen dat niet doen omdat zij kosten maken voor de inkoop op basis van langlopende contracten.’
IPTV-piraterij is een miljoenenbusiness en de verwevenheid met andere vormen van georganiseerde criminaliteit is inmiddels bewezen. In een recent rapport schetsen Europol en het EU bureau voor intellectueel eigendom (EUIPO) volkomen helder het verband tussen IE-fraude (waar IPTV-piraterij deel van uitmaakt) en zware misdrijven als witwassen, drugshandel, drugsproductie, cybercriminaliteit en terrorisme. Stichting Brein vroeg er aandacht voor van beleidsmakers en politici.
Illegale aanbieders kunnen in Nederland ongehinderd floreren dankzij de onwetendheid van de kijker. Velen zijn zich niet bewust dat ze illegaal kijken omdat er gewoon wordt betaald en illegale aanbieders soms nauwelijks van legale aanbieders zijn te onderscheiden. Dat zorgt voor een aanzienlijke schade voor de creatieve sector, die toch al zwaar wordt geraakt door de coronacrisis.
Samen met contentpartijen en distributeurs heeft NLconnect enkele jaren geleden een werkgroep in het leven geroepen om illegaal televisieaanbod te bestrijden. Enkele successen zijn geboekt en vorig jaar heeft de werkgroep een conferentie georganiseerd waar duidelijk naar voren kwam dat naast opsporing en vervolging van illegale aanbieders ook voorlichting essentieel is voor het bestrijden van tv-piraterij. Onder meer het Openbaar Ministerie trad op de conferentie op.
Maar de vraag is natuurlijk of Europol de beste afzender is van een mede op Nederlanders gerichte campagne. Volgens NLCONNECT zal de Nederlandse overheid actiever moeten worden in het geven van voorlichting en het bestrijden van illegaal IPTV-aanbod, daarbij natuurlijk ondersteund door de markt. Zij pleiten daarom voor een publiekscampagne om mensen bewust te maken van de risico’s van illegaal kijken en de schade die het aanricht. Dat zou volgens hen naast de financiële coronasteun een goede steun in de rug zijn voor de cultuursector.
Geef als eerste een reactie