Uitreiking op donderdag 20 juni samen met de Zilveren Reissmicrofoon in Het Ketelhuis in Amsterdam
Vandaag zijn de drie nominaties voor de Nipkowschijf 2019 bekendgemaakt. Het zijn de documentaireserie Stuk (VPRO), de jeugdserie Zeven kleine criminelen (VPRO)en de derde nominatie is voor Sinan Can als persoon voor zijn twee programma’s Sinan zoekt de klas van Elias (BNNVARA) en Voorbij de grenzen van Saoedi-Arabië (BNNVARA). Daarnaast is er een eervolle vermelding voor de online serie Joardy Season (VPRO). De Ere-Zilveren Nipkowschijf 2019 gaat naar Jeroen Pauw.
Pauw werd tijdens zijn eigen uitzending verrast met deze prijs door juryleden Renate van der Bas en Angela de Jong die daar ook de nominaties bekendmaakten. De jury stelt dat Jeroen Pauw al 30 jaar laat zien dat hij een begenadigde tv-persoonlijkheid is, die journalistieke diepgang kan combineren met broodnodige luchtigheid en ogenschijnlijke nonchalance. Na vele vlieguren als gerespecteerd anchor bij het RTL Nieuws en een experimentele tijd bij BNN vindt hij bij NTR en BNNVARA zijn volledige draai. Eerst als helft van een succesvol duo met Paul Witteman en sinds 5 jaar solo in zijn eigen ‘nachtclub’. Het laatste seizoen van PAUW beoordeelt de Nipkowjury als het seizoen waarin hij meer dan ooit excelleerde in zijn vak als gespreksleider aan een tafel op de late avond. Deze oeuvreprijs is geen hint om te stoppen, integendeel: hopelijk etaleert Pauw zijn kunsten ook de komende jaren nog op het hoofdpodium van de Nederlandse televisie.
Over de documentaireserie Stuk: regisseur Jurjen Blick registreert het dagelijks leven in revalidatiecentrum Heliomare. Hij doet dat op een schitterend filmische manier met bijna poëtische voice-over teksten. Zijn hoofdpersonen zijn subliem gekozen. Allen zijn getroffen door onvoorstelbare domme pech en noodlot. Maar door de manier van filmen en voice-over teksten tilt Blick en zijn team mensen en gebeurtenissen op en plaatst ze in een groter geheel misschien zelfs wel masterplan. Zo wordt een tv-programma bijna een religieuze ervaring. Voor meer informatie: https://www.vpro.nl/programmas/stuk.html
Over Zeven kleine criminelen: in de jeugdserie Zeven kleine criminelen besluit een groep tieners met uiteenlopende kwaliteiten en motieven op vernuftige wijze de best beschermde bank van het land te beroven. Het resultaat is geestig, onsentimenteel en waanzinnig spannend. De actie dendert voort in een wereld die wordt gevat in geweldige beelden. Steeds wordt er in Zeven kleine criminelen gedreigd met absurdisme, maar uiteindelijk krijgt de actie steeds voorrang; een hoogtepunt in de televisieproductie van dit jaar. Voor meer informatie over de serie:
De derde nominatie is voor Sinan Can voor twee opzienbarende programma’s: Voorbij de grenzen van Saoedi-Arabië en Sinan zoekt de klas van Elias. In het eerste schrijft hij geschiedenis door een gesloten dictatuur voor ons te ontsluiten. Na zijn programma’s over IS wilde Can het dit keer graag luchtig en hoopvol houden, maar ook bij de lichtere scènes voel je hoe de hete adem van het regime in zijn nek hijgt. In De klas van Elias sprokkelt Sinan Can een Syrische klas bijeen die door de burgeroorlog uiteen is gespat. Deze ontroerende serie is uiterst relevant voor Nederland: hij neemt het op voor vluchtelingen, en laat zien wat voor leed zij meedragen.
Voor meer informatie: https://www.bnnvara.nl/documentaires/artikelen/sinan-zoekt-de-klas-van-elias
Een eervolle vermelding gaat naar Joardy Season, een onlineserie van de VPRO. Joardy Season draait om Harco de Huilonman, een typetje van acteur Jim Deddes dat al enige onlinebekendheid genoot vanwege een trits populaire Youtube-filmpjes, voornamelijk Vrouwon en Huilon. Ook Joardy Season is een absurdistische verzameling sketches. Harco, wederom met pruikje, zeshoekige bril en vaalblauw trainingsjack, schittert in de aflevering ‘Bus Simulator’ waarin we via een ‘vette livestream’ meekijken hoe Harco een computerspelletje speelt waarin hij een stadsbus moet navigeren. Zo raar, en zo origineel, dat de jury een eervolle vermelding toekent als aanmoediging voor het experiment.
De Jury van de Zilveren Nipkowschijf is samengesteld uit mediajournalisten en critici. Dit jaar is Hans Beerekamp voor het laatst (niet stemgerechtigd) juryvoorzitter, de overige leden zijn Angela de Jong (AD), Arjen Fortuin (NRC), Bernice Breure (Telegraaf), Frank Heinen (Volkskrant), Gudo Tienhooven (AD), Hannah Stöve (Parool), Haro Kraak (Volkskrant), Maaike Bos (Trouw), Patricia Cortie (Telegraaf), Renate van der Bas (Trouw), Ron Vergouwen (NPO Radio 1), Walter van der Kooi (Groene Amsterdammer) en Wilfred Takken (NRC).
De uiteindelijke winnaar van de Zilveren Nipkowschijf 2019 wordt op donderdag 20 juniin Het Ketelhuis te Amsterdam bekendgemaakt en tegelijk met Jeroen Pauw en Joardy Season gehuldigd. Tijdens dezelfde sessie worden dan ook de radioprijzen uitgereikt: de Ere-Zilveren Reissmicrofoon voor Felix Meurders en de Zilveren Reissmicrofoon 2019 waarvoor zijn genomineerd het programma Mangiare!, presentatrice Mieke van der Weij en de podcastDe Brand in het Landhuis.
Over de Zilveren Nipkowschijf
De Zilveren Nipkowschijf is de oudste televisieprijs van Nederland, toegekend sinds 1961 door een jury bestaande uit Nederlandse mediajournalisten en tv-critici. Vorig jaar werd hij gewonnen door De Luizenmoeder terwijl André van Duijn een Ere-Zilveren Nipkowschijf kreeg voor zijn hele oeuvre.
Met dank aan de sponsoren: Stichting VEVAM Fonds, Stichting Het Ketelhuis, Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, NLZiet.nl en Lira Fonds.
Geef als eerste een reactie