Nominaties NL-awards 2017 bekend

Onderscheiding voor de beste producties van de regionale omroepen

Vandaag zijn de nominaties bekend gemaakt voor de NL-Awards, de onderscheidingen voor de beste producties van de regionale omroepen. De oogst van dit jaar biedt een breed scala aan eigen nieuws, duiding, verhalen en documentaires uit de regio. Genomineerd zijn onder meer items over de gezondheidsrisico’s van de geitenhouderij, Limburgse kerstliedjes, een Q&A live op Facebook en een portret van een familie in het Groningse aardbevingsgebied.

Achttien nominaties
In totaal zijn dit jaar achttien radio- en tv-programma’s, online projecten en journalisten genomineerd, verdeeld over de categorieën ‘Eigen Nieuws’, ‘Beste TV-programma’, ‘Beste Radioprogramma’, ‘Beste Online Project’, ‘Documentaire’ en ‘Jong Talent’. De Overijsselse omroep RTV Oost wist maar liefst vier nominaties in de wacht te slepen.

‘Gemaakt met hart voor de regio’
Juryvoorzitter Rein Tolsma beleefde veel plezier aan het jureren. “Het was een feestje om de zestig ingezonden producties te bekijken en te beluisteren”, aldus het voormalige lid van de hoofdredactie van Omrop Fryslân. “Vaak was de jury onder de indruk van de kwaliteit van de inzendingen en het viel dan ook niet mee de prijswinnaars te bepalen. Wat opvalt is dat veel programma’s niet alleen zijn gemaakt met hart voor de regio, maar ook vanuit het zoeken naar verbinding. Zowel in de band tussen publiek en regionale omroep als ter versterking van de sociale samenhang in het uitzendgebied, soms zelfs met een relevantie die boven de eigen regio uitstijgt.”

Uitreiking
De NL-Awards worden op woensdag 4 april uitgereikt in het Natlab in Eindhoven, tijdens het jaarlijkse NL Media Event (voorheen ROOS Dagen). Het NL Media Event wordt georganiseerd door de Stichting Regionale Publieke Omroep (RPO), het samenwerkings- en coördinatieorgaan voor de regionale publieke omroep in Nederland (voorheen ROOS).

Gouden NL-Award
Alle prijswinnaars dingen mee naar de categorieoverstijgende Gouden NL-Award. Hieraan is een geldprijs van € 2500,- verbonden. Vorig jaar ging deze onderscheiding naar Omroep Brabant, voor hun onderzoeksjournalistiek naar misstanden in tbs-kliniek Woenselse Poort.

Jury
De jury voor de NL-Awards 2017 bestaat naast voorzitter Rein Tolsma uit Brigit Oomes (eindredacteur Bureau Regio), Marcel Huisman (winnaar Gouden NL-Award 2016), Kirsten Jassies (contentstrateeg), Hans van der Steeg (tv-regisseur EO/NPO2), Meike de Jong (journalist en nieuwslezeres bij RTL), Gerson Veenstra (eindredacteur Online RTL Nieuws), Willem Alkema (programmamaker en producent) en Sjors Fröhlich (hoofdredacteur BNR Nieuwsradio). Jenny Booms is de secretaris van de jury.

Alle nominaties staan hieronder. Meer informatie is te vinden op de website www.nlawards.nl. Daar zijn de genomineerde programma’s ook te zien en te beluisteren.

De nominaties NL-Awards 2017:

Categorie EIGEN NIEUWS

Omroep Gelderland – Onderzoek speciaal vervoer
Maarten Dallinga, Ellen Kamphorst

Wekenlang onderzoek naar het Gelders speciaal vervoer, waarbij gesproken werd met tientallen gebruikers, hun partners en familie, chauffeurs, planners, scholen, zorginstellingen, overheden, politici en deskundigen, wees uit dat er sprake is van structurele problemen.

RTV Noord – Onrust bij Primark
Stephanie Nijssen

Naar aanleiding van berichten op Facebook die bij de omroep binnenkwamen, bevraagt RTV Noord een aantal (ex-) werknemers over hun werkervaringen bij Primark. Er ontstaat een ontluisterend beeld over intimidatie op de werkvloer en andere misstanden, dat breed wordt opgepikt en als gevolg heeft dat er per december 2017 een OR wordt ingesteld bij de modeketen.

RTV Oost – Gezondheidsrisico’s geitenhouderij
Simon Dirk Terpstra, Tom Meerbeek

Naar aanleiding van de bouwstop die in de omliggende provincies aan de geitenhouderijsector wordt opgelegd vanwege gezondheidsrisico’s, gaat RTV Oost op onderzoek uit in Overijssel. In een reeks publicaties wordt het publiek breed geïnformeerd over de bevindingen en de achtergronden. Het resulteert in spoedberaad in de provinciale politiek, Kamervragen en een toezegging van de gedeputeerde dat er alsnog een onderzoek komt.

Categorie BESTE TV-PROGRAMMA

L1 – Sjuttersier
Tom Doesborg

Reportage waarin L1 de begrafenis van verenigingsman Hub Zeijen van schutterij Sint Martinus Vaesrade van dichtbij heeft weten vast te leggen. Een uniek kijkje in de schuttersrituelen die daarbij horen, waarbij de tekst van de reportage werd ingesproken door de zoon van de overledene.

Omroep West – Goud voor Oud
Johan Overdevest

Dit programma laat zien wat het voor ouderen betekent om eenzaam te zijn. Hoe is het ontstaan, hoe voelt eenzaamheid en hoe gaan ze hiermee om? Om ze even uit de dagelijkse Nominaties NL-Awards 2017 4 sleur te laten ontsnappen wordt de grootste wens van deze ouderen vervuld en vervolgens worden ze aan een persoon, initiatief of organisatie uit de stad gekoppeld zodat ook op langere termijn hun eenzaamheid vermindert.

RTV Oost – Ken ie mie nog
Jauke Boerdam

Een docu-serie over verpleeghuis ’t Dijkhuis in Borne, waarbij meerdere bewoners, verzorgers en familieleden intensief gevolgd wordt. Gedurende een aantal weken heeft RTV Oost de gelegenheid gekregen om alle gebeurtenissen in en om het verpleeghuis te filmen.

Categorie BESTE RADIOPROGRAMMA

L1 – Limburgs Krisleedjes Konkoer

Kris Németh, Ruud Kleinen

In het Limburgs Krisleedjes Konkoer ging L1 op zoek naar nieuwe Limburgse kerstliedjes met eeuwigsheidswaarde. De actie sloeg aan en maar liefst vijftien Limburgse artiesten schreven een nieuw kerstlied, namen dit op en zorgden zo voor een verrassende toevoeging aan het streektaal-repertoire.

Omrop Fryslân – Buro de Vries: Ferhalen fan it Waad – Verhalen van het Wad, aflevering Waadrinne – Wadlopen
Geartsje de Vries

De verslaggever loopt mee met een wandeltocht over het wad waarbij persoonlijke verhalen van wandelaars en begeleiders naar boven komen, tegen de achtergrond van de geluiden van het wad.

RTV Drenthe – Oerend HarTT: De helm van Franco Uncini
Marjolein Knol

Terugblik op de TT-race in Assen van 25 juni 1983, waarbij een ongeval met een van de motorrijders vanuit het perspectief van verschillende aanwezigen wordt herbeleefd.

Categorie BESTE ONLINE PROJECT

Omroep West – Q&A live op Facebook
Martine Boerkamp, Nick Blakenburg

Met deze nieuwe vorm wordt vraag-gestuurde journalistiek geïmplementeerd in de vorm van een Q&A Live (vraag en antwoord-interview voor en door kijkers live) op Facebook. Doel van de omroep is om het publiek steeds meer te betrekken bij hun producties, om zo de binding tussen de redactie en het publiek te vergroten.

RTV Noord – Graag gedaan Hoor!
Redactieteams RTV Noord

Verslag via de site/app, Twitter en Facebook (live) en radio van de tocht van twee redactieteams van RTV Noord die in één dag door Nederland toerden, langs de vele projecten die betaald zijn uit de aardgasbaten (tot nu toe rond de 270 miljard euro). Met een televisiecompilatie aan het eind van de dag.

RTV Oost – Boeren onder druk
Mirjam Haven, Gerben Oost

Cross-mediaal project, met een nadrukkelijke rol voor app/website/Facebook, waarbij op uitvoerige wijze aandacht wordt besteed aan de situatie van boeren anno 2017. Met als resultaat diverse online bijdragen met een sterke interactie met het publiek, waaronder ook een live gestreamde discussie op Facebook en een aantal televisiereportages, gasten aan tafel in Overijssel Vandaag (tv) en verschillende bijdrages op radio.

Categorie DOCUMENTAIRE

Omroep Brabant – BrabantDoc: Boer Peer
Lout Donders, Daan Jongbloed, Frank van Osch

Intiem portret van een zeldzaam sobere man die gedurende de laatste tien jaar van zijn leven gefilmd werd. Boer Peer uit Maliskamp leefde bijna honderd jaar in zijn vervallen boerderij waar hij tot aan zijn dood stug doorboerde. Vergezeld door de stilte van het Brabantse platteland wachtte hij, sinds het einde van de Tweede Wereldoorloog, de terugkeer van de Duitsers af.

RTV Drenthe – Bloemberg 3, Veeningen
Fatos Vladi

Een driehonderd jaar oude boerderij in Veeningen die nu al vijf jaar leeg staat, blijkt de spannende geschiedenis te herbergen van de laatste bewoners. Wat is er op de boerderij gebeurd waardoor hun leven voorgoed veranderde en de boerderij verlaten werd?

RTV Noord – De Stille Beving
Piet Hein van der Hoek

Een portret van mensen in het Groningse aardbevingsgebied, waarbij in het bijzonder de familie Heite centraal staat. In de film wordt de onmacht duidelijk van mensen die het moeten opnemen tegen grote, machtige instanties. De familie werd twee jaar lang gevolgd en in hun huis werden tientallen camera’s gehangen om het effect van de bevingen op het gezin vast te leggen.

Categorie JONG TALENT

Omroep Brabant – Karlijn Houterman
Bureauredacteur en verslaggever die zich bedient van sociale platformen als Twitter, Facebook en Whatsapp in haar continue zoektocht naar het nieuws.

RTV Oost – Loes Wielheesen
Mojo-verslaggever in de regio Noordoost Twente, die primair publiceert op een facebookpagina specifiek voor deze regio. Ze onderscheidt zich door een groot netwerk en heeft de paardensport als specifiek aandachtsveld.

RTV Utrecht – Marco Geijtenbeek
Verslaggever, presentator, journalist en programmamaker die zowel live op locatie als presentator van studioprogramma’s en evenementen optreedt. Naast televisie bedient hij zich in de berichtgeving ook van sociale media kanalen.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*