Nominaties Regiohelden Awards

Op donderdag 13 maart organiseert Rijnmond het Regiohelden Festival 2025 in Rotterdam. Naast een uitgebreid programma vol workshops en activiteiten rond de regionale journalistiek worden die dag ook de jaarlijkse Regiohelden Awards uitgereikt in zes categorieën; de Luistervink, de Verhalenverteller, de Nieuwsjager, de Verbinder, de Beeldvanger en de nieuwkomer. Ook wordt er een Gouden Regiohelden Award uitgereikt aan een van de winnaars van bovenstaande categorieën. In deze rubriek lichten we per categorie uit wie er genomineerd zijn. Deze keer de genomineerde documentaires in de categorie ‘de Nieuwsjager’. Hieronder de nominaties voor De Nieuwsjager, Luistervink en Verhalenverteller.

Nominaties Regiohelden Awards: de Nieuwsjager



Omroep Gelderland: Soap Vitesse

De Gelderse omroep deed vorig jaar uitgebreid verslag van alle strubbelingen bij de Arnhemse voetbalclub Vitesse. Sportverslaggevers Richard van der Made en Jan Sommerdijk deden in 2024 intensief verslag van het complexe dossier rond de Arnhemse voetbalclub. Na de aftocht van de Russische eigenaar Valeriy Oyf verscheen de Amerikaan Coley Parry als redder ten tonele, maar hij kreeg in 2024 definitief geen toestemming Vitesse over te nemen. Datzelfde jaar ving ook zakenman Guus Franke bot in zijn poging. Met analyses, interviews en achtergrondverhalen hielden Van der Made en Sommerdijk het publiek doorlopend op de hoogte van de financiële redding, de zoektocht naar nieuwe investeerders en de bestuurlijke onzekerheden binnen Vitesse. Bekijk het dossier hier.

NH: Stugge Zegger
Binnenvetter of stugge zegger (Westfries voor ‘recht voor z’n raap’ iets zeggen)? In West-Friesland zijn jongeren er mentaal slechter aan toe dan de rest van Nederland, maar hoe komt dat? De West-Friese redactie ging één week lang terug de schoolbanken in. Van 23 tot en met 27 september waren de verslaggevers en redacteuren te vinden op het Martinuscollege in Grootebroek. Kijk en luister naar de verhalen van jongeren en zorgprofessionals, docenten en ervaringsdeskundigen via deze link.

Oost: Kosten opvang Oekraïense vluchtelingen
Oost deed onderzoek naar het geld dat vanuit het rijk naar gemeenten gaat voor opvang van Oekraïense vluchtelingen. Daaruit blijkt dat de 25 gemeenten in Overijssel vorig jaar tientallen miljoenen euro’s hebben overgehouden aan de opvang van Oekraïners. Dit blijkt uit cijfers opgevraagd door Oost Nieuws. Het Rijk deed weliswaar een moreel appèl op gemeenten om overgebleven geld terug te storten, maar voor zover bekend heeft in Overijssel geen enkele gemeente dit gedaan. De meeste gemeenten gebruiken het geld voor andere vluchtelingenprojecten, al dan niet voor Oekraïners. Lees hier meer.

Nominaties Regiohelden Awards: de Verhalenverteller



RTV Drenthe: Wolvendrift
De documentaire ‘Wolvendrift’ laat de worsteling zien van Drenthe om (niet) met de wolf te leren leven. De docu vertoont unieke beelden van de uren na het doodschieten van de wolf in Wapse, afgelopen zomer. De re-enactmentgroep Compagnie te voet speelt een wolvenjacht na uit 1612. Ook is te zien dat de Universiteit Wageningen een doodgereden wolf inspecteert en meeneemt voor onderzoek. Voor ‘Wolvendrift’ zijn een jaar lang voor- en tegenstanders gevolgd.

De documentaire is terug te kijken op de website van RTV Drenthe.

NH: De tijd zal het leren
In deze documentaire is te zien hoe Cees Meeldijk van Stichting Onderzoek Maritieme Vermisten op zoek gaat naar de al 54 jaar verdwenen viskotter TX26 ‘De tijd zal het leren’. Dit doet hij op verzoek van Bert Visser, die zijn broer Bouke hiermee verloor. Voor Bert, maar ook andere nabestaanden, is er nog steeds veel verdriet en lukt het maar niet om dit ongeluk een plekje te geven. 

“Dit is nooit afgesloten”, vertelt nabestaande Bert in de documentaire. “Het is een boek dat nog open op tafel ligt en waar niet meer in gekeken is sinds die tijd. Maar ik wil wel weten wat er gebeurd is.”

De documentaire is terug te kijken op de website van NH.

RTV Noord: Achter de poort
In de serie ‘Achter de poort’ gaan de poorten van COA-opvang Ter Apel voor het eerst open voor de camera’s van RTV Noord. In de serie zie je wat daar gebeurt en kijk je ‘in de ziel’ van de medewerkers. Zij voelen zich in de steek gelaten door de landelijke politiek. Afgelopen zomer trokken ze al aan de bel over de drukte in de asielopvang bij het landelijke aanmeldcentrum. Afgelopen zomer werd bijna elk plekje al gebruikt.

In ‘Achter de poort’ is te zien hoe de druk op de asielopvang toeneemt bij de eerste opvang voor nieuwe asielzoekers. Vooral in de zogenaamde nachtopvang moesten regelmatig ad-hoc-oplossingen toegepast worden om ruimte te maken in Ter Apel.

De serie is terug te kijken op het Youtube-kanaal van RTV Noord.

Nominaties Regiohelden Awards; de Luistervink



RTV Drenthe: Podcast Vuistbijl van mijn vader

Nuis, een Gronings dorpje met ruim 700 inwoners, is de thuisbasis van vele grote archeologische vondsten. In die plaats is het Noordelijk Archeologisch Depot (NAD) gevestigd, daar waar archeologische vondsten uit Drenthe, Groningen en Friesland worden bewaard. En niet alleen het bewaren gebeurt daar, al deze duizenden stukken worden er ook onderzocht en gedocumenteerd. Op aanvraag kan men er deze vondsten ook komen bekijken, vertelt depotbeheer Dion Stoop in de podcast ‘Vuistbijl van mijn vader’.

In de podcast wordt gezocht naar een vuistbijl die de beroemde amateurarcheoloog Tjerk Vermaning vond bij de aardappelmeelfabriek in Oranje.

De podcast is te beluisteren op de website van RTV Drenthe en in diverse podcast-apps.

RTV Utrecht: Podcast Slapeloos
In de RTV Utrecht-podcast ‘Slapeloos’ volg je Bernadette Keizers zoektocht naar een goede nachtrust. Van de ene op de andere nacht deed de journalist geen oog meer dicht. Ze kreeg te horen dat ze chronische insomnie heeft, oftewel langdurige slapeloosheid. In deze podcast spreekt Bernadette met deskundigen om uit te zoeken waarom zoveel mensen slecht slapen. En nog belangrijker: wat we daar tegen kunnen doen.Wat doe je als je al drie jaar amper slaapt?

De podcast is te beluisteren op de website van RTV Utrecht en in diverse podcast-apps.

Omroep West: Podcast De Supermarktmoord
Uit het niets wordt op 20 juni 2023 een medewerkster van de Albert Heijn aan de Haagse Turfmarkt doodgestoken. De verdachte is Jamel L., iemand voor wie al tientallen keren is gewaarschuwd. 

Hoe kan dit? Waarom liep de verdachte vrij rond? Deze vragen proberen journalisten Chris van Dijk en Liza Janson te beantwoorden in deze achtdelige podcast-reeks ‘De Supermarktmoord’. De journalisten doken in het leven van Jamel en komen uiteindelijk oog in oog te staan met de verdachte.

De podcast is te beluisteren op de website van omroep West en in diverse podcast-apps.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*