Een noodkreet voor het Veronicaschip. „Het kan toch niet zo zijn dat we het schip langzaam maar zeker naar de verdommenis laten gaan en dat het straks bij een sloper belandt?”, vraagt radiomaker René van den Abeelen zich af. De zeezenderfan uit Almere roept vermogende radiomakers van weleer op om het schip in een stichting onder te brengen en het in de oude luister terug te brengen.
Officieel heet het Veronica-schip De Norderney. Het bood van 1964 tot 1974 op de Noordzee plaats aan de zeezender van de radiopiraat. Met een herkenbare programmering, pakkende jingles, een (destijds) nieuw fenomeen als de Top Veertig en populaire disc jockeys als Joost den Draaijer (alias van Willem van Kooten), Rob Out, Lex Harding en Tineke de Nooij kreeg de zender een legendarische status. De legende werd compleet toen Veronica onder druk van de politiek de lucht uit moest.
Friettent
Inmiddels ligt het schip in Amsterdam in de haven bij het NDSM-terrein. Het is eigendom van een ondernemer die het de laatste jaren verhuurde aan horecabedrijven. „Het wordt een veredelde friettent”, briest Van den Abeelen. Hij vertelt dat iedere huurder het schip verbouwde, waarbij het originele karakter steeds meer verloren ging. „Zo is van de studio waar de nieuwsuitzendingen werden gemaakt, weinig meer over. De huurders faalden één voor één en lieten het schip slechter achter.”
Om het schip ’van de ondergang te redden’ pleit hij voor een stichting die het vaartuig moet kopen en restaureren.
Scheveningen
Hij roept de eigenaar op om een vraagprijs te noemen en vraagt gefortuneerde oud-radiomakers om zijn initiatief te steunen. Gaat hij daarmee niet voorbij aan eerdere initiatieven met hetzelfde doel? „Al die plannen zijn afgeketst omdat er steeds op het laatste moment een struikelblok opdook. Nu moet er eens écht wat gaan gebeuren.”
Hij wil het schip een plek geven in de haven van Scheveningen. „Want vanuit Scheveningen gingen de banden met de programma’s naar het schip.” Ook denkt hij aan een plek bij Museum van de Twintigste Eeuw in Hoorn of bij Beeld en Geluid in Hilversum. „Al was Hilversum natuurlijk wel de vijand van Veronica…”
Willem van Kooten zegt desgevraagd dat hij niet van plan is om de portemonnee te trekken. ,,Ik heb vijftig jaar geleden afscheid genomen van Veronica.’’
Maar hij hoopt dat Beeld en Geluid in Hilversum zich gaat bekommeren om het schip. ,,De radiogeschiedenis is daar een ondergeschoven kindje. Dat kunnen ze goedmaken door wat met dit schip te doen.’’ En anders? ,,Anders verdient dit schip een eerlijk zeemansgraf.’’
Ik snap Willem van Kooten wel.
Ik heb ook al jaren niks met de Norderney. ja op een afstand van 100 mtr lijkt het nog een beetje…….Ben er na 1974 ook nog maar 2x geweest.
Maar ja ik snap “de fans” ook wel. maar die realiseren zich niet of nauwelijks wat er komt kijken om de Norderney te onderhouden……..Het is zo makkelijk om maar te roepen ach dat “dat doende de vermogende oud dj’s wel”
Maar waar zijn de mensen toch die eerder dit jaar zulke grote plannen hadden?????
Een noodkreet? die 45 jaar te laat komt. En dan nog…Juul heeft hier helemaal geleick. 🙂
Diep triest
Hoe ze deze mooie schuit de vernieling in helpen
We hopen dat we over twee weken nog even langs deze legendarische schip te kunnen
En dus niet naar de sloop
Dit schip heeft heel veel gedaan in Nederland zoals de commerciële radio naar dit land toe halen
Dat mag niet verloren gaan ( snik snik)
Stichting Rockart schenk hem daar aan, en doe et zoals de marine met die onderzeeër. Geef het een plek op het droge bij rockart. Daar is het op zijn plaats.
Zo’n oud zendchip is wel leuk, maar als het verder niets doet raakt t toch weer snel in de vergetelheid. Vergelijk een stoomtrein die stilstaat of juist eentje die echt rijdt, zoals op sommige plaatsen gebeurt.
Dus dan met een radio programma wat we fatsoenlijk kunnen ontvangen, liefst op FM.