NOS zendt op 4 januari Elftstedentocht 1997 volledig uit

De NOS stapt op 4 januari 2022 in een tijdmachine en gaat 25 jaar terug in de tijd, naar de laatste keer dat er een Elfstedentocht werd verreden. Herman van der Zandt  schetst in vijftien flitsjournaals  gedurende de dag –als het ware live– met behulp van beelden uit het archief het verloop van de wedstrijd, het feest en het drama van eertijds. Vanaf 05.15 uur vrijwel elk uur op NPO 1, met om 12.21 uur de finish van de wedstrijd en om middernacht de finish van de toertocht.


Retrostream en -blog op NOS.nl
Op NOS.nl wordt de hele Elfstedentocht ‘live’ uitgezonden, dus synchroon aan wat er in de tijd van 25 jaar geleden op Nederland 1 werd uitgezonden. Ook wordt een retro-liveblog bijgehouden, waarin het blog wordt geschreven alsof de tocht nu verreden wordt.  Compleet met commentaar, foto’s en bijschriften uit die tijd.
In de stories van Instagram van NOS Sport wordt in aanloop naar de Elfstedentocht op 1, 2 en 3 januari elke dag een video gepost van wat er in 1997 op die dag gebeurde.

Avondprogramma vanuit Dokkum
In de avond tussen 20.30-21.30 uur presenteert Dione de Graaf op NPO1 vanuit Dokkum een programma. Dokkum, de tiende stad van de elf steden. Het beroemdste keerpunt van ons land. Als je 25 jaar geleden rond half negen ’s avonds hier aankwam, dan wist je dat dat je het ergste had gehad.
Vanuit deze plaats praat Dione de Graaff met hoofdrolspelers van toen, de winnaars en de organisatoren. Met onder meer Henk Kroes, in 1997 voorzitter van de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden en de man die toen die verlossende woorden sprak. Met Wiebe Wieling, sinds 2005 voorzitter van de Vereniging en deelnemer in 1997. En met Erben Wennemars, een van de Elfstedenhunkeraars in ons land.
Verder zijn er natuurlijk oude beelden en is er aandacht voor de honderden, misschien wel duizenden mensen die zich ieder jaar weer sportief en organisatorisch voorbereiden op een evenement dat al 25 jaar niet doorgaat.

9 Comments

  1. Leuk dat ze dit uitzenden. Heel Nederland herinnert zich de Elfstedentocht van 4 januari 1997 nog goed. En de tijd gaat hard, dat het alweer 25 jaar geleden is. Het was een groot spektakel, feest voor iedereen in Nederland. Iets dat in de huidige coronatijd verder weg is dan ooit. Als er in deze winter 2022 een Elfstedentocht wordt gehouden, dan staat er vanwege de geldende coronamaatregelen, niemand langs de kant als toeschouwer. Geen feest, geen publiek in de nieuwe moderne Elfstedentocht. Gelukkig zijn er de beelden van 25 jaar geleden nog, als hulpmiddel om de gezelligheid erbij te denken.

  2. Dit gaat niemand zien. Die van 1997 is ook niet zo interessant. Doe het goed en zend een oudere uit gewoon in zijn geheel en maak daar NPO1 voor een keer voor vrij. Dat is leuk! Als het zo gaat zoals nu, doe het dan niet. En dat geld voor meer dingen bij de NPO.

    • De Elfstedentochten van de jaren 80 zijn juist minder interessant voor het grote publiek. Die Elfstedentochten hebben veel minder mensen van nu, nog meegemaakt. Het hoeft geen bejaarden-uitzending te worden.

      U bent niet verplicht om liefhebber van de jaren 90 te worden, maar gun andere mensen hun plezier en herinneringen.

      • @Patrick Keijzer Ik ben een zeer grote liefhebber van de jaren 90.
        Los daarvan hebben mensen die vanaf de jaren 90 zijn geboren sowieso minder met de Elfstedentocht dan de mensen die voor de jaren 90 zijn geboren. Je moet eens leren om de dingen niet alleen vanuit het je zelf te bekijken maar in het algemeen. Mijn reacties zijn altijd algemeen en vanuit kennis van media een vertaling van wat het gros van de mensen vind.

        Als je voor de jaren 90 bent geboren vind je het leuk vanuit nostalgisch oogpunt maar die gaan dit niet of nauwelijks (helemaal) kijken.

        Als je na de jaren 90 bent geboren ga je dit al helemaal niet kijken. Daar we alleen in 1997 een was en ook nog eens een die weinig inpakt had als je het vergelijkt met voorgaande edities.

        • Ik wist niet dat de Elfstedentocht van 1997 minder indruk heeft gemaakt, dan de voorgaande edities.

          In 2012 zou bijna de 16e Elfstedentocht zijn gehouden. Deze ging niet door. Als de 16e Elfstedentocht (mede door weersomstandigheden) er wel was gekomen, was het nog minder indrukwekkend geworden, dan in 1997. De volgende generaties, geven de sfeer die bij een Elfstedentocht hoort dus minder goed door, is de conclusie.

  3. @Patrick Die van 1997 heeft wel indruk gemaakt maar ik bedoelde meer dat het minder is omdat bij die en de huidige generatie minder leeft omdat ze er niet mee opgegroeid zijn. Wij zijn daarin een uitzondering omdat we radio en tv leuk vinden op een andere manier dan een gewone kijker of luisteraar. Voor ons is het sowieso leuk. Van mij mag de Elfstedentocht wel weer wat vaker gehouden worden.

  4. De 11-stedentocht van 1997 wordt alléén maar uitgezonden omdat het 25 jaar geleden. De datum blijkt belangrijker dan het evenement. Diezelfde tocht werd óók om 1985 en ’86 vergleden . !!!! Toen was het véél hektischer , indrukwekkender en had ontzettend veel emotie. Zowel bij de deelnemers als publiek én radio-en tv !!! In ’85 hadden wij radio uitzending van ‘s-avonds 8 uur tot de volgende dag 17.00 uur !!!!!! In ’86 vanaf 00.00 tot 24.00 uur ,,,,,en werd niet geklaagd over arbeidsdruk of overuren !!!!Wij werden ‘s-nachts getrakteerd op Beerenburg en Suikerbrood door luisteraars, er werd gehuild , ook van het lachen !!!! Super uitzendingen !!!!!! Mijn hoogtepunt van die dagen was het moment in ’86 dat de toenmalige koningin met haar zoon naar ’n soort directiekeet liep en ik tegen de zoon zei : Goed gedaan Jochie !!!! De moeder keek mij trots aan en zei ontroerd : Ja hè mijnheer !!!!!! Dàt waren nog ‘ns tijden !!!Met dank aan een grootse radioman : KEES BUURMAN .

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*