NPO 3FM als gids?

Het is natuurlijk reuze makkelijk om het radiojaar 2018 af te doen als het rampjaar voor 3FM. En toch zou het best wel eens zo kunnen zijn dat zendermanager Sharid Alles de sleutel in handen heeft die de toekomst van NPO radio een beslissende wending kan geven. Hou haar in de gaten, ze heeft verstand van haar vak.

Wat gebeurde er nou in de afgelopen decennia met de publieke radio? Er waren tijden dat 3FM de best beluisterde zender van ons land was. Dus het leek de radiobazen een goed idee om, voor zover dat ging, héél Hilversum maar vol te gooien met muziek. En zo kregen alle zenders een 3FM-saus. Want: muziek verkoopt. De laatste zender die er aan moest geloven wegens te eigenzinnige inhoud was 747AM, het huidige Radio 5.

Wat was het resultaat? Meer luisteraars, riepen de bazen. En ze hadden gelijk, getalsmatig. Radio 2 werd 3FM voor de jongeren van tien, twintig jaar eerder, Radio 5 werd 3FM voor de jongeren van twintig tot veertig jaar eerder. En Radio 1 ging muziek draaien tussen al dat nieuws door en erg gezellig doen. Radio 4 werd 3FM met gouwe ouwe muziek. Het ging goed, vonden de bazen. Totdat het niet meer zo goed ging.

Want het grote voorbeeld van weleer, 3FM, wist steeds minder mensen te bereiken. Hun traditionele luisteraars vonden andere bronnen om hun honger naar muziek te stillen. En bovendien was de concurrentie vanuit commerciële hoek heftig. En 3FM modderde door. Totdat de gifbeker bijna leeg was.

En toen kwam Sharid. Ze wil geen lolbroekerij en geshockjock meer. Ze wil geen kopiezender van de concurrentie zijn. Ze wil nieuwe muziek en bands een platform geven. Ze wil, kortom, een muziekkanaal opzetten waarvan je zeker weet dat geen commercieel bedrijf er aan zal durven beginnen. Ze zet bewust in op een niche-markt. En toont daarmee dat ze zich in haar beleid niet laat leiden door gemakzucht en meedeinen op andermans golven. Ze durft risico’s te nemen. Het valt te hopen dat er in Hilversum bij 3FM eindelijk weer eens een boordevol vat gevuld met onuitputtelijke jonge creativiteit wordt opengetrokken.

Als al die Hilversumse zenders zich hebben gedragen als ’n soort 3FM-clonen, dan geeft dat te denken over hun toekomst. Want al die 3FM-afhakers van nu worden ouder. En als op Spreekbuis Arjan Snijders van NH Radio zich uit zijn Gooise tijd herinnert hoe moeilijk het was om het belang en potentieel van zoiets als podcasts onder de aandacht te krijgen, dan ziet de toekomst van de NPO radio er zorgelijk uit.

Maar goed, met een nieuwe manager met een op de toekomst gerichte en voor Hilversumse begrippen spectaculaire visie, zou het met 3FM best wel eens goed kunnen aflopen. Nou de rest nog. Want Radio 2 zou gewoon een Talpa zender kunnen zijn. En 5 ook. Resteren 4 en 1. Over 4 zeg ik, bij gebrek aan kennis en kunde, niets.

Maar Radio 1 is een ander verhaal. Want onder invloed van het oude 3FM-syndroom is deze zender haar urgentie kwijtgeraakt. Het is echt geen toeval dat ik voortdurend midden in muziektracks of alweer een al dan niet geslaagde columnist of kwis beland als ik 1 aanzet. Met nieuws heeft het allemaal geen donder meer te maken. Ik hoor zo goed als nooit echt nieuws of, misschien nog belangrijker, een verrassende duiding van het nieuws op de zender. Redacties lijken alleen nog maar naar NU.nl te kijken en dan maar weer eens een telefoontje te regelen. Bij 1 is de baas er kennelijk doodsbang voor dat het even niet gezellig is.

Terwijl ook Radio 1 een schatkamer aan creativiteit en nieuwsgierigheid links laat liggen. Toen ik een maand of wat geleden een podcast-festival in Amsterdam bezocht, was ik diep onder de indruk van een generatie twintigers die in eigen beheer de prachtigste reportages maakten over de meest uiteenlopende onderwerpen. Alsof Radio 747 AM digitaal herboren was. En ze doen ’t zonder zenderbaasjes of eindredacteuren. In dat verband vond ik het bijna aandoenlijk om een -overigens heel sympathieke- vertegenwoordiger van ‘Hilversum’ te horen vertellen dat ze misschien ook dáár wel terecht zouden kunnen. Mits….en toen kwam er iets over zenderprofielen en eindredactie. Er werd besmuikt gelachen, om me heen in de zaal.

Er is dus echt wel toekomst voor de radio. De regionalen doen het niet verkeerd, ondanks hun beperkte middelen. Er is nog steeds een publiek voor de ouderwetse zenders. Ze zijn een dagje ouder, dat wel. Reden temeer om Felix Meurders en Philip Freriks gewoon hun werk te laten doen en ze er niet, louter op grond van hun leeftijd, uit te gooien. Jongeren luisteren naar nieuwe dingen op zelfgekozen momenten. En ergens in het midden zit een grote groep die door de commerciële zenders ruimschoots bediend wordt. Ze wéten in Hilversum echt wel dat vissen uit de dezelfde publieksvijver armoede oplevert…. Ze durven alleen het roer niet om te gooien. Het zou eigenlijk zo moeten zijn dat de Talpa’s in deze wereld geen NPO type meer wilde hebben. Wegens ongeschiktheid. We wachten af. Mij maakt het in elk geval geen bal uit wie de 2000 meestgekozen tracks uitzendt.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*