NPO evalueert townhall-sessies over diversiteit binnen de publieke omroep

De Nederlandse Publieke Omroep heeft, in samenwerking met de Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme Rabin Baldewsingh, drie townhall-sessies georganiseerd om diversiteit binnen de organisatie te bevorderen. Tijdens een recente evaluatie op het Media Park bespraken ruim veertig deelnemers, waaronder makers, bestuurders en leidinggevenden, de impact van deze sessies.

Paul Doop (NPO): “Waardevol”
Het waren soms emotionele bijeenkomsten in achtereenvolgens Amsterdam (november), Rotterdam (december) en Almelo (januari). Hoewel het per locatie verschilde, kwam er veel verdriet en frustratie naar boven. Toch was er veel waardering voor het feit dat we dit deden, merkte Paul Doop (RvB NPO) op. “Ik heb het ontzettend waardevol gevonden om het gesprek aan te gaan en om samen tot nieuwe inzichten en actiepunten te komen. Ook al hebben we niet voor alles een oplossing.”

Willemijn Francissen (NTR): “Van moeten naar willen”
Centrale vraag tijdens de evaluatie was waar de publieke omroep nu concreet mee aan de slag moet. De aanbevelingen uit de drie townhall-sessies golden daarbij als leidraad. Zo was het in de diverse bijeenkomsten gegaan over de vraag of er quota ingesteld moeten worden. Ook tijdens de evaluatie bleek menigeen daar voorstander van te zijn. Quota kun je meten en je kunt er mensen voor verantwoordelijk maken, was de redenering. Maar quota zijn niet zaligmakend, zei NTR-directeur Willemijn Francissen. “Als de nadruk te veel op moeten wordt gelegd, gaan mensen in de contramine. We moeten het ook zelf willen. Het is onze taak om mensen binnen onze organisaties daarin te inspireren en hen de toegevoegde waarde van diversiteit en inclusie te laten zien.”

Frederieke Leeflang (NPO): “Niet onderhandelbaar”
Of het nou quota of streefcijfers zijn, de noodzaak van een betere afspiegeling is niet onderhandelbaar, benadrukte RvB-voorzitter Frederieke Leeflang. “Het moét gewoon. Want als we het niet doen, zakt de publieke omroep weg.” Dat viel bij Rabin Baldewsingh in goede aarde. “Dat is wat ik bedoel met leiderschap pakken. Nu ervoor zorgen dat het van de werkvloer ook uitstraalt naar de programmering. Ook op primetime!”

6 Comments

  1. Sommigen lezen NPO en het wordt zwart voor den ogen. De ingewanden gaan romnelen en ze spugen maagzuur nog voor ze gelezen hebben.

    Ik moet aan die twee oude muppets denken. Ook zo komisch.

      • Teiltje?
        Bij de post waar ik werk is het zo divers dat postnl de werkinstrukties nu in het engels verstuurd. Wordt niet over op de borst getrommeld.
        Dat laatst een medelander een boete kreeg van 1500 eurie omdat hij zijn vrachtauto te zwaar beladen had was een crommunicatieverstoring.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*