Programma’s van andere omroepen moeten zich de aanbevelingen in het onderzoek naar Ongehoord Nederland ook aantrekken. De ombudsman meldt op haar site: “Ik kan niet één geval, bij één bepaalde omroep veroordelen als het publiek dezelfde dingen signaleert bij andere programma’s, ook al gebeurt het daar dan minder frequent of systematisch. Om die reden raakte dit onderzoek ook journalistieke producties van andere publieke omroepen.”
Van omroepen mag volgens haar geëist worden dat ze zich houden aan de afgesproken normen in Journalistieke Code, die hebben ze allemaal onderschreven. En ze moeten zich houden aan de in de Mediawet beschreven én gezamenlijk aanvaarde uit te dragen waarden. Betrouwbaarheid hoort daar bij.
De ombudsman toetst en doet alleen een uitspraak over inhoudelijke klachten over journalistieke producties. Andere organisaties zoals de NPO en het Commissariaat voor de Media kunnen bij overtreding sancties opleggen. Die route is voor het publiek niet transparant en weinig begrijpelijk. De ombudsman: “Voor het publiek moet helder gemaakt worden wat de journalistieke normen en waarden zijn, welke consequenties er zijn als die genegeerd worden, en wie sancties kan opleggen. Zo wordt duidelijk hoe er vóór het publiek en met publiek geld journalistiek bedreven wordt.”
Duidelijk omroep On zit niet op de stoel bij de regering en verkondigd iets anders dan de voorgeschreven boodschap en moet dus moet dus vallen!
Je begrijpt er weer niks van.
Ze hebben getekend dat ze zich conformeren aan de journalistieke code en nu houden zich ineens er weer niet aan.
Snap je het nu?
Oh, ja, “verkondigd” moet met een “T”. (eerst even nadenken voor je iets post)
wie houd zich daar nu an dan , heb je de kaag docu gezien was een groot d66 reclame spot en dat bagataliseren ze, meten met 2 maten en zo is er zoveel, maar de juiste boodschap van de regering moet verkondigd worden, maar ojee als je er tegen in gaat!
Prima dat de ombudsman van de NPO Margo Smit vroeger Mark Smit heette, maar ik vind de term “ombudsman” ondanks de prima geslaagde transitie bijzonder kwetsend. Maak er dan “ombudspersoon” of “ombudsentiteit” van.