Omroep Brabant is een intensieve samenwerking gestart met een aantal lokale omroepen in de provincie. Er zijn redacteuren van Omroep Brabant bij lokale omroepen neergezet, om het nieuws uit die regio’s beter te verslaan.
“Zo krijgen we een nog fijnmaziger nieuwsnetwerk in onze provincie”, zegt directeur Henk Lemckert van Omroep Brabant. “Meer aandacht voor het kleinere nieuws uit gebieden waar we nu te weinig komen.”
Bij de omroep ZuidWestTV, dat Bergen op Zoom, Roosendaal en Woensdrecht als werkgebied heeft en om Studio040 dat zich op Eindhoven en Geldrop-Mierlo richt, zijn inmiddels redacteuren van Omroep Brabant geplaatst. “Hierdoor versterkt Omroep Brabant de positie van de samenwerkende lokale omroepen, maar krijgt de regionale omroep ook veel nieuws terug”, legt Lemckert uit.
Binnenkort wordt de samenwerking met lokale omroepen nog verder uitgebreid. Per 1 mei worden nog eens vijf journalisten bij verschillende lokale omroepen in Brabant neergezet, die worden betaald door de NOS. Door de samenwerking tussen de NOS, Omroep Brabant en lokale omroepen wordt de lokale journalistiek verder versterkt, zegt Lemckert. “We werken op basis van gelijkheid en grote openheid met elkaar samen en wisselen ons nieuws uit. Alleen dan kun je elkaar echt versterken.”
Bron: Omroep Brabant
Waarom moet dat door de NPO betaald worden? De Regionalen krijgen toch financiële bijdragen van de overheid.
Nog eens lezen: NPO wordt niet genoemd.
Een deel wordt betaald door Omroep Brabant, een ander deel wordt betaald door de NOS. Dat zijn de omroepen die het nieuws kunnen opnemen in hun programma’s.
Lokale omroepen krijgen zo weinig subsidie dat ze vaak de huur van een kleine studio niet eens kunnen betalen, laat staan betaalde krachten.
Bovendien besteden sommige gemeenten de subsidie die ze behoren door te sluizen naar lokale omroepen aan andere dingen, of ze willen vervolgens een flinke vinger in de pap.