Omroep Flevoland naar rechter om noodbevel

Hoofdredacteur Allard Berends van omroep Flevoland stapt komende maandag naar de bestuursrechter om bezwaar aan te tekenen tegen een noodbevel van de burgemeester van Luttelgeest, dat was afgekondigd in verband met een geheime bijeenkomst. Aanvankelijk overwoog Berends bij de politie aangifte te doen, maar juridisch intern overleg deed hem besluiten een andere protestweg te kiezen.

Op de bijeenkomst werden bewoners geïnformeerd over de komst van een asielzoekerscentrum. In een straal van 5 kilometer was het voor de pers verboden om het gebied te komen, waar de bijeenkomst werd gehouden. Alleen genodigden waren welkom.

Noord-Korea​
Journalistiek Nederland is ondertussen sinds donderdagavond flink in rep en roer door dit noodbevel. “Luttelgeest wordt het Noord-Korea van Nederland genoemd, de burgemeester moet onmiddellijk weggestuurd worden, dit is een democratie onwaardig”, zo wordt onder meer op de social media gezegd.

Ook minister Plasterk vindt dat de pers in principe zijn werk vrij moet kunnen doen, zo zei hij tegen de NOS. Volgens journaliste Ingrid Kupers van de regionale omroep was er niets te zien op de parkeerplaats bij de samenkomst,  toen de politie haar sommeerde te vertrekken.

“Dit draagt bij tot de veronderstelling dat de burgemeester de bijeenkomst onder de pet wilde houden. Er kwamen uiteindelijk 40 tot 50 mensen op af. Het is een afgelegen gebied met veel boerderijen. Er waren geen signalen dat dit tot grote onrust zou leiden”, aldus Kupers op NPO radio 1.
 
Nieuwsgaring
Hoofdredacteur Berends noemde het een schande, ook omdat bij een noodbevel de media officieel geïnformeerd moeten worden en dat is volgens hem niet gebeurd. Hij spreekt van een verhindering van de vrije nieuwsgaring.

Burgemeester van der Werff van Luttelgeest was bang voor problemen omdat informatieavonden in andere gemeenten uit de hand waren gelopen en daar was de pers in zijn ogen mede de oorzaak van. De bewoners moesten vrijuit kunnen spreken en dat was niet mogelijk door de aanwezigheid van de pers, zo vindt hij.

Thomas Bruning van de journalistenvakbond NVJ spreekt van het zoveelste incident waarbij de pers de toegang wordt geweigerd en zijn controlerende taak niet kan verrichten. Eind oktober zei Bruning tegen Spreekbuis.nl.al dat het niet aan gemeenten is om voor burgers te bepalen of de pers zijn werk wel kan doen. “In zijn algemeenheid is het uiteindelijk is het aan de journalisten zelf om hun eigen verantwoordelijkheid te kennen”. (foto omroep Flevoland.nl)

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*