Omroep MAX komt met nieuwe podcastserie ‘Helden van de Nederpop’

In de nieuwe podcastserie Helden van de Nederpop gaat MAX-radiopresentator Daniel Dekker samen met Nederlandse muzikanten van vroeger en nu op zoek naar de ziel van de Nederlandse muziekcultuur. Van Willeke Alberti en Imca Marina, tot Frans Duijts en Peter Koelewijn: een groot deel van Neerland’s muzikale trots komt aan bod. De eerste twee afleveringen van de podcast zijn vanaf nu te beluisteren in alle podcastapps en via de app en site van NPO Radio 5.

In zes afleveringen neemt Daniel Dekker de luisteraar mee in de nostalgische wereld van de Nederlandse muziekgeschiedenis en worden verrassende muziekverhalen verteld. Tegelijkertijd wordt er een tijdsbeeld van Nederland geschetst: in welke periode leefden deze artiesten? En hoe zag de wereld er toen uit? 

Dood André Hazes: het einde van een tijdperk
De eerste reeks over het levenslied start bij de publieke uitvaart van André Hazes in de Amsterdam Arena in 2004. De dood van Hazes betekende het einde van het tijdperk van het Nederlandse levenslied. Het werd een avond van complete verbroedering binnen de Nederlandse muziekcultuur. Diverse Nederlandse artiesten uit veel verschillende genres traden op: ‘iedereen’ was er. Met het overlijden van André Hazes verloor Nederland hét gezicht van het levenslied op dat moment. Daniel Dekker spreekt in de eerste aflevering van Helden van de Nederpop met Paul de LeeuwRonnie ToberWilleke Alberti en Wim Bohnen, ceremoniemeester van de grootse uitvaart van Hazes.

Het levenslied
Wat betekent het levenslied voor onze muziekcultuur? Hoe is het ontstaan? Hoe heeft de liefde zich ontwikkeld? En hoe kan het dat grote hits van André Hazes, maar ook van sterren als Willeke Alberti en Ronnie Tober de tand des tijds doorstaan en tegenwoordig nog steeds tot in de late uurtjes luidkeels worden meegezongen in cafés? Welke artiesten doken in het genre en maakten er hun carrière van, maar ook: welke artiesten namen het mee als inspiratie voor eigen nummers binnen totaal andere genres? 

De hits van Johnny Hoes
In de tweede aflevering gaan we terug naar de jaren 60 en 70. Daniel Dekker gaat in gesprek met onder anderen Imca Marina en Jacques Herb. Wat was de rol van het levenslied in die tijd? Ook reist Daniel af naar Weert, naar de studio’s van Telstart Music van Johnny Hoes. In deze legendarische omgeving spreekt hij met Johnny’s zoon Adri-Jan. Ze praten over de vele hits die zijn vader schreef, over alles successen, maar ook over verlies en afscheid. 

Helden van de Nederpop
Nu te beluisteren in alle podcastapps, de app en site van NPO Radio 5 en via MAXVandaag.nl/podcast

Presentatie: Daniel Dekker

4 Comments

  1. Bij Nederpop denk ik toch meer aan Q65, Cuby en zijn Blizzards, Hans Vermeulen, Herman Brood , de Kast of Focus ( zo kunnen er fluitend nog 500 bij )dan aan Willeke en Imca !!!!

  2. Het is volgens mij Telstar van Johnny Hoes.
    Nederpop was/is zeer geliefd in bvb UK, maar dan het betere werk als Shocking Blue, Earring(s) en Earth & Fire enz.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*