(omroepgeschiedenis) Grootste familie in schoolgebouw

In de reeks over voormalige omroepgebouwen ditmaal aandacht voor de huisvesting van ’De grootste familie van Nederland’. De Tros, erfgenaam van de piratenomroep TV Noordzee (die uitzond vanaf het REM-eiland), heeft op verschillende plekken in Hilversum gezeten. Eind 2013 verhuisde de omroep vanuit het voormalige Christelijk Lyceum aan de Lage Naarderweg naar het oude onderkomen van de Wereldomroep.

De marine moest er in december 1964 aan te pas komen om Radio Noordzee en TV Noordzee – voorlopers van de Tros – het zwijgen op te leggen.

De commerciële omroep zond uit vanaf een platform op zee, buiten de Nederlandse territoriale wateren, het REM-eiland. Die afkorting stond voor Reclame Exploitatie Maatschappij, waarin scheepsbouwer Verolme en andere grootindustriëlen samenwerkten. Zeventien dagen na de eerste tv-uitzending stelde een meerderheid van de Tweede Kamerleden zich achter de ’anti-REM-wet’. De marine rukte uit en maakte een eind aan Nederlands eerste commerciële tv-omroep.

Landré
De initiatiefnemers, geadviseerd door mr. J.M. Landré en ondersteund door De Telegraaf, waren echter niet voor een gat te vangen. Direct nadat de wet was aangenomen was er een oproep aan de luisteraars en kijkers gedaan. Die leverde binnen enkele weken 300.000 aanmeldingen op voor de Televisie & Radio Omroep Stichting, die – als zesde omroep – een officiële zendmachtiging wist te verwerven. Doel was de programma’s van TV en Radio Noordzee voort te zetten.

’Als Nederland in hokjes is verdeeld, dan zijn wij het marktplein waarop iedereen samenkomt’, aldus de omroep. ’Wij zijn geen zuil maar een fundament.’ De eerste uitzending van de Tros vond plaats op 2 oktober 1966.

De omroep werkte eerst vanuit Amsterdam, vanuit Herengracht 543. Daarna verhuisde de Tros naar Hilversum. Daar werd volgens www.tgooi.info onder meer onderdak gevonden in Villa Randerode, op de hoek van de Emmastraat (nr. 61) en de Sophialaan (nr. 1), aan de Minister Hartsenlaan 1a, en (vanaf 1975) enkele jaren in een villa aan de Johannes Geradtsweg 111-113.

Kantoorruimte bood – van 1982 tot 1998 – ook Villa Hoogerheide (zie aflevering 7 van deze serie), de villa Kriek-Over aan de Ceintuurbaan 2 en de in opdracht van baron Tindal gebouwde tuinmanswoning aan de Ceintuurbaan 4.

Christelijk Lyceum
Vanaf 1970 fungeerde het voormalige Christelijk Lyceum aan de Lage Naarderweg 45-47 als hoofdgebouw van de omroep. Dit pand was gebouwd in 1921 naar een ontwerp van architect J.L. van der Bom. Het gebouw kwam vrij toen de school – waarop omroepcoryfeeën als Willem van Kooten, Andries Knevel en Rik Felderhof hebben gezeten – naar de Bisonlaan verhuisde en daar verder ging als Comenius College.

’Tros betrekt een nieuwe vesting’, kopte De Telegraaf vrijdag 9 oktober 1970. In de rubriek ’radio & tv journaal’ ging het over de voorgaande dag, donderdag 8 oktober, ’een dag die een mijlpaal betekent in de geschiedenis van de Tros’. ’De dag waarop met tromgeroffel en trompetgeschal het nieuwe Tros-onderkomen in het verbouwde Christelijk Lyceum aan de Lage Naarderweg te Hilversum in gebruik werd genomen.’

Tros-voorzitter P.R.M.J. Hanraets had de ’vele autoriteiten uit radio- en televisiewereld’ toegesproken. In zijn speech stond hij stil bij de snelle groei en de onafwendbare komst van de A-status. Verder verwees Hanraets de geruchten over een fusie nadrukkelijk naar het rijk der fabelen.

Daarna verrichtte burgemeester dr. P. J. Platteel de officiële opening van het gebouw. Hij maakte daarbij volgens De Telegraaf ’een toespeling op het schoolgebouw’ en ’het feit dat de minister van CRM de Tros enige tijd geleden nog niet geschikt had gevonden voor B-omroep door een te hoog percentage zwartkijkers’. TROS-directeur Landré reageerde op die opmerking. ’Wij vonden dat rapport wel goed, maar de leraar CRM niet. Daarom gaan wij nu aan ons herexamen beginnen. Overigens waren de rapporten van mijn collega’s ook aan de zwakke kant.’

Vliegtuigje
Tijdens de officiële opening vloog een vliegtuigje boven het nieuwe Tros-complex met daarachter de tekst ’Proficiat Tros Karel Prior’. Prior was één van de eerste medewerkers van Radio Noordzee, waar hij het programma Prioriteiten presenteerde. Daarna werkte hij – onder meer – voor de Tros.

Het voormalige schoolgebouw aan de Lage Naarderweg fungeerde lange tijd als omroepgebouw. In 1998 werd het flink uitgebreid naar een ontwerp van architect P.J. de Clerq Zubli.

Op 1 januari 2014 fuseerde de Tros met de Avro tot AVROTROS. De omroepen verhuisden in december 2013 vanaf respectievelijk de Lage Naarderweg en de ’s-Gravelandseweg naar hun nieuwe, gezamenlijke onderkomen: het voormalige Wereldomroep-complex aan de Witte Kruislaan.

In het leegstaande pand aan de Lage Naarderweg vestigde zich begin 2018 het Hilversumse bedrijf Independer.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*