(omroephistorie) De schoenendoos van RTL

In deze aflevering aandacht voor de huisvesting van RTL Nederland. Die omroep zat geruime tijd verspreid over een flink aantal gebouwen op het bedrijventerrein Kerkelanden. Vanaf november 2003 begon de gefaseerde verhuizing naar het Mediapark, waar RTL nu gevestigd is in haar eigen gebouw aan de Barend en Van Dorpweg (nr. 2).

De wordingsgeschiedenis van RTL (Nederland) wordt bepaald door een imposante hoeveelheid fusies, splitsingen, overnames en naamsveranderingen, directies en grootaandeelhouders.

Een belangrijk tijdstip is voorjaar 1989. Veronica bekeek toen de mogelijkheid om vanuit het buitenland (via de satelliet) commerciële televisie in Nederland te gaan uitzenden. Op die manier kon de Mediawet worden omzeild. Veronica ging de samenwerking aan met CLT (Compagnie Luxembourgeoise de Télédiffusion, ontstaan uit de RTL Group) in Luxemburg. RTL Véronique zag het levenslicht. Deze commerciële zender startte op 2 oktober 1989 met tv-uitzendingen. Catherine Keyl presenteerde het openingsprogramma. Loretta Schrijver en Jeroen Pauw zorgden voor het nieuws, en Dieuwertje Blok en Viola Holt voor een dagelijks magazine, de 5 Uur Show.

TV10
In februari 1990 nam het Luxemburgse CLT het grootse gedeelte van TV10 over en voegde dat samen met RTL Véronique. De naam veranderde in RTL4.

Nagenoeg vanaf het begin zat de nieuwe commerciële omroep op bedrijventerrein Kerkelanden in Hilversum-Zuid. In oktober 2014 blikte presentatrice Catherine Keyl terug op die ’cowboytijd’ van een kwart eeuw geleden. Zij werkte indertijd bij de ’sjieke’ (en publieke) AVRO. Ruud Hendriks vroeg haar in juli 1989 of zij voor het nog niet bestaande RTL Véronique een ontbijtshow wilde maken. ’Op 2 oktober moesten we van start. Het duurde en duurde maar voor we hoorden waar het kantoor zou komen, uiteindelijk op de Franciscusweg. Een kantoorpand omgebouwd tot tv-studio.’ Bureaus of telefoons ontbraken nog.

Zak kwartjes
’Toen we dan eind augustus begonnen met voorbereiden, waren er nog steeds geen telefoons. Omdat mobieltjes nog niet bestonden, zat er niet veel anders op dan met een zak kwartjes naar winkelcentrum Kerkelanden te vertrekken en daar in een telefooncel je gasten uit te nodigen. Die kwartjes kreeg niemand terug van de administratie, want je had geen bonnetje.’

’De studio, of wat daar voor doorging, was veel te laag en er zat geen airco in, zodat we regelmatig bij temperaturen van veertig graden presenteerden. De gang voor de studio daarentegen, waar de gasten op hun beurt zaten te wachten, was ijskoud, omdat deze zich naast de toegangsdeur tot het pand bevond die natuurlijk regelmatig open en dicht ging omdat medewerkers binnenkwamen. Jaren later kwam ik nog Kamerleden tegen die zeiden: ’’O ja, jij deed dat programma waar je op een ijskoude gang vieze oude broodjes te eten kreeg.’’.’

Jongbloed
Op de website van Spreekbuis is een aflevering van het programma Jongbloed en Joosten van vrijdag 29 september 1989 te zien. Daarin wordt uitgebreid teruggeblikt op wat er vooraf ging aan de eerste uitzending van RTL Véronique. Aan het woord komen algemeen directeur Lex Harding, programmadirecteur Ruud Hendriks, Catherine Keyl, Jeroen Pauw, Loretta Schrijver en Gert Berg. Verder een blik achter de schermen met onder meer een screentest en redactiewerkzaamheden.

In het onlangs verschenen boek ’100 jaar Hilversum Mediastad’ van Peter Schavemaker worden onder veel anderen Freddy Thyes en Henri Roemer geinterviewd. Beide Luxemburgers waren betrokken bij de oprichting van RTL. In de begintijd logeerden zij onder meer in Hotel Lapershoek. Later kwamen zij respectievelijk in Hilversum (Kerkelanden) en in Loosdrecht te wonen. Roemer vertelt dat RTL in april 1989 ontstond in een villa aan de Lindenheuvel 67, eigendom van Lex Harding en Peter de Jager. ’In het begin had iedereen het idee dat er maar twintig, dertig mensen bij ons televisiestation gingen werken. Snel zagen we in dat dit niet ging en we moesten verhuizen naar een groter pand in Kerkelanden.’ De optie Mediapark viel af: te duur en te dichtbij de concurrentie.

Kansloos
In ’100 jaar Hilversum Mediastad’ vertelt Bert Habets, oud-topman van RTL, dat de omroep op een gegeven moment verspreid zat over maar liefst zeven panden in Kerklanden. ’Dat was kansloos, bij slecht weer moest je altijd je jas aan en muts op en met je stukken over straat.’ In oktober 2001 meldde De Gooi- en Eemlander dat de Holland Media Groep (RTL 4, RTL 5 en Yorin) overwoog om te vertrekken uit de kantoren en studio’s aan de Franciscusweg. Er waren diverse opties, waaronder het Mediapark en Amstelveen (waar advertentieverkoopclub IP zat). Uiteindelijk besloot de omroep in Hilversum te blijven.

Eind 2003 startte de gefaseerde verhuizing naar de centrale huisvesting, het voormalige Endemol-pand op het Mediapark. Onder de kop ’Van schoenendoos naar paleis’ bracht De Gooi- en Eemlander een reportage over de verhuizing – op 11 januari 2004 – van radiozenders Yorin FM en RTL FM naar de gloednieuwe studio’s. De redacties van de programma’s van RTL 4, 5 en Yorin zaten tot op dat moment verspreid over een groot aantal gebouwen. De jonge radiozender RTL FM bijvoorbeeld was gehuisvest in een noodgebouwtje op een parkeerterrein. Een caravan, noemde nieuwslezeres Hannelore Zwitserlood haar werkplek, die ze zonder weemoed verliet. ’De deuren moesten dicht blijven, anders kwamen de uitlaatgassen naar binnen.’

Programmadirecteur Stephan Koot van Yorin FM was zeer te spreken over de studio’s, die volledig digitaal werden gestuurd. ’We komen vanuit een schoenendoos in een weelderig paleis. Wij waren best wel klein behuisd. Dit nieuwe gebouw geeft aanleiding er echt wat van te maken.’ Nadat de radiozenders waren verhuisd, werden alle programma’s van HMG vanaf het mediapark verzorgd. Eind november 2004 verhuisde RTL Nieuws, daarvoor waren Boulevard en Barend en Van Dorp al verplaatst. Alleen het management bleef nog even achter in Kerkelanden. Fons van Westerloo zelf betrok pas in september 2004 zijn nieuwe kantoor op het mediapark.

Nieuwe allure
’Onze komst heeft het Mediapark nieuwe allure gegeven en is daarmee behouden’, blikt oud-topman Bert Habets terug. ’RTL bleek uiteindelijk een heel stabiele factor.’ Toen ’alles in de vastgoedsector in brand stond’ verlengde de omroep het huurcontract met tien jaar.

In 2011 ging het verhaal dat RTL naar Amsterdam wilde verkassen. Onzin, volgens Habets. RTL wilde op het Mediapark blijven.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*