De transmediale vlog-detective ‘Jennifer Stript’ heeft de Digital Media Circom Award gewonnen. De jury was vooral onder de indruk van het gebruik van verschillende sociale media in combinatie met een spannende vertelvorm. Circom is de Europese vereniging van regionale omroepen. In totaal zijn 209 omroepen aangesloten. Sinds 1990 reikt Circom jaarlijks in tien verschillende categorieën awards uit voor de beste producties gemaakt door regionale omroepen. De prijsuitreiking van de Circom Awards was op 26 mei in het Ierse Galway.
Friestalig boek
‘Jennifer Stript’ is ontwikkeld door Halbe Piter Claus, regisseur en programmamaker bij Omrop Fryslân, als onderdeel van een breder gezondheids- en leesbevorderingsproject. Bij de YouTube-serie hoort ook het Friestalige boek Skuldich. Alle leerlingen uit de eerste klas van het voortgezet onderwijs hebben dat gekregen.
Grote verrassing
“Het was een grote verrassing, want het is een grote prijs”, zegt programmamaker en regisseur Halbe Piter Claus. “Ik ben er heel blij mee.” De prijs bestaat uit een award en een trip naar Ierland om de prijs op te halen. “Ze zijn benieuwd hoe we het gemaakt hebben, dus daarom zal ik een workshop geven om te laten zien hoe we het hebben gedraaid.” Claus noemt het genre infotainment. “We willen een actueel maatschappelijk relevant verhaal in het Fries vertellen. En bekijken hoe we de doelgroep van jongeren tussen 12-15 jaar kunnen bereiken.”
Samenwerking
In het project werken verschillende partijen samen, zoals de GGD, Lêsno en Leeswaar, die elkaar aanvullen. “De GGD zit erbij omdat het ook gaat over sexting en stress en burn-out. En anderen willen weer graag het lezen bevorderen en daarom is er ook een boek geschreven.”
Dit is eigenlijk al de vierde Jennifer-serie. Eerder maakten ze ‘Jennifer to the Max’. “Wat er nu komt? Dat weet ik niet. De derde serie lag klaar om te draaien, maar kon niet doorgaan vanwege corona. Die ligt dus nog op de plank. Het zou mooi zijn als we die kunnen maken.” Jennifer Stript vertelt het verhaal van een jonge vrouw, Jennifer de Vries, die een populair mode-influencer is op YouTube. Haar succesverhaal verandert in een nachtmerrie als een hacker haar met naaktbeelden begint te chanteren. Jennifer wordt gedwongen opdrachten uit te voeren en komt er op die manier achter dat de mode-industrie zich schuldig maakt aan grootschalige uitbuiting van arbeiders en ernstige milieuvervuiling.
Bewustwording
Laura Oosterloo speelt de rol van Jennifer. Ze is natuurlijk erg blij met de prijs. “Ja, ik krijg allemaal reacties, felicitaties en appjes. Niet iedereen weet dat ik de rol speel. Ik denk dat de doelgroep denkt dat ik Jennifer ben.” Door het verhaal heeft ze zich ook verdiept in het onderwerp. “Ik ben er wel van geschrokken hoe dat gaat in de kledingindustrie. Dat mensen niet goed worden betaald en onder slechte omstandigheden werken. Daar sta je niet bij stil als je kleren koopt. Ik ben me er nu heel bewust van geworden.” Ze hoopt met het programma voor leerlingen van de middelbare school meer bewustwording bij de doelgroep te creëren. ‘Jennifer Stript’ is tot stand gekomen door een samenwerking tussen Omrop Fryslân, GGD Fryslân, Lêsno en Leeswaar.
Eervolle vermelding
Het peuterprogramma ‘Dûnsje mei Tomke’, gemaakt door Feije van der Meer, krijgt in de categorie Music and Arts een eervolle vermelding bij de Circom Awards.
Dit hebben jullie op 13 april ook al gemeld. Dus lekker actueel …
https://www.spreekbuis.nl/omrop-fryslan-wint-europese-prijs-met-vlog-detective-jennifer-stript/