Ondanks populariteit is winst bij streamingdiensten niet vanzelfsprekend

Streamingdiensten zijn niet meer weg te denken uit Nederlandse huishoudens. Uit onderzoek van ABN AMRO blijkt dat in 2023 maar liefst 70% van de huishoudens met een internet- of mobielabonnement ook een abonnement heeft op een streamingdienst. Dit is een enorme stijging ten opzichte van 2016, toen slechts 7% van de Nederlanders een dergelijk abonnement had. Toch betekent deze populariteit niet automatisch dat alle streamingdiensten winst maken.

Netflix blijft de absolute marktleider in Nederland en is aanwezig in bijna de helft van de huishoudens. Videoland volgt met 20%, Disney+ met 19%, Amazon Prime Video met 15% en Viaplay met 12%. Opvallend is dat een aanzienlijk deel van de gezinnen met kinderen meerdere abonnementen heeft: bijna een kwart van deze gezinnen heeft vier of meer streamingdiensten. Dit wijst op een groeiende behoefte aan een divers aanbod van films en series, maar tegelijkertijd ervaren consumenten steeds vaker de financiële druk van deze diensten. De regelmatige prijsstijgingen stuiten op weerstand, en er is een groeiende groep consumenten die overstapt op illegale IPTV-abonnementen om kosten te besparen.

Ondanks het enorme aantal abonnees is de financiële situatie van streamingdiensten zeer wisselend. Netflix is een van de weinige spelers die structureel winst maakt. In 2023 rapporteerde het bedrijf een nettowinst van 5,4 miljard dollar, mede dankzij hoge abonnementstarieven, een wereldwijd bereik van 278 miljoen abonnees en de strategische focus op eigen producties. Daarnaast genereert Netflix extra inkomsten via zijn advertentie-ondersteunde abonnementsvorm.

Disney+ is daarentegen nog niet structureel winstgevend. De streamingtak van Disney, inclusief Hulu en ESPN+, leed in 2023 een verlies van 2,5 miljard dollar. Toch lijkt de situatie te verbeteren door prijsverhogingen en advertentie-inkomsten. Het bedrijf verwacht in de loop van 2024 winstgevend te worden.

HBO Max, inmiddels onderdeel van Warner Bros. Discovery, heeft wisselende resultaten. Hoewel de dienst periodes van winst kent, leed moederbedrijf Warner Bros. Discovery in 2023 een verlies van 2,1 miljard dollar. Hoge schuldenlasten en grote investeringen in prestigieuze series zoals The Last of Us en House of the Dragon drukken zwaar op de financiën. Om kosten te verlagen, verkoopt het bedrijf steeds vaker licenties van eigen producties aan derden.

Een van de grootste financiële zorgenkindjes in de streamingwereld is Viaplay. De Scandinavische dienst heeft grote moeite om winstgevend te worden, mede door de hoge kosten voor sportrechten, zoals de Formule 1 en de Premier League. In 2023 leed Viaplay honderden miljoenen euro’s verlies en moest het drastisch bezuinigen. Prijsverhogingen hebben weinig geholpen, aangezien veel abonnees afhaken door de oplopende kosten.

SkyShowtime, dat nog relatief nieuw is op de markt, is eveneens verliesgevend. Het platform hoopt via schaalvergroting en licentieverkoop uiteindelijk winstgevend te worden, maar heeft vooralsnog een beperkt aantal abonnees. In Nederland blijft Videoland een unieke speler, aangezien de dienst zich richt op de lokale markt. RTL Nederland geeft geen exacte cijfers over de winstgevendheid, maar het is aannemelijk dat Videoland op enige winst maakt of break-even draait.

Hoewel streamingdiensten razend populair zijn, blijkt het verdienmodel voor veel aanbieders nog een uitdaging. Netflix is de enige grote speler die consequent winst maakt, terwijl concurrenten nog miljarden investeren in groei en contentontwikkeling en winst nog op zich laat wachten.

1 Comment

  1. De kans voor open doel om IPTV zelf in te brengen, werd niet gemist. Staat niet in het ABN onderzoek zo genoemd, maar soit. Je hebt een obsessie of niet. Vorige keer dat Spreekbuis een onderzoekje misbruikte om IPTV er weer met de haren bij te trekken, betrof het data van meer dan 7 naar geleden om de vermeende actuele illegaliteit te stutten. Totaal mataglap.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*