In het tijdperk van overvloedige televisieopties – van traditionele lineaire tv tot video-on-demand – leidt de simpele vraag “Wat te kijken op tv?” nog altijd tot discussies in vele Nederlandse huishoudens. Uit onderzoek van vergelijkingswebsite Slimster.nl blijkt zelfs dat 7,5% van de ondervraagde 2000 Nederlanders over dit onderwerp het vaakst ruziemaakt. De toegenomen kijkopties lijken het er niet makkelijker op gemaakt te hebben.
Vooral onder de jongere kijkers (18-30 jaar) is de strijd om de afstandsbediening (of streamende smartphone) een hevige. Liefst 10,8% van de ondervraagden in deze leeftijdscategorie voert thuis over dit thema de meeste discussies. De invloed van streamingdiensten, met hun uitgebreide en snel veranderende aanbod, speelt hierbij volgens Slimster vermoedelijk een grote rol. Deze leeftijdsgroep is vaak meer geneigd om series en films on-demand te kijken, waardoor de keuzemogelijkheden exponentieel toenemen. Vijftigers en zestigers, die nog vaker lineair kijken, ervaren minder keuzestress. ‘Slechts’ 5,4% van hen no emt de afstandsbediening als meest frequente ruzie-onderwerp.
Op provinciaal niveau constateert Slimster ook interessante verschillen. In Limburg (12,5%) en Zeeland (11,5%) wordt er aanzienlijk meer gediscussieerd over de tv-keuze dan bijvoorbeeld in Utrecht (3,2%). Dat lijkt los te staan van het al dan niet gebruikmaken van streamingdiensten. Zo heeft in Limburg 50% van de ondervraagden een of meerdere streamingabonnementen, in Zeeland en Utrecht is dit respectievelijk 58% en 60%.
Technologie verandert strijd om afstandsbediening
Het onderzoek van Slimster laat zien dat de tv-keuze in Nederlandse huishoudens inmiddels veel verder gaat dan een simpele afstandsbedieningsstrijd. Het illustreert een grotere dynamiek van veranderende kijkvoorkeuren, de impact van technologie en regionale verschillen in mediaconsumptie.
kind heeft eigen tv en mobiel. met mijn partner geen problemen over wat we kijken, geven en nemen of terugkijken. nog nooit ruzie gemaakt over zulke onzinnige dingen