De podcast ‘De dood van Robert’ van Omroep Gelderland wint de Gouden Regiohelden Award, de jaarlijkse prijs voor de beste journalistieke productie van alle Nederlandse regionale omroepen. Deze inzending wint ook de Regiohelden Award in de categorie Luistervink. Het onderzoekswerk van RTV Noord in het aardbevingsdossier wordt beloond met de Regiohelden Award in de categorie De Nieuwsjager. De podcast ‘Pretpark Veluwe’, ook van Omroep Gelderland, wint de Award in de categorie De Verhalenverteller. ‘Opvallend, zoveel meer ruimte voor onderzoeksjournalistiek en podcasts’, aldus juryvoorzitter Dionne Stax.‘Niet alleen bij de winnaars, maar ook in de lijst van genomineerden zie je deze ontwikkeling. Ga daar vooral mee door!’
Het geschiedenisprogramma ‘Tot op de Bodem’ van Omroep Flevoland wint de Award in de categorie De Beeldvanger en Carmen Nelissen van RTV Utrecht wint De Nieuwkomer Award, de prijs voor jong talent. De Uitvinder Award gaat naar een Limburgse traditie: de App Oud Limburgs Schuttersfeest van L1 heeft deze prijs gewonnen.
Vakjury
‘Dit is echt een voorbeeld voor andere omroepen, zo inspirerend en vernieuwend!’Tijdens het juryberaad waren er veel complimenten te horen voor de verschillende inzendingen voor de Regiohelden Awards 2021. 63 inzendingen van de 13 regionale omroepen zijn door de vakjury onder leiding van voorzitter Dionne Stax beoordeeld. Naast de voorzitter bestaat de jury dit jaar uit Gerie Smit (NH), Heidi Wulfsen (NOS), Peter Smet (SvdJ), Carmen Fernald (Omroep MAX), Evert Cuijpers (Omroep Venlo) en Nejifi Ramirez (Bureau Regio). De vakjury heeft een vertegenwoordiging van zowel de lokale als landelijke omroepen en opereert onafhankelijk.
Unaniem
De jury is unaniem in haar oordeel over de Gouden Regiohelden Award: Dit is de beste journalistieke productie van 2021. De podcast steekt er met kop en schouders bovenuit. Het is journalistiek handwerk, er is goed onderzoek gedaan en alle perspectieven samen maakten het verhaal. Het onderwerp is schrijnend, juist ook doordat het laagje voor laagje afgepeld wordt.
Trots
De jury is trots op de winnaars. Zij laten zien waar de regionale omroep in Nederland voor staat: creatieve, onderzoekende en vernieuwende programma’s maken en tegelijkertijd een luis in de pels zijn van bestuurders en politiek. En natuurlijk ook de vinger aan de pols houden bij de bestuurders en opkomen voor de burgers in hun verzorgingsgebied.
De winnaars van de Regiohelden Awards 2022:
De winnaar van de categorie De Nieuwsjager is: Het drieluik ongelijke behandeling aardbevingsschade van RTV Noord. Dit nieuws heeft echt impact omdat deze serie voor de overheid aanleiding was om de behandeling van de aardbevingsschade aan te passen. De jury stelt vast dat je je journalistieke werk goed doet als je het voor elkaar krijgt om iets wezenlijks te betekenen voor je publiek. ‘Je ziet dat de journalisten bij RTV Noord in goed contact staan met hun publiek. Dit nieuws komt uit hun netwerk van de mensen die daar wonen. De makers komen op voor de inwoners en maakt de verschillen die er zijn bij de behandeling van de aardbevingsschade aanhangig.’
De winnaar van de categorie De Uitvinder is De App Oud Limburgs Schuttersfeest van L1.Deze app giet traditie in een nieuwe vorm. Een van de kerntaken van de regionale omroep is het behouden en uitdragen van de culturele identiteit. Het Limburgs Schuttersfeest is een belangrijk cultureel erfgoed feest. Het evenement ging niet door, maar door het bedenken en ontwikkelen van deze app en de verbinding die gemaakt werd via de radio-uitzendingen was er toch aandacht voor de culturele identiteit en werd er connectie gemaakt met een hele nieuwe doelgroep.
De winnaar van de categorie De Luistervink is de podcast De dood van Robert van Omroep Gelderland. Deze inzending steekt voor de jury met kop en schouders uit boven de andere inzendingen ‘Het is een verhaal waarbij de verbeeldingskracht goed wordt gebruikt. De podcast is onthullend en als luisteraar kan je moeilijk stoppen met luisteren. De serie is professioneel gemaakt, je wordt echt het verhaal ingetrokken. Het voorbeeld van de dood van Robert staat voor een groter probleem in de zorg. Er wordt in deze winnende podcast ergens aan geschud, een ogenschijnlijk incident leidt na journalistiek speurwerk waarbij alle lagen geduldig afgepeld zijn tot deze productie’.
De winnaar van de categorie De Verhalenverteller is de podcast Pretpark Veluwe van Omroep Gelderland. De maker van deze podcast werpt een discussie op waar je eigenlijk als wandelaar niet bij stil staat. Het zet je aan het denken en het wijst je op je verantwoordelijkheid. De podcast is een journalistiek product wat een maatschappelijk debat aanjakkert. “Je wilt steeds meer horen’, zo klonk het tijdens het jury-overleg. ‘Het is een originele manier en een urgent probleem. Maatschappelijk en regionaal relevant’.
De winnaar van de categorie De Nieuwkomer is Carmen Nelissen van RTV Utrecht. Carmen is volgens de jury een mooi voorbeeld van een nieuwe generatie journalisten die verhalen maakt, samen met het publiek en niet alleen maar voor het publiek. Haar verhalen op de socials springen er echt uit en mensen voelen zich vrij en ongeremd bij haar. Tegelijkertijd is ze veelzijdig, bevlogen en betrokken. Een terechte winnaar!
De winnaar van de categorie De Beeldvanger is Tot op de bodem van Omroep Flevoland. De jury is onder de indruk van dit programma dat de geschiedenis van Flevoland op een andere manier vertelt. ‘Dit is echt een ‘out of the box’- geschiedenis programma. Eigenlijk een heel simpel idee maar heel goed uitgevoerd. Marvin en Jaap zijn creatieve makers, die op een toegankelijke manier de geschiedenis vertellen van de jongste provincie van Nederland. De vorm is zeer geslaagd en er wordt goed gebruik gemaakt van graphics. Je krijgt echt zin om naar Flevoland toe te gaan!’.
Geef als eerste een reactie