Online stations op Radionomy moeten vanaf 1 januari 2020 Buma/Stemra-vergoeding gaan betalen

Het platform Radionomy biedt tot eind dit jaar de mogelijkheid om geheel gratis een online radiostation te starten. Hierna zal er door gebruikers aan Buma/Stemra een licentievergoeding betaald moeten worden.

Langere tijd was het onduidelijk of online stations op Radionomy nog Buma/Stemra licentiefees moeten betalen. Spreekbuis.nl heeft daarom contact gezocht met Nederlandse organisatie voor belangenbehartiging muziekauteursrecht.

Buma/Stemra: ‘We hebben diverse malen contact gehad met Radionomy om een afspraak volgens onze gehanteerde tarieven te maken. Dat is helaas niet gelukt. We hebben nu een afspraak met hen gemaakt voor een licentie tot 1 januari 2020. Vanaf 1 september gaat Radionomy al actief haar Nederlandse gebruikers aanspreken om een licentie af te sluiten.’

Radionomy is een online platform waarop webradiostation beluisterd en aangemaakt kunnen worden. Gebruikers kunnen zelf eigen webradiostations aanmaken met een eigen muziekselectie. Radionomy zorgt voor de software en muzieklicenties om deze dienst mogelijk te maken. Radionomy werd in september 2007 opgericht door vier Belgische ondernemers. De ondernemers Gilles Bindels, Cédric van Kan en Yves Baudechon richtten naar aanleiding van de ontmoeting met Alexandre Saboudjian van MusicMatic samen met Saboudjian de website Radionomy op. De Franse mediagroup Vivendi  was van 17 december 2015 tot augustus 2017 voor 64,4% eigenaar van Radionomy.

7 Comments

  1. Ik heb er ooit een station beheerd. Aan het begin van het decennium was het (ondanks regelmatige uitval) nog echt een leuke service. Op een gegeven moment kwam er steeds meer bij (zowel vanuit Radionomy zelf als bijvoorbeeld het omvallen van mogelijkheden om je zenders bij belangrijke portals onder te brengen), wat flink ten koste ging van het uitzendplezier. Toen was het wat mij betreft mooi geweest. Gezien wat er daarna nog allemaal gebeurd is, en nog gaat gebeuren, blijkbaar geen slechte beslissing. Op de manier van pakweg 2010 kan het helaas niet meer.

  2. Beste radio liefhebbers : Radionomy blijft gratis zijn diensten aanbieden.

    Radionomy heeft als pionier van de digitale radio altijd het belang en het gemak van de radiomaker vooropgesteld.
    Het collectief betalen van de autheursrechten is een dienst van Radionomy die ervoor zorgt dat zowel de radio’s als de beheersmaatschappijen op een transparante en vlotte manier hun diensten aan hun luisteraars en muzikanten kunnen aanbieden..

    Net zoals in de rest van de wereld hebben we daarrond ook in Nederland met de autheursrechten verenigingen Buma en Stemra een bindend contract tot 2020.

    Al de rechten zijn tot op die periode gedekt en de volledige dienstverlening van Radionomy blijft dus ook volledig gratis voor de radiomaker.

    Voor de periode daarna zijn wij nog steeds in onderhandeling met de autheursrechten verenigingen die ons evenwel eenzijdig prijsverhogingen voorstellen die totaal niet in verhouding staan tot de economische realiteit van het online radiomodel.

    Het is dan ook ondenkbaar dat dergelijke buitensporige kosten zouden aangerekend worden door Radionomy aan de radiomakers.

    De radiomarkt en ook de muziekrechten houders hebben er beiden alle belang bij dat de groei van digitale audio verder ondersteund word en dat dit op een transparante en economisch leefbare manier gebeurd.
    We zijn er dan ook van overtuigd dat we op basis van deze win-win principes net zoals in vele andere Europese landen ook in Nederland alsnog tot een akkoord kunnen komen met de Buma Stemra in de komende maanden.

    Voor Radionomy, Dirk Guldemont, vp marketing en communicatie

  3. Mooie reactie, Guido. Het is jammer dat Buma Stemra zoveel mooie innovatie in de kiem wil smoren, en daarbij juist de kleintjes vele malen harder raakt dan de grote partijen.

    Zendt Radio 538 een nummer van 300 seconden uit in de ochtendshow, dan moeten ze 34,86 euro afdragen aan BUMA/Stemra. Met 1,3 miljoen luisteraars komt dat neer op 0,00003 euro per luisteraar.

    Wil je als kleien zelfstandige datzelfde werk gebruiken als achtergrondmuziek in een Youtube-video, dan mag je 130 euro aftikken. Je video moet 4,8 miljoen views halen om per luisteraar op hetzelfde bedrag uit te komen. Haal je 480 views, bijvoorbeeld omdat je je richt op een kleine, specifieke doelgroep? Dan betaal je per luisteraar 10.000 keer zoveel als Radio 538.

    Buma/Stemra hanteert een inkomstenmodel uit het jaar nul dat enkel is gericht op grote, professionele, commerciële bedrijven en geen enkele rekening houdt met hobbyisten, ondernemers of anderen die niet grootschalig met muziek bezig zijn. Door tarieven te hanteren die duizenden keren hoger liggen dan wat aan de grote partijen in rekening wordt gebracht maken ze het onredelijk, zo niet onmogelijk om op legale wijze muziek aan te bieden.

    Daar komt nog bij dat ze niet genoeg rekencapaciteit hebben om alle nummers te analyseren, en ze het ontvangen geld dus verdelen onder de meest gedraaide werken/artiesten. Dus draai ik een werk van een obscure artiest uit Finland, dan is de kans groot dat mijn Buma/Stemra-afdracht niet bij die artiest terechtkomt, maar in het zwembad van Marco Borsato. Eerlijk? Nee. Maar het verdient lekker als je Buma/Stemra heet.

    Maar ja, wat wil je met een heffingsindustrie die nog steeds miljoenen aan thuiskopieheffingen int, ook al kijkt, leest en luistert heel Nederland zijn audiovisuele content inmiddels massaal via diensten als Spotify, Kobo en Netflix die alle rechten al netjes hebben afgedragen. Het is weinig meer dan gelegaliseerde diefstal.

2 Trackbacks / Pingbacks

  1. Online stations op Radionomy moeten vanaf 1 januari 2020 Buma/Stemra-vergoeding gaan betalen – dxradio.de
  2. Radionomy staakt haar activiteiten - Spreekbuis.nl

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*