Onzekerheid over ledencriterium voor omroepen blijft voortduren

Minister Bruins van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft bevestigd dat omroepen voorlopig rekening moeten houden met het ledencriterium, ondanks de onzekerheid over toekomstige hervormingen van de Mediawet. In antwoord op Kamervragen van VVD-lid Martens-America stelde de minister dat de peildatum voor de ledentelling is vastgesteld op 28 februari 2026.

Hoewel de minister erkent dat het onwenselijk is dat omroepen nu investeren in ledenwerving zonder duidelijkheid over de noodzaak ervan, benadrukt hij dat de wettelijke regels voorlopig blijven gelden. Een wetsvoorstel om de concessie- en erkenningsperiode met twee jaar te verlengen, moet meer duidelijkheid bieden. Indien dit niet wordt aangenomen, zal per 1 januari 2027 een nieuwe concessieperiode ingaan, waardoor het ledencriterium opnieuw van kracht blijft.

De minister hoopt dat een snelle behandeling van het wetsvoorstel om verlenging van de huidige periode mogelijk maakt, zodat omroepen en de NPO tijdig duidelijkheid krijgen over de toekomst van het publieke bestel.

7 Comments

  1. Hoeveel leden zullen er over blijven als het 10tjes lid abonnement wordt opgeheven. Zijn de mensen die lid van een omroep zijn, bereidt meer te betalen?

  2. Vroeg of laat moet je het oude zuilen systeem los laten. TV gidsen en leden is zo achterhaalt met internet.
    Maar we hebben zo uniek omroepsysteem roepen de belanghebbenden dan in koor. Bang voor hun baantjes.
    In Belgie en Duitsland hebben ze ook een prima publieke omroep. 1 organisatie. Daar zouden we in Nederland ook naar toe kunnen. Met twee TV netten. Zonder sport, dat kan makkelijk door de private kanalen, dat is ook zo bij print. En zonder al die BNers die met een camera in het buitenland hun roots zoeken of daar intressant lopen te doen. En Blue Circle kan hun succesnummers heus wel kwijt bij zusterbedrijf RTL.
    Voor wat betreft radio is het helemaal achterhaalt dat zuilensysteem. Muziek is muziek en geen overheidstaak. Radio 1 voor informatie en nieuws en NPO klassiek, klaar ben je.
    Maar ja, de 80% medewerkers die overbodig worden laten zich niet zomaar hun mooie baantjes kwijt raken.

    • Eens wat betreft dat afschaffen van die aparte omroepen. Heb ik zelf ook al een aantal keer gezegd hier. Totaal achterhaald dat systeem. Ook eens betreft Duitsland en België, dat men over moet gaan op dat systeem.
      Alleen vervolgens ga je het dan beschrijven en dan komt het helemaal niet overeen met hoe het in Duitsland en België is.

      Ze kunnen in Nederland het hele systeem van België met 3 tv zenders met 4 merken, de meerdere radiozenders, online merk voor jongeren en een streamingdienst overnemen.

  3. Als we nu die politici, vaak niet gehinderd door enige mediakennis, gewoon niet meer uitnodigen en interviewen? En ook niet meer met een taxi laten ophalen, anders komen ze niet…………….

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*