Ook Evangelische Omroep maakt gebruik van NEP’s milieuvriendelijke remote regie oplossing

In opdracht van de Evangelische Omroep (EO) heeft NEP afgelopen zaterdag 11 mei de eerste live uitzending van Blauw Bloed verzorgd met de milieuvriendelijke remote regie oplossing, de Intelligent Flypack. Met deze flexibele oplossing wordt de grote regiewagen op locatie vervangen door een mobiele regie die via een glasvezelverbinding gekoppeld is aan het datacenter van NEP in Hilversum.

De EO was op zoek naar een constructie waarbij het zelf de regie in huis had, maar dan zonder alle apparatuur die daar normaal gesproken in staat. De iFlypack heeft een modulaire setup die met minimale middelen naar iedere locatie gebracht kan worden en de gebruiker in staat stelt alle techniek op locatie en in het datacenter aan te sturen. De mobiele setup is eenvoudig aan te passen naar de behoeften van de klant en kan binnen 15 minuten worden opgebouwd.

IP-based Centralized Production Platform

De iFlypack, die naast de EO ook bij andere opdrachtgevers waaronder de VPRO (Boeken en Buitenhof) wordt ingezet, is een innovatieve uitbreiding binnen het bestaande IP-based Centralized Production platform van NEP dat eind 2015 is ontwikkeld en waarin duurzaam en efficiënt produceren centraal staan. Sinds de lancering heeft NEP in Nederland al meer dan 5.000 televisieproducties met het Centralized Production platform geregistreerd. Het maakt gecentraliseerde resources eenvoudig deelbaar en helpt deze efficiënt in te zetten over meerdere producties en locaties, waardoor de kwaliteit van de programma’s nog meer gewaarborgd blijft. Het grote voordeel is dat de grote regiewagens niet meer door Nederland hoeven te rijden en in binnensteden hoeven te staan, waardoor televisieproducties milieuvriendelijker geproduceerd worden.

Behoud de volledige regie

De studio’s, externe (connected) locaties en alle essentiële onderdelen van Centralized Production zijn door middel van IP-netwerkverbindingen met elkaar verbonden. Deze verbindingen lopen via het glasvezelnetwerk van NEP naar haar eigen datacenter, waar alle techniek veilig staat opgesteld. Naast de vaste Centralized Production regieruimtes bij NEP op het Media Park kan de regisseur nu ook de regie op de opnamelocatie verzorgen. Zo hoeven slechts de strikt noodzakelijke middelen en crew te worden ingezet en alleen voor de duur van de opnamen. Vanuit technisch oogpunt geldt dat het platform flexibel ingezet kan worden: HD of 4K en HDR kan allemaal en men kan makkelijk en snel opschakelen naar een nieuwe norm, zoals 8K.

“Bij de EO houden we rekening met de impact die onze bedrijfsvoering heeft op onze planeet. Op het gebied van duurzaamheid zetten wij alle mogelijke stappen. Zo hebben wij meer dan 300 zonnepanelen op ons gebouw laten plaatsen en compenseren we volledig onze CO2 uitstoot via het bomenproject Trees for All. Ook is er een werkgroep ‘Rentmeesterschap’. Deze werkgroep is actief om in alle geledingen van de organisatie te zoeken naar kansen om verder te verduurzamen. De keuze voor de nieuwe regiefaciliteit ligt in lijn van die ambities. In plaats van vier racks vol met eigen apparatuur die continu gekoeld moeten worden bij de EO voor een paar opnames per week, kunnen we nu gebruik maken van de gedeelde regiefaciliteit van NEP via een glasvezelverbinding. Deze oplossing is de meest duurzame oplossing die momenteel te verkrijgen is. We besparen op deze manier energie en transport van een (diesel) regiewagen is bovendien niet meer nodig. De EO is op deze manier weer helemaal klaar voor de toekomst” , aldus Bertus Tichelaar, manager cluster Innovatie en NPO.

We zijn heel blij dat we nu ook samen met de EO deze stap hebben gezet in het efficiënter en duurzamer produceren van televisieprogramma’s“, aldus Theo Stam, Lead Solutions Consultant NEP, “Grote studio’s en regiewagens worden vaak ingericht op maximale productiecapaciteit, terwijl meestal maar een relatief klein percentage van de capaciteit vereist is. Dankzij onder meer lagere budgetten, ingewikkelde logistiek, hoge parkeerkosten en lange op- en afbouwtijden zijn veel producties financieel niet altijd meer haalbaar. Centralized Production ondervangt deze issues.”

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*