Opium viert jubileum, vernieuwingen én nominatie

Met een nominatie voor de Zilveren Reissmicrofoon, het 30-jarige jublieum en vernieuwingen die op stapel staan, beleeft het toonaangevende kunst- en cultuurprogramma Opium (NPO Radio 4) een bijzondere periode. Opium is inhoudelijk maar toegankelijk en neemt de luisteraar mee in de wereld van films, kunst, theater en literatuur. De items worden geflankeerd door de mooiste klassieke muziek. Het programma met een rijke historie gaat een nieuwe fase in. 

Voorstellingen, tentoonstellingen, film- en boekpublicaties werden door corona tot nader orde uitgesteld, maar Opium bleef wekelijks een podium bieden aan al die makers en kunstenaars. Met verhalen over onzekerheden, plannen, ontwikkelingen en dromen. Het bleef de aandacht vestigen op al het moois dat er op de planken lag en in de hoofden zat. Het attendeerde de luisteraars op alle innovaties en hybride vormen die de sector bedacht om het publiek toch te bereiken. De wereld van de kunst en cultuur ontsluiten voor een brede doelgroep bleef ook in crisistijd de belangrijkste missie. Nu er weer van alles te zien, doen, horen en lezen is, maakt Opium zich klaar voor de toekomst. 

Nominatie 
‘‘Ze doen wat radio moet doen. Ze nemen ons mee naar musea en bioscopen en laten ons schrijvers, dichters en componisten ontdekken van wie we nog nooit hadden gehoord. Opium verrijkt ons leven.” Zo luiden de lovende woorden van de jury bij de bekendmaking van de nominaties voor de Zilveren Reissmicrofoon. Op 10 september vindt de uitreiking van deze prestigieuze prijs plaats.

Jubileum
In het najaar komt Opium met twee speciale jubileumuitzendingen vanuit respectievelijk Tilburg en Groningen. Met extra aandacht voor kunst en cultuur uit deze regio’s blijft Opium trouw aan haar doel om Nederland kennis te laten maken met al die getalenteerde kunstenaars en makers die ons land rijk is. 

Toekomstbestendig
Opium is een programma met een rijke historie, maar wil ook relevant blijven in een veranderend medialandschap, evoluerend luistergedrag en een sector die steeds verder innoveert. Vanaf 1 januari 2022 verhuist Opium naar een ander tijdstip en is dan vijf werkdagen te horen van 19.00 uur tot 20.00 uur, met vaste presentator Annemieke Bosman. Iedere dag krijgt een vast thema; boeken, podiumkunsten / theater, beeldende kunst, film, jong talent en podcasts krijgen allemaal een plek in de weekprogrammering. 

Daarnaast lanceert het programma op 11 september de podcast De Klassieke Bibliotheek. Veel schrijvers gebruiken klassieke muziek in hun boeken;  een personage wordt geïntroduceerd via zijn favoriete pianosonate, de spanning wordt opgevoerd met een opzwepend strijkkwartet of de hoofdpersoon is getuige van een legendarisch concert. Maar die muziek hoor je er niet bij. Daar heeft AVROTROS iets op gevonden. Ariane Schluter en Mathijs Deen lezen in de podcast fragmenten voor uit boeken die vol staan met de mooiste klassieke muziek. Annemieke Bosman voorziet de romans van een soundtrack.  Zij laat horen hoe aria’s, sonates, symfonieën en partita’s klinken in het werk van topschrijvers als Jan Brokken, Olga Tokarczuk, Julian Barnes, Margriet de Moor en Anna Enquist. De eerste aflevering gaat over de roman ‘In het huis van de dichter’ van Jan Brokken.
Opium tot 31 december iedere werkdag van 22.30 uur tot 00.00 uur bij AVROTROS op NPO Radio 4. 

De Klassieke Bibliotheek is vanaf 11 september te beluisteren via je favoriete podcastplatform.

1 Comment

  1. Sorry hoor maar de taak van de publieke omroep met belastinggeld betaald is aandacht te geven aan kunst en cultuur. Nu er een programma bestaat dat dat wekelijks doet wil dat nog niet zeggen dat dat een prestatie van wereldformaat is, laat staan dat er enige concurrentie is waardoor men zich uberhaupt kan onderscheiden. Een beetje kwaliteit kan geen kwaad, AVRO, maar jezelf op de borst kloppen dat je de beste bent terwijl je de enige bent die gesubsidieerd wordt gaat mij te ver.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*