Voormalig KRO-directeur Lau Wüst is op 30 mei overleden in zijn woonplaats Hilversum. Hij werd 92 jaar.
Laurentius Bonifacius Maria Wüst werd op in Groningen geboren. Na zijn rechten studie aan de Rijksuniversiteit in Utrecht en aan de Gemeentelijke Universiteit in Amsterdam was hij van 1950 tot 1960 werkzaam bij het katholieke dagblad De Maasbode, dat in 1959 fuseerde met De Tijd. Vanaf 1960 werkte Wüst bij KRO, eerst als adjunct-directeur en van 1973 tot zijn pensionering in 1988 als directeur Algemene Beleidsvoorbereiding. Ook was hij hoofdredacteur van de KRO-gids Studio en bestuurslid van KVP en mede-oprichter van het Wetenschappelijk Instituut voor het CDA. Na zijn pensionering in 1988 bij de KRO liet Wüst geregeld van zich horen via publicaties over media-ethiek en de invloed van televisieprogramma’s op de publieke opinie.
In 2000 gaf Wüst het volgende commentaar op de volgens hem verwerpelijke programma’s van commerciële zenders: ‘Ik heb vraaggesprekken gelezen met commerciële tv-bazen die verklaren zélf misselijk te worden van de verloedering die zij aanrichten. Maar, zeggen ze dan ter verontschuldiging, de kijkers willen het. De markt vraagt erom. Dat is de vaste riedel van Veronica-directeur Joop van der Reijden en Fons van Westerloo, van SBS6.’, ‘Hun publiek wil zulke seks- en geweldsscènes, dus krijgt het ze. Hoe kunnen we de kijkers nou in handen geven van omroepen die geen enkele boodschap hebben aan een norm als menselijke waardigheid? Voor de commerciëlen zijn de kijkers objecten. Ze maken deel uit van de winst-en-verliesrekening. Het enige streven is de kijkers zo te manipuleren dat ze zoveel mogelijk op jouw programma’s afstemmen. Daarom gebruiken ze zoveel seks en geweld. Met seks en geweld spreek je bij mensen de natuurreflexen aan die buiten hun wil om gaan. Het is moeilijk daaraan weerstand te bieden. Dus als die omroepen dat goed doen bereiken ze veel kijkers.’, ‘De enige verantwoordelijkheid die de commerciëlen aanvaarden, is voor het rendement van de aandeelhouders, niet voor de inhoud van de programma’s of voor het demoraliserend effect van die programma’s op hun kijkers. Het gaat ze om zo hoog mogelijke kijk- en winstcijfers. Ze dienen de adverteerders en de aandeelhouders, die geen boodschap hebben aan de culturele dimensie van de omroep of aan de publieke beïnvloeding. De paus noemt dat in een van zijn encyclieken een zondige structuur.’
André Truyman werkte als programma-maker onder Wüst en denkt met veel respect aan hem terug: ‘Lau Wüst was het katholieke geweten van de KRO. Hij was verlicht conservatief, maar ook obscuur progressief. De man las alle belangrijke kerkelijke documenten. Hij was op-en-topjournalist en zeer wars van indianenverhalen.’
Voormalig KRO-collega Richard Schoonhoven: ‘Lau was de ideoloog van de KRO. Hij was een zeer groot voorstander van een pluriforme publieke omroep, waarin alle maatschappelijke schakeringen aan bod komen’.
De uitvaart voor Lau Wüst vindt plaats op 5 juni in de kerk Onze Lieve Vrouw Onbevlekt Ontvangen in Hilversum. Aansluitend wordt hij begraven op Begraafplaats Zuiderhof in Hilversum.
Geef als eerste een reactie