Overzicht Andere Tijden-uitzendingen

Schema Andere Tijden voor de maand september.

Dinsdag 1 september                  Groeten uit Renesse

Door de komst van de Grevelingendam in de jaren 60 wordt het Zeeuwse eiland Schouwen-Duiveland veel beter bereikbaar. Steeds meer toeristen ontdekken daar aan de kust het dorpje Renesse. In deze tijd groeit de welvaart in Nederland explosief: de lonen stijgen en de mensen krijgen meer vrije tijd. Daarnaast hebben steeds meer mensen een auto tot hun beschikking.

Ook jongeren trekken erop uit met de tent. De boomgaarden van Renesse veranderen in campings en iedereen heeft het goed. Toch is er een keerzijde aan het massatoerisme; de aantrekkingskracht van Renesse, de rust en de ruimte kalven onherroepelijk af. Andere Tijden over de transformatie van een verstild dorpje naar een bruisende badplaats.

Voor meer informatie: samenstelling en regie: Femke Veltman, research: Hannah Dogger

 

Dinsdag 8 september                 Wanhoop op zee

Eind jaren ’70 ontvluchten ruim 800.000 Zuid Vietnamezen hun land. Over zee in veelal slechte bootjes. Een kwart van hen overleeft het niet. Andere Tijden reconstrueert de tocht van 140 Vietnamezen in een gammel rivierbootje. Drie weken lang dobberen ze stuurloos op de Zuid Chinese Zee. Aan boord ze gek van wanhoop, dorst en honger. Bijna de helft van de opvarenden overleeft deze tocht niet. De overlevenden worden uiteindelijk gered door de Nederlandse gastanker Antilla Bay. De kapitein van het vluchtbootje, een overlevende en twee bemanningsleden van de tanker vertellen over deze aangrijpende tocht.

Voor meer informatie: samenstelling en regie: Reinier van den Hout, research: Maarten Blokzijl

 

15 september                                  Ooggetuigen van de atoombom

Er zijn er nog maar een paar: Nederlandse ooggetuigen van de atoombommen op Japan aan het einde van de Tweede Wereldoorlog, nu zeventig jaar geleden. In Andere Tijden beschrijven vier mannen van in de negentig hoe in Nagasaki de rook langzaam optrok en zich een paddenstoelwolk vormde. Ze vertellen over hun belevenissen als dwangarbeiders op Japanse scheepswerven, waar ze elk snippertje informatie over de Amerikaanse opmars door de Pacific gretig in hun hoofd opsloegen. Hen werd verteld dat, als de Amerikanen zich zouden wagen aan een invasie van het Japanse vasteland, de krijgsgevangenen er als eerste aan zouden gaan. Een leven tussen hoop en vrees in de nadagen van de Tweede Wereldoorlog.

Voor meer informatie: samenstelling en regie: Gerda Jansen Hendriks, research: Rob Bruins Slot

 

2 september                                    Seks in de speelfilm 
                  
Eind jaren 60 , begin jaren 70 wordt de Nederlandse film overspoeld door een seksgolf. Een nieuwe generatie filmmakers staat op die met expliciete blootscènes hordes bezoekers naar de bioscoop trekt. O.a. regisseur Paul Verhoeven (Wat Zien Ik?, Turks Fruit) en actrice Willeke van Ammelrooy (Mira, Frank & Eva) blikken terug op de losse zeden, de opkomst van een professionele filmindustrie en het commerciële succes van bloot.

Voor meer informatie: samenstelling en regie: Yaèl Koren, research: Mirjam Gulmans en Hannah Dogger

 
29 september                                 De ondergang van de Trabant
Op 3 oktober 1990, 25 jaar geleden, werd Duitsland herenigd. Eigenlijk is hereniging een misleidend woord, want de DDR werd gewoon overgenomen door West-Duitsland. De DDR was domweg mislukt, zo maakten de beelden van krakkemikkige wegen, smerige steden en lege winkels duidelijk. Hét symbool van die mislukking werd een knullige, in 1990 volstrekt achterhaalde, auto: de Trabant. 
Voor meer informatie: samenstelling en regie: Matthijs Cats, research: Hasan Evrengün

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*